Siri Brodersen
Foto: Marianne Stene/NRK

Stor designsuksess på liten øy

Fra den lille øya Lyngør i Tvedestrand lager Siri Brodersen vesker og klær som tåler bølgeskvulp og babygulp. Autentisk og praktisk design er i vinden som aldri før, og i disse tider åpner hun sin tredje butikk i Oslo.

Vinden rusker og havet skummer. Høsten bringer med seg den sørlandske værtypen «spiggent», og Siri Brodersen (38) trekker jakka tettere oppunder haka mens hun styrer den lille jolla over fjorden. Forbi røde sjøboder og hvite trehus som dupper søvnig langs vannkanten. Under brua i det smale sundet, hvor båten flyter forbi sommerrydda brygger og tomme fortøyningsbøyer.

– Jeg elsker høsten. Det er så stille og rolig her, sier hun, og manøvrerer jolla aka «familiejuvelen» inn bak farens robuste seilskute.

Utstikkeren på brygga får seg en dult før båten glir inn på plassen sin. Siri slår en dobbel halvstikk for å gi høststormen litt motstand hvis den ypper til kamp.

– Jeg må ha ting som tåler å bli brukt, smiler hun og hopper i land på steinbrygga foran foreldrenes hus.

Siri Broderseb

Fancy tegneprogrammer på PC-en er unødvendig, Siri sverger til ark og blyant når hun designer klær og vesker. Hun trives best ved kjøkkenbordet eller i sofaen når nye produkter kreeres.

Foto: Marianne Stene/NRK

Jeg er opptatt av at det jeg lager skal være praktisk og solid, flere av produktene blir rett og slett til fordi jeg ikke finner dem i butikkene.

Siri Brodersen, designer

Designet plastpose i skinn

Her på Lyngørsida, en av fire øyer som danner øygruppen Lyngør i Tvedestrand, er hun født og oppvokst. Den gangen var hun en flittig hjelper bak symaskinene i pappas seilmakerverksted på øya, og lagde de mest kreative kreasjoner av spinnakerstoff, som blant annet gymbager til alle i klassen.

– Jeg har nok alltid vært kreativ, og var «hun rare» som strikka på fest, ler Siri.

Nå har hun sitt eget designstudio på øya. Etter ti år i hovedstaden, hvor hun blant annet bygde opp Fabelhaven, to suksessfulle blomsterforretninger, flyttet hun og ektemannen tilbake til det lille skjærgårdssamfunnet i Tvedestrand. Et steinkast fra barndomshjemmet og farens seilmakerverksted fant de drømmetomta, og fra det gråmalte huset ytterst i havgapet lager lyngørjenta skinnvesker som tåler sjøsprøyt og klær til barn og dame i tidløst design.

Siri Brodersen

Huset er bygd med vedlikeholdsfritt treverk. Siri har samme filosofi om det så gjelder vesker, klær eller bolig: Ting skal være tidløst, solid og praktisk.

Foto: Marianne Stene/NRK

– Det er mye av Lyngør og i det jeg lager. Når jeg tenker meg om er jeg kanskje litt egoistisk når jeg designer, ler hun, og forklarer:

Mariann Aas Hansen

Artist Mariann Aas Hansen er en av kjendiseliten i Norge som har lagt sin elsk på lyngørdesignet.

Foto: Siri Brodersen

– Jeg er opptatt av at det jeg lager skal være praktisk og solid, flere av produktene blir rett og slett til fordi jeg ikke finner dem i butikkene. Sånn som denne veska her, sier hun, og viser frem dagens utvalgte tilbehør.

En romslig skinnveske, som akkurat nå inneholder alt fra Siris laptop, et utvalg ukeblader og lommebok, til søppel fra bilen, deler av datterens matrasjon og dagens post.

– Jeg har på en måte designet en plastpose i skinn, ler hun.

Folk forbinder autentisk med kvalitet, og for meg er det viktig å bruke Lyngør bevisst i merkevarebyggingen.

Siri Brodersen, designer

– Før brukte jeg Rimiposer til alt rasket jeg skulle ha med meg, men så tenkte jeg at det må da være mulig å se stilig ut selv om man er en småsliten småbarnsmor. Denne vesken er perfekt for et uorganisert og rotete veskeinnhold, sier hun, og forteller at kronprinsesse Mette-Marit har en som er helt lik.

Designet for båtturer og babygulp

Det var sånn cirka da datteren Lea (5) kom til verden at Siris forretningsidé også så dagens lys. Fra å ha jobbet 12-timers dager som regionsjef i møbelprodusenten Hødnebø, var det som tiden stoppet litt opp da hun gikk ut i mammapermisjon.

– Jeg liker ikke å sitte stille og ikke gjøre noen ting. Det var en overgang å gå fra en hektisk jobb til å være hjemme hele dagen, forteller hun.

Så mens datteren sov, fant Siri frem skisseblokken.

– Jeg ville ha klær som ikke klemte her og der. Gensere man kan leke på gulvet med, men som man likevel føler seg fresh i.

Siri var på jakt etter tidløse og praktiske klær som tålte båtturer og babygulp, og som kunne overleve i klesskapet uten å måtte byttes ut hver sesong. I utgangspunktet til seg selv. Men interessen for lyngørdesignet vokste kjapt.

