Overvåkingsbilder til DNA og voldtekt
Foto: Overvåkingskamera / Politiet

Avslørt av DNA tre år senere

På vei hjem fra en fest ble den unge kvinnen utsatt for en brutal overfallsvoldtekt, men saken ble henlagt med koden «014 ukjent gjerningsmann». Tre år senere ga plutselig et vesketyveri gjennombruddet.

En lørdag i mai 2010 var en kvinne i 20-årene på fest hos venner et sted i Oslo. Dagen hadde vært fin med sol og godvær. Utpå natta tok hun fatt på turen hjemover under en klar svart himmel.

Mens hun gikk tok hun seg en røyk, og snakket i mobiltelefonen.

Idet kvinnen passerte et garasjeanlegg økte en mannsperson tempoet bak henne.

– Stille ellers dreper jeg deg

Mannen som kommer gående bak henne ble fanget opp av et overvåkingskamera, og videoen skal senere bli brukt som bevis i retten.

Åsted

ÅSTEDET: Politiet sperret av stien der de trodde overgrepet hadde skjedd, og da dagslyset kom gjorde de krimtekniske undersøkelser.

Foto: Politiet

For like etter at de passerte kameraet skjer det mange kvinner frykter. Mannen kastet seg over kvinnen bakfra, holdt hendene sine rundt halsen hennes i et kvelertak og truet henne på livet i det hun skrek til.

– Stille ellers dreper jeg deg

Slik ble overfallet beskrevet i dommen mot mannen fra Oslo tingrett, hvor kvinnens versjon er den retten har valgt å feste lit til.

Kvinnen i 20-årene opplevde å bli dratt bortover langs en mørk sti midt på natta. Etter å ha hatt kvelertak på henne dytter gjerningsmannen henne i bakken og voldtar henne.

På et tidspunkt skal han ifølge dommen ha stoppet overgrepet, forsvunnet opp en skråning som om han hørte noen som kunne avsløre ham - men kort tid etterpå kom han tilbake og fortsatte voldtekten.

Henlagt

Etter å ha kommet til seg selv klarte den utsatte kvinnen å komme seg vekk fra stedet. Mobiltelefonen hadde hun mistet i forbindelse med overgrepet, men hun tok seg hjem til foreldrene.

Moren til offeret skjønte fort at datteren var blitt utsatt for en voldtekt.

Saken ble umiddelbart meldt til politiet som rykker ut. Kvinnen i 20-årene avhøres og hjelpes til voldtektsmottaket. På veien dit viser hun politiet hvor overgrepet skjedde.

Stikkbrev fra politiet i voldtektssak

ETTERLYSNING: Et slikt skriv ble lagt i postkassene til alle i nabolaget. NRK har valgt å gjøre detaljer utydelige for å unngå identifisering av offeret.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

På Legevakten ble det sikret spor. På kvinnen fant de både svært små mengder sæd fra overgriperen og hudceller fra en mann.

Sporene ble sendt til analyse, og fra hudcellene klarte ekspertene å framstille en mannlig DNA-profil. Spor-profilen kjørte de så mot alle politiets registre - uten treff.

– Dette er et eksempel på en av flere overfallsvoldtekter som har skjedd i Oslo, denne tilbake i 2010, forteller Grete Lien Metlid i seksjon for vold- og seksualforbrytelser hos Oslo politidistrikt. Det var de som etterforsket saken den gangen.

Politiet gjorde andre undersøkelser. Blant annet la de ut et bilde av det de mistenkte var gjerningsmannen fra overvåkingsvideoen, da de spurte naboer og andre i området.

Det ga ikke resultater. Saken ble henlagt – kode «014 ukjent gjerningsmann».

– Det var veldig tøft at saken ble henlagt. Det var en brutal overfallsvoldtekt, og hun ble skuffet og frustrert over det som så ut som slutten på saken, forteller kvinnens bistandsadvokat Anne-Kristine Bohinen til NRK i dag.

Et overvåkingskamera fanget opp en mulig gjerningsmann i en overfallsvoldtekt. Videoen er sluppet fra politiet til NRK i forbindelse med DNA-treff som fører til at ukjente gjerningsmenn blir tatt.

Plutselig ny etterforskning

Bistandsadvokaten fulgte opp kvinnen den gangen beskjeden var at politiet måtte gi opp og henlegge.

– Det var vanskelig å leve med at hun var utsatt for et slikt overgrep, og ikke vite hvem det var. For da måtte hun leve med at han mest sannsynlig gikk fri der ute et sted, sier Bohinen.

Likevel var det slik at offeret etter hvert på ett eller annet vis måtte slå seg til ro med at mannen som forgrep seg på henne aldri ville bli funnet. For det var slik kvinnen i 20-årene etter en stund tenkte, ifølge Bohinen. Overgrepet satte dype spor, men hun måtte forsøke å få livet til å gå videre.

