Hopp til innhold

Vi minnes Trond Kirkvaag

Lørdag 19 april hedrer NRK Trond Kirkvaags minne med et times langt portrett av Norges morsomste mann.

Trond som "Skræmmer'n"
Foto: NRK

Trond Kirkvaag var 22 år da han begynte i NRK. Året var 1968. Han var en av Norges aller beste komikere, elsket av alle og av flere generasjoner. Hans produktivitet og kreativitet var enorm, noe dokumentaren ”Komplett komiker” gir et innblikk i.

Trond Kirkvaag tidlig i karrieren

Trond tidlig i karrieren.

Foto: Nordby, Jan / Jan Nordby, NRK

Andreas Diesen har laget dette portrettet. - Å framstille Trond Kirkvaags komikervirke på en time, er som å fortelle norgeshistorien på fem minutter, sier Diesen. - Vi kunne minst ha laget et helaftens program. Seere i alle aldre elsket ham. Alle hadde et forhold til ham, og uansett hvilke innslag man velger, vil det være noen som etterlyser nettopp sin favoritt.

Trond som ung

Helt fersk i Fjernsynet.

Foto: Messel, Håkon / Håkon Messel, NRK

Andreas Diesen var også en god kollega og venn av Kirkvaag, og han var en av dem som møtte Trond på hans første arbeidsdag i 1968.

Barndomsvennen

Med i programmet er barndomsvennen Per Christian Bjørnstad som forteller om hvordan han og vennekretsen opplevde Trond. En Trond som var morsom og flink på skolen, men som hatet matte.

– Trond forberedte seg alltid godt, han hadde en seriøs tilnærming til faget sitt. Samtidig misunte han andre som hadde ”ordentlige” jobber fordi han mente det var viktigere. Men nå som vi alle vet hvor viktig humor og latter er, tenker vi at Trond hadde kanskje en av de aller viktigste jobbene, sier Bjørnstad.

Fantastisk kroppsteknikk

Flere av Tronds venner og kolleger fremhever komikerens unike kroppsteknikk og fysiske beherskelse.

Trond Kirkvåg og Jon Skolmen

Radarparet Trond og Jon.

Foto: Børretzen, Sverre A. / SCANPIX

Jon Skolmen, som var makker med Trond i mange år, mener Trond hadde en ”vidunderlig kroppsteknikk”. Det samme fremhever Knut Lystad.

Så hadde også Trond en forkjærlighet for stumfilm og for Charlie Chaplin. En genre hvor kroppens mimikk er det avgjørende fordi talen ikke er med.

Parodiens mester

Det er imidlertid parodiene Trond er aller mest kjent for, i tillegg til Brødrene Dal- og KLM-seriene. Trond parodierte de mest fremtredende mennesker på en perfekt måte.

Dan Børge Akerø hadde sin serie Lørdan, og dit ”kom” Einar Førde, en av Tronds favoritter. Trond tok selveste fjernsynskjøkken-dronninga på kornet, Ingrid Espelid Hovig, som han også elsket å parodiere. Hvem husker vel ikke replikken ”så juksar me litt”!

Trond