– Når alt kommer til alt, så er jeg jo en butikkdame. Jeg merket etterspørselen og var nysgjerrig på hva mer jeg kunne gjøre ut av det, forteller hun.

I løpet av fem år har det lille designimperiet på øya vokst seg større og større. Siri takker venninner for modellhjelp og kritiske øyne, ektemannen for hjemmeside og nettbutikk, og seilmakerfaren for kontakt med skinnfabrikken på Sri Lanka.

Når hun i november åpner SB-butikk på Sandvika storsenter i Bærum, blir det nummer fire i rekken av butikkåpninger, alle sammen på under et år.

Siri Brodersen

Siri syns ikke det er ensomt å jobbe for seg selv på en liten øy. Dagene går i ett, dessuten blir det noen turer til hovedstaden med jevne mellomrom.

Foto: Marianne Stene/NRK

Veskene, sjalene og kleskolleksjonene designet her ute i havgapet er så populære, at Storosenteret var på tråden fem minutter etter søknad om butikklokaler var sendt. I juli flyttet hun butikken på Frogner hit.

– De har lange ventelister på butikker som ønsker å drive på senteret. Så jeg ble veldig glad og overraska da de tok kontakt så fort.

Storosenteret kaller SB-butikken for en destinasjonsbutikk. En eksotisk shoppingperle midt i storbyen som byr på design fra en øy på Sørlandet, og som skiller seg ut i mengden av kjedebutikker. En slik butikk vil lokke enda flere besøkende, tror de.

– Destinasjonsbutikk. Jeg liker det ordet, smiler Siri.

– Det er et stort kompliment at folk kommer reisende ens ærend for å kjøpe det jeg lager.

Siri Brodersen

I april åpnet Siri butikk på Grisen kjøpesenter i Tvedestrand. Siden da har også butikker på Storosenter og Sandvika storsenter kommet til.

Foto: Marianne Stene/NRK

Mellomtittel

– Se på denne. Er den ikke fin?, sier Siri og peker på en gammel, turkis symaskin som troner øverst på hylla, over garnnøster og tekstilprøver.

Siri Brodersen

Farmors gamle symaskin har fått hedersplass på arbeidsrommet.

Foto: Marianne Stene/NRK

– Det er farmors gamle. Det er den jeg lærte å sy på, smiler hun.

Jeg liker ting med sjel, og å omgi meg med det som har en betydning, enten praktisk eller emosjonelt.

Siri Brodersen, designer

Da farmoren sovnet inn for noen år siden var det eneste Siri ville ha symaskinen. Og hermetikkboksen merket «knapper som hører sammen». Begge har fått plass på arbeidsrommet i kjelleren.

– Jeg liker ting med sjel, og å omgi meg med det som har en betydning, enten praktisk eller emosjonelt.

På noen kleshengere ved pulten, henger det et utvalg gamle broderte puter hun har fått med seg fra et loppemarked på Risøya.

– Se på mønstrene og fargesammensetningene! Er det ikke fantastisk?

Sjatteringene på de gamle pynteputene har hun brukt i sitt eget design og mønsteret pryder nå flere av sjalene i kolleksjonen.

– Jeg blir inspirert av ting jeg ser rundt meg, sier hun.

Utenfor vinduet herjer høsten. Løvet fester seg til ruta, og bølgene bruser i hvitt skum der ute på havet. Snart skal datteren hentes hos en venninne på fastlandet, da er det bare å spenne på seg gummistøvlene og ullhabitten og slenge skinnveska over skulderen.

– Disse veskene tåler sjøsprøyt og saltvann. Og det beste er at jo mer de utsettes for slitasje, jo finere blir de, bedyrer Siri.

Siri Brodersen

Siri mener hun har verdens beste vei til barnehagen, blottet for rushtrafikk og fulle busser.

Foto: Marianne Stene/NRK

Hun er fint lite opptatt av trendfarger og motemagasiner, og ironisk nok er det det som selger.

Flere kjendiser og kongelige har lagt sin elsk på det autentiske designet. Artist Marian Aas Hansen, Norges største moteblogger, Marie Murstad, og kronprinsesse Mette-Marit er blant dem som har fått øynene opp for lyngørdesigneren.

– Folk forbinder autentisk med kvalitet, og for meg er det viktig å bruke Lyngør bevisst i merkevarebyggingen, forklarer Siri.

Mellomtittel

Mens sentraliseringen går sin seiersgang gjennom landet, er Siri unntaket som bekrefter regelen. Fra hovedkontoret i havgapet, mellom avblomstra syrintrær og bugnende bjørnebærbusker, styrer hun designskuta fremover med stødig hånd. Foreløpig er hun eneste kaptein om bord, men håper på dele roret med flere i fremtiden.

– Akkurat nå innehar jeg alle funksjonene i firmaet: Jeg er sekretær, lagersjef, fotograf og designer. Planen er å utvide etter hvert, men det blir ikke riktig ennå.

Å drive business fra en liten øy uten fastlandsforbindelse, flere mil fra Oslo, er ingen problem, mener Siri. Snarere tvert imot. Her kan hun starte dagen uten rushtrafikk og mas, levere datteren i barnehagen når hun selv ønsker, og forme dagen som hun vil.

– Jeg jobber mer effektivt og konsentrert her enn i Oslo. Vi lever en stressfri tilværelse, jeg tror ikke jeg kunne drevet firmaet fra et bedre sted, sier hun.