Overraskelsen var derfor stor da politiet plutselig tok kontakt igjen - tre år senere.

Grete Lien Metlid

FIKK TREFF: Grete Lien Metlid i Oslo politidistrikt kan fortelle at de først måtte henlegge saken før de ved hjelp av DNA tatt i en annen sak klarte å identifisere gjerningsmannen.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

En 22 år gammel mann hadde i mai 2013 blitt pågrepet mistenkt for å ha stjålet en veske på et utested i Oslo.

Etter å ha blitt tatt på fersken av politiet med en stjålet luksusveske ble mannen tatt med til arresten hos politiet i Oslo. Der tok de DNA-prøve av ham, og mannen ble lagt inn i politiets registre med DNA-profil.

– Saken ble henlagt, med ukjent gjerningsperson. Så gikk det noe tid, og i fjor fikk man treff på DNA i saken. Treffet kom gjennom at det ble tatt DNA i en sak med et tyveri av ei veske, forteller Grete Lien Metlid i Oslo-politiet.

Ved neste kryssjekk i registrene kunne ekspertene slå det fast, og den plutselige beskjeden var: Vesketyven stemte med DNA-sporene fra voldtekten tre år tidligere
Etterforskningen hos Oslo-politiet ble da gjenopptatt.

– Hun reagerte med lettelse, og ble veldig overrasket: "Er det mulig". Samtidig var det også tøft å gå gjennom saken i retten, forteller kvinnens bistandsadvokat Anne-Kristine Bohinen om hvordan det var å få beskjeden i 2013 om at etterforskningen plutselig var gjenopptatt.

Retten finner det bevist utover enhver rimelig tvil at det er tiltaltes DNA som ble funnet under sporsikringen på Legevakten i mai 2010.

Dom i Oslo tingrett

Dom: DNA avgjørende bevis

Saken ble så videre etterforsket av politifolkene ved Oslo-politiets avsnitt for seksualforbrytelser.

Spor, overvåkingsmateriale og vitneopplysninger ble gjennomgått i den påføgende nye runden med etterforskning. Saken var ikke lenger lagt bort. En mulig gjerningsmann ble varetektsfengslet og det ble gjort undersøkelser av hans bevegelser og bekjentskapskrets. Flere avhør ble gjennomført og undersøkelser gjort.

I november 2013 gikk saken for Oslo tingrett som ikke var i tvil om hva kvinnen hadde vært utsatt for.

Retten legger til grunn at overgrepet som fornærmede ble utsatt for omfattes av det som ofte benevnes som «overfallsvoldtekt». Tiltalte overfalt fornærmede bakfra og tok henne rundt halsen. Fornærmede fryktet hun skulle bli kvalt, og tiltalte truet med å drepe henne.

Dom i Oslo tingrett
Anne Kristine Bohinen

BISTOD I RETTEN: Bistandsadvokat Anne-Kristine Bohinen forteller at det var en stor overraskelse at politiet plutselig hadde tatt det de trodde var gjerningsmannen, og at det dermed gikk mot rettssak.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Den da 22 år gamle tiltalte mannen nektet helt og holdent å ha overfalt og voldtatt kvinnen. I retten hevdet han også å ha alibi ved å henvise til angivelige bilder tatt den natta et helt annet sted, og en venn som støttet hans forklaring.

Også forsvareren var opptatt i retten av at DNA-treffet ikke alene beviste utover enhver rimelig tvil at tiltalte måtte være gjerningsmannen.

– DNA-funnet knytter bare biologisk materiale fra en person til et sted. Politiet og retten må se på hva som er funnet og hvordan det er kommet dit, sier advokat Oscar Ihlebæk som forsvarte mannen i både tingretten og lagmannsretten.

I saken prosederte han blant annet på at DNA-sporene fra tiltalte kunne ha blitt overført via en annen – sekundæroverføring.

Men retten trodde ikke på ham eller klienten:

«Basert på en samlet vurdering (..) finner retten det bevist utover enhver rimelig tvil at tiltalte er gjerningspersonen. Det avgjørende beviset er at hudcellene som ble funnet på fornærmede har en DNA-profil lik tiltaltes (..)», het det i dommen fra Oslo tingrett.

Mannen ble dømt til fengsel i 4 år og én måned i Oslo tingrett. Dommen ble anket til lagmannsretten som i forrige uke behandlet saken.

Borgarting lagmannsrett opprettholdt tingrettens vurdering, mannen er også etter deres syn skyldig i overfallsvoldtekten.

– Det var viktig for henne at gjerningspersonen ble tatt. Det har gitt henne en mulighet til å bearbeide det som skjedde, og legge saken bak seg, sier kvinnens bistandsadvokat til NRK.