Hopp til innhold

Tro og overtro om gjøk

Hva er sant om gjøken? Og hva er overtro? Norsk Ornitologisk Forening har kåret den til årets fugl. Nå vil foreningen samle inn historier om tro og overtro.

Ut i naturens Hanne Cecilia Aass og forsker Arne Moksnes ved NTNU

Ut i naturens Hanne Cecilia Aass og NTNU-forsker Arne Moksnes.

Foto: Torgeir Beck Lande

NETT-TV: Gjøken lurer vertsfuglen

 

Gjøken legger eggene sine i andre arters reir. Ingen andre fuglearter i Norge gjør det. Ved å overlate ruging og ungeoppfostring til verten unngår den foreldreansvaret!

Er gjøken lur?

Egg fra gjøk er funnet i reir av minst 125 forskjellige arter av spurvefugler i Europa og Asia. 

Fugler som fôrer ungene med insekter er mer egnet som vertsart enn de som fôrer ungene kun med vegetabilsk føde.

Hulerugende arter regnes som uegnet til å fôre opp gjøkunger, men unntaket er rødstjerten som ofte legger egg i hulrom med så stor åpning at gjøken kan komme både inn og ut, skriver bladet Vår Fuglefauna som utgis av Norsk Ornitologisk Forening. 

Gjøkhunnen legger vanligvis sitt egg i vertsreiret om ettermiddagen, for da er det vanskeligere å bli oppdaget av vertsfuglen. Rett etter klekking kaster gjøkungen ut vertsartens egg og eventuelt utklekkede unger.

Andre fugler har lært seg å kjenne igjen gjøkens egg - og avvise dem. Men gjøken har svart på dette ved å utvikle egg som ligner vertsartens egg. Den har spesialisert seg på forskjellige vertsarter. Gjøkeggene er mest like vertseggene hos de artene som er dyktigst til å gjenkjenne og kvitte seg med gjøkegget.

Dette har etter hvert utviklet seg til et «evolusjonært våpenkappløp» mellom gjøken og dens vertsarter, skriver bladet. Gjøken må hele tiden holde seg i forkant av verten for å unngå å ende opp som den tapende part i konflikten.

Er gjøken umoralsk?

Gjøkens levesett har alltid fasinert oss mennesker.

At den legger sine egg i andre fuglearters reir og lar vertsfuglene fostre opp gjøkungen ble ansett som dypt umoralsk. På toppen av det hele kaster gjøkungen ut vertens avkom.

Dette har ført til at gjøken til alle tider har vært myteskapende og offer for misforståelser:

  • Den greske filosofen Aristoteles (384 til 322 før Kristus) var den første som skrev ned observasjoner om gjøken. Aristoteles mente at gjøken spiste opp vertens egg. Det er ikke så langt fra sannheten, siden gjøken spiser ett til to vertsegg samtidig med at den legger ett av sine egne. At gjøkungen fjernet vertsartens egg og/eller nyklekkede unger umiddelbart etter at den er utklekt virket så usannsynlig at vitenskapen i lengre tid betvilte fenomenet.
  • På 1700-tallet trodde man at gjøken forvandlet seg til en hauk etter St. hans. Sveriges store vitenskapsmann Carl von Linné (1707-1778) levde i denne troen, og skriv at gjøken lever av småfugler.
  • En annen historie som verserte på denne tiden var at gjøken spiste opp sine vertsforeldre når den var ferdig utvokst. Dette kan ha hendt i Italia, der det ble funnet en død gjøkunge som var kvalt av en svarthodesanger, trolig mens den var i ferd med å mate den sultne gjøkungen.
Gjøkeegg

Gjøkeegg, eller?

Foto: Torgeir Beck Lande

I forbindelse med at gjøken er valgt til årets fugl i 2007, ønsker Norsk Ornitologisk Forening å kartlegge tro og overtro om gjøken.

Historier om gjøken kan sendes foreningen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)