Direktoratet for naturforvalting (DN) har stempla villsvina som uønska, derfor er det lov å skyte alle villsvin året rundt. I Østfold har dei skote fleire villsvin, og jegerane skryt av det gode kjøtet!
Legg kjøtet i saltlake
For å ta vare på kjøtet, legg du det i saltlake:
- 8,8 liter vatn
- 1,2 kg colorozo-salt
- 1-2 dl druesukker
Bland det kaldt, eller kok opp laken for betre haldbarheit. Eller...
- 4,4 liter vatn
- 600 gram colorozo-salt
- ½ dl druesukker
Kok opp vatnet og bland i salt og sukker. La laken kjølne før du brukar den.
Forklaring: Colorozo-salt inneheld 0,6 % nitritt pr kg, som gir den rosa fargen på kjøtet og samtidig gjer det meir haldbart. Nitritt hemmar blant anna tilveksten av toksin i kjøtet.
Du kan spørje etter saltet i ferskvaredisken i butikken, eller bestille frå storkjøkengrossist.
Tips: Du kan minske saltmengda med 10 % for at villsvinet ikkje skal bli for salt. Du kan også lage eit avkok på krydder som timian, rosmarin, laurbærblad og pepar. Kok det i 10 minutt og la det kjølne, sil av kryddera og bland avkoket med saltlaken.
NETT-TV:
Når du grillar villsvinet penslar du det med grillolje for å få eit saftig og glansfullt kjøt. Gjenta penslinga mange gangar under grillinga.
Heimelaga grillolje
- 2 dl soya
- 2 ss honning
- 2 ts ingefær
- ½ dl sesamolje eller jordnøttolje
- 1 dl mangochutney
Staffans BBQ-saus
Fres i kasserolle:
- 500 gram rotfrukter i terningar
- Løk
- Paprika
- 1 chilipepar
- ½ rund kvitlauk
- Krydder
Tilset:
- 1 dl kvitvin
- 5 tomatar i terningar
- 1 ss riven ingefær
- 2 ss råsukker
- 2 dl grønsaksbuljong
Kok det i 15 minutt og køyr så alt i ein mosar til du har ein tjukk, sausig konsistens. Smak til og server.