Hopp til innhold

Foreslår vern av Jan Mayen

Jan Mayen bør vernes som naturreservat, mener Direktoratet for naturforvaltning.

Jan Mayen
Foto: Ola Helness / NRK

Området som blir foreslått vernet omfatter hele øya Jan Mayen og tilliggende territorialfarvann ut til 12 nautiske mil.

Enestående verdier

Jan Mayen har mange og enestående verneverdier som er knyttet til øyas storslåtte og særegne geologi og landskap, øyas isolerte beliggenhet, de intakte oseaniske økosystemene, store sjøfuglkolonier og kulturminner fra mange epoker, heter det på direktoratets nettsider.

Dersom også Jan Mayen får status som naturreservat, har vi bidratt til å sikre alle de isolerte norske Arktiske øyene. Dette er en arv for ettertiden.

Direktør i Direktoratet for naturforvaltning, Janne Sollie / dirnat.no

Direktoratet for naturforvaltning ønsker at dagens aktiviteter på Jan Mayen skal fortsette på arealer rundt stasjonsområdene og flystripen.

Grunner for vern

Janne Sollie

Janne Sollie vil sikre alle de isolerte norske Arktiske øyene.

Foto: Asle Hella / NRK

Direktoratet for naturforvaltning, Riksantikvaren og Fylkesmannen i Nordland har samarbeidet om verneforslaget. De mener det er gode grunner for vern:

  • Bevare en tilnærmet uberørt arktisk øy og tilgrensende sjøområder, inkludert havbunnen.
  • Området er et særegent landskap, med aktive vulkansystemer, spesiell flora og fauna og mange kulturminner fra alle hovedepokene i Jan Mayens historie.
  • Øya har stor betydning og potensial for forskning og overvåking. 
  • Beerenberg er Norges eneste og verdens nordligste aktive vulkansystem over havnivå. Vulkanen hadde sitt siste større utbrudd i 1970, men også i 1985 var det aktivitet. Det siver fremdeles damp ut fra krateret.
  • Jan Mayens isolerte posisjon, og de store havdypene utenfor, gjør at øya representerer et helhetlig og særegent økosystem både på land og på sokkelen.
  • Vegetasjonen representerer en overgangstype mellom Mellomarktisk tundrasone og Sørlig arktisk tundrasone. I norsk Arktis finnes ikke lignende overgangsvegetasjon. Flere arter som kun finnes på Jan Mayen er identifisert.
  • Jan Mayen har sjøfuglforekomster av nasjonal og internasjonal verdi. Særlig tallrike er polarlomvi, havhest, krykkje, alkekonge og lunde.

Velegnet for forskning

På grunn av sin begrensede påvirkning av menneskelig aktivitet er øya velegnet for både grunnforskning og overvåkning av for eksempel langtransportert forurensning, samt klimaovervåking.

Både på Bjørnøya og Hopen er det tidligere opprettet naturreservater. I tillegg er rundt 65 prosent av landarealet på Svalbard vernet.

 

NETT-TV: Foreslår vern av Jan Mayen