Hopp til innhold

Romantikk i Italia

Det er ikke bare i våre dager at pene mennesker mister hemningene på sydentur. Så også i ”Et rom med utsikt”, som regnes som en av perlene i britisk romankunst. Filmversjonen som vises i Nattkinoen lørdag, er en ny innspilling der Elaine Cassidy spiller ungjenta som møter kjærligheten i Italia tidlig på 1900-tallet.

Lucy (Elaine Cassidy, t.v.) og Charlotte (Sophie Thompson).

Lucy (Elaine Cassidy, t.v.) reiser til Italia sammen med kusinen og anstandsdamen Charlotte (Sophie Thompson) - og møter kjærligheten.

Foto: unknown

Et impulsivt kyss skaper voldsomme følelser og skandale i ”Et rom med utsikt”, historien om overklassejenta Lucy Honeychurch og hennes reise til Firenze.

Se "Et rom med utsikt" i nett-tv

E.M. Forsters roman om Lucys jakt på kjærligheten og lykken er en romantisk klassiker som ble kjent for filmpublikum i 1985, med Helena Bonham Carter i hovedrollen. På lørdag viser NRK en påkostet og sensuell versjon som ble spilt inn i fjor for det britiske tv-selskapet ITV. Filmen er også tilgjengelig i nett-tv.

Her blir Lucy spilt av den irske skuespilleren Elaine Cassidy, mens herr Emerson og hans sønn George blir spilt av Timothy og Rafe Spall, som er far og sønn i virkeligheten.

Kvelende konvensjoner

Sosiale barrierer og kvelende konvensjoner i det edvardianske England er tilbakevendende temaer i E.M. Forsters bøker. Så også i ”Et rom med utsikt”, som kom ut for nøyaktig hundre år siden. Forster er også kjent for bøkene ”Howards End” og ”A Passage to India”.

Hovedpersonen Lucy Honeychurch er en en ung pike i gifteferdig alder som begir seg ut på en dannelsesreise til Italia. Hennes snobbete og snerpete kusine Charlotte (Sophie Thompson) er med som anstandsdame.

I Firenze tar de to kvinnene inn på et pensjonat der de kommer i kontakt med en gruppe mer eller mindre suspekte personer – blant dem herr Emerson, som er sosialist og en mann av folket, og hans sønn George.

George Emerson (t.v.) og hans far spilles av Rafe og Timothy Spall.

Herr Emerson (t.h.) og hans sønn George spilles av Timothy og Rafe Spall, som er far og sønn i virkeligheten.

Foto: unknown

Piknik på landet

Under en piknik på den toscanske landsbygda møtes George og Lucy i et heftig kyss som tar pusten fra den uforberedte unge jenta. Ubeleilig nok er Charlotte vitne til episoden, og hun ser seg nødt til å rydde opp. George er langt fra noe tenkelig parti for en pike som Lucy.

Lucy (Elaine Cassidy) og George (Rafe Spall) i "Et rom med utsikt".
Foto: unknown

Dermed tvinges Lucy tvinges til å returnere til England, der familien har valgt ut en mer passende mann for henne, tørrpinnen Cecil (Lawrence Fox). Men Lucy greier ikke å glemme George. og da de treffes tilfeldig igjen, kommer følelsene til overflaten for fullt.

Møtet med George og det sanselige Italia har vekket Lucys lidenskap og opprørstrang. Men er det nok til at hun vil våge å trosse det valget familien har gjort for henne?

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober