Hopp til innhold

17. mai-feiring verden rundt

Enten du befinner det i Etiopia, Finland, Antarktis eller Sør-Korea er mulighetene for å feire 17. mai mange.

Elefanten "Jumbo" leder 17. mai-toget i New Delhi

I fjor var det Elefanten «Jumbo» som gikk først i toget i India. 17. mai feires over hele verden.

Foto: Joar Hoel Larsen / NRK

Nasjonaldagen er en av våre kjæreste og mest tradisjonsrike feiringer, og nordmenn i utlandet sørger for at tradisjonene blir opprettholdt uavhengig av hvor man befinner seg.

Sjømannskirker, ambassader, foreninger og privatpersoner sørger for god stemning fra Antarktis i sør til Island i nord.

.


Det gode polsk-norske forholdet

Polen har lange tradisjoner for 17. mai-feiring, og foreningen for norske studenter i utlandet, ANSA, sørger for at de nærmere 1500 studentene får hjemmefølelse.

I alle de store studentbyene holdes det ulike arrangementer, og i Warszawa inviteres blant annet studentene til feiring på ambassaden med taler, mat, bunader og nasjonalsangen.

– Krakow er byen med de lengste tradisjonene for norske studenter. Det er alltid et stort 17. mai-tog på markedsplassen, og det er taler, sang og kaker. Studentene er også flinke til å få med seg folk fra andre land på feiringen, sier Eivind Voll Storaas, leder i ANSA Polen til NRK.no.

Både svensker, amerikanere og canadiere pleier å delta på feiringen, som de siste årene har hatt det gode forholdet mellom Norge og Polen som tema.

Også i Poznan, Szczecin, Lublin og Bialystok markerer studentene nasjonaldagen med taler, mat og sang.

– 17. mai-feiringen i Polen blant de norske studentene her er alltid stor, og vi setter vårt preg på våre respektive studiesteder, sier Storaas.

Feiring i Baku

Litt lenger sør, på grensen mellom Europa og Asia, ligger Aserbajdsjan med hovedstaden Baku. Hvert år feires den norske nasjonaldagen, og vanligvis er det mer enn 100 som går i 17. mai-tog gjennom byen. I år er det ventet enda flere, siden finalen i Eurovision Song Contest går av stabelen uka etter.

Etter planen skal den norske delegasjonen spise felles frokost på ambassaden i Baku, før de møter nordmenn som bor i byen for et felles 17. mai-tog.

– Norge er et av landene som har egen ambassade i Baku, og de er opptatt av å ivareta den norske tradisjonen, sier Per Sundnes, som leder innslaget som sendes fra Baku til NRK.

Det blir slått på stortromma, med flagg og 17. mai-tog med minst 120 deltagere, før det 18. mai er det offisiell fest og konsert med Alexander Rybak.

– Vi kommer til å få følelsen av å være hjemme, selv så langt unna. Forskjellen er bare at det er 20 grader varmere, sier Sundnes.


Eksotisk feiring


I København i vårt naboland Danmark, er en av de største feiringene utenfor Norges grenser. Sjømannskirken og studentforeningen ANSA samarbeider om arrangementet, som ventes å trekke mellom 2000 og 2500 deltakere til gudstjeneste og tog.

For deg som befinner deg på litt mer eksotiske plasser, langt unna bunad, lollipop og leker, er det likevel mulig å få en liten dose norsk tradisjon.
Selv langt unna er mange av ritualene og maten like de vi kjenner i Norge.

I Tanzania blir det barnetog på morgenen, Sør-Afrika inviterer til full feiring med vafler, pølser og taler, og tilbyr norsk mat på kveldsarrangementet. I Etiopia blir det tradisjonell norsk mat, og Jordan tilbyr potet- og sekkeløp.

Både i Katmandu og i Delhi pleier en elefant å gå fremst i 17.mai-toget rundt i byen. Noen av de største feiringene skjer rundt om i USA, og der legges feiringen til nærmeste helg og varer i tre hele dager.


Blikk fra andre land


I sendingen på NRK1 vil det også bli vist innslag fra mange land.

Shetland vil det i år bli 17. mai-feiring med statsminister Jens Stoltenberg tilstede. Han er der i forbinelse med åpningen av museet i Scalloway, som har utstillinger av Shetlandstrafikken under 2. verdenskrig. Det blir feiring med skolebarn, etterkommere av veteranene fra englandsfarten og tilreisende nordmenn. Astrid Randen er tilstede på vegne av de norske TV-seerne

I Stockholm er det en lang og god tradisjon for feiringen av 17. mai. Normalt deltar et sted mellom fem og ti tusen nordmenn og svensker i feiringen. Først er det et langt tog gjennom sentrale deler av den svenske hovedstaden, og på Skansen blir det fest og taler og leker for de minste. Kjell Pihlstrøm er NRKs reporter der i år.

I London er det flaggheising, festgudstjeneste og kirkekaffe ved Sjømannskirken, før et 17. mai-tog går i Southwark Park.

I Afghanistan blir norske statsborgere og nordiske kolleger invitert til den norske ambassaden for pølser, is og leker.

Manila i Filippinene skal ha barnetog, korps, leker og pølse og lompe. For å gjøre opplevelsen enda nærere skal barnetoget i Oslo strømmes under en stor middag med 250 gjester.

Helsinki kjører tradisjonell feiring arrangert av Den Norske Foreningen med barnetog og taler.

Sør-Korea
har sin feiring i Busan.

Singpore
har en ny vri i år, og en slangekunstner skal stå for underholdningen.

I Bulgaria blir det tog i Nessebar, og den lokale ordføreren og den norske ambassadøren holder taler.

Forskningstasjonen Troll i Antarktis feirer 17. mai i 30 minusgrader, og i fjor var det fem nordmenn og en svenske som feiret på 72 grader sør.

Andre land og byer NRK vil vise fra er Burkina Faso og Freiburg i Tyskland.