Hopp til innhold

- En ulykke kommer sjelden alene

Følgende står skrevet på The Pirate Bay på sine nettsider i dag. Nettsiden er nede etter at en svensk nettleverandør har stengt trafikken til piratenes nettsiden.

The Pirate Bay er nede på grunn av nettleverandør
Foto: Faksimile: thepiratebay.org

Nettleverandøren Black Internet må ifølge en avgjørelse fra tingretten i Stockholm slutte å levere trafikk til nettsiden. Retten truet med bøter på en halv million svenske kroner dersom de ikke etterkom kravet, ifølge Dagens Nyheter .

Black Internet føyde seg etter retten mandag, hvilket førte til at Pirate Bays nettside gikk ned.

– Vi fikk beskjed om boten etter lunsj, og stengte trafikken like før tre. Det finnes lover og regler i et samfunn, og dem skal man følge. Hva vi synes om dette, og hvordan vi skal handle i fremtiden, har vi ikke bestemt enda, sa selskapets direktør Victor Möller til avisen.

Sabotasje

Bakgrunnen for kravet fra tingretten, er at den har bestemt at trafikken til The Pirate Bay skal kveles, fram til tingretten har avgjort stevningen som den amerikanske filmindustrien har rettet mot nettsiden.

Selv om Black Internet ikke er den eneste nettleverandøren som selger nettilgang til Pirate Bay, var selskapet visstnok det eneste som ble truet med bøter.

At Black Internet valgte å stenge Pirate Bay ute, har likevel kostet dyrt. Selskapet er siden stengningen blitt utsatt for sabotasje, slik at nettvirksomheter til øvrige kunder nå ligger helt eller delvis nede.

– Vi vet det er sabotasje, men mer kan jeg ikke si, sa Möller i den forbindelse til dn.se .

Angrepet skal ha skjedd rundt klokken 20 mandag kveld.

Stevning

Det var i juli at flere amerikanske filmselskap som Disney, Universal, Warner Bros og Columbia Pictures stevnet mennene bak Pirate Bay. Årsaken er at selskapene krever at nettsiden skal forbys å medvirke til at deres filmer og TV-serier blir tilgjengelig på nett.

Ifølge SVT skal det dreie seg om populære TV-serier som «House», «Desperate Housewives» og «Grey's Anatomy», samt storfilmer som «Die Hard», «Harry Potter» og «The Matrix».

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK