Hopp til innhold

Ny rettsbatalje for piratene

Et titalls amerikanske filmselskaper har valgt å stevne The Pirate Bay for retten, fordi virksomheten fortsetter som vanlig på nettsiden.

Peter Sunde og Gottfrid Swartholm i retten tidligere i år (Foto/Copyright: Scanpix)

Nylig mottok tingretten i Stockholm en stevningssøknad mot de tre mennene bak The Pirate Bay. Avsenderne er store amerikanske filmselskaper.

Filmer og tv-serier

Ifølge aftonbladet.se, vil blant andre Disney, Universal og Colombia Pictures at kraftige bøter deles ut hvis det fortsatt går an å laste ned tv-seriene og filmene deres.

Tv-serier som nevnes er Lost, Desperate Housewives, Greys Anatomy, The Simpsons og 24. I tillegg til disse, nevnes også store filmer som X-men, Batman og Harry Potter.

Videre vil selskapene at domstolen skal forby bakmennene å medvirke til eksemplarfremstillinger og tilgjengeliggjøring av deres filmer og tv-serier for allmennheten. Med andre ord piratkopiering og illegal fildeling.

Les: Ett års fengsel for piratene

Vil stoppe spredning

– De har blitt dømt til fengsel, men det har ikke hindret at virksomheten fortsetter. Vi vil forsøke å i det minste hindre spredning av verkene, sier advokat til selskapene bak stevningen, Monique Wadsted, til aftonbladet.se.

De stevnede er Peter Sunde, Gottfrid Swartholm, Fredrik Neij og selskapet Black Internet AB, internettleverandøren til The Pirate Bay.

17. april i år ble gründerne bak The Pirate Bay dømt til ett års fengsel for medvirkning til brudd mot opphavsretten, og de må til sammen betale en skadeerstatning på 30 millioner.

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK