Hopp til innhold

Saftig villsvin på grillen

Ta eit villsvin, del det i to - og grill!

Staffan Lindström og Monika Blikås griller villsvin

Svenskane har akseptert villsvinet – og kokken Staffan Lindström veit akkurat korleis det skal grillast. Her saman med programleiar Monika Blikås i Ut i naturen.

Foto: Nils Arne Sæbø / NRK

Direktoratet for naturforvalting (DN) har stempla villsvina som uønska, derfor er det lov å skyte alle villsvin året rundt. I Østfold har dei skote fleire villsvin, og jegerane skryt av det gode kjøtet!

Legg kjøtet i saltlake

For å ta vare på kjøtet, legg du det i saltlake:

  • 8,8 liter vatn
  • 1,2 kg colorozo-salt
  • 1-2 dl druesukker

Bland det kaldt, eller kok opp laken for betre haldbarheit. Eller...

  • 4,4 liter vatn
  • 600 gram colorozo-salt
  • ½ dl druesukker

Kok opp vatnet og bland i salt og sukker. La laken kjølne før du brukar den.

Forklaring: Colorozo-salt inneheld 0,6 % nitritt pr kg, som gir den rosa fargen på kjøtet og samtidig gjer det meir haldbart. Nitritt hemmar blant anna tilveksten av toksin i kjøtet.

Du kan spørje etter saltet i ferskvaredisken i butikken, eller bestille frå storkjøkengrossist.

Tips: Du kan minske saltmengda med 10 % for at villsvinet ikkje skal bli for salt. Du kan også lage eit avkok på krydder som timian, rosmarin, laurbærblad og pepar. Kok det i 10 minutt og la det kjølne, sil av kryddera og bland avkoket med saltlaken.

NETT-TV: Staffan og Monika grillar

Når du grillar villsvinet penslar du det med grillolje for å få eit saftig og glansfullt kjøt. Gjenta penslinga mange gangar under grillinga.

Heimelaga grillolje

  • 2 dl soya
  • 2 ss honning
  • 2 ts ingefær
  • ½ dl sesamolje eller jordnøttolje
  • 1 dl mangochutney

Staffans BBQ-saus

Fres i kasserolle:

  • 500 gram rotfrukter i terningar
  • Løk
  • Paprika
  • 1 chilipepar
  • ½ rund kvitlauk
  • Krydder

Tilset:

  • 1 dl kvitvin
  • 5 tomatar i terningar
  • 1 ss riven ingefær
  • 2 ss råsukker
  • 2 dl grønsaksbuljong

Kok det i 15 minutt og køyr så alt i ein mosar til du har ein tjukk, sausig konsistens. Smak til og server.

QUIZ: Tam?, (søt) og stor!

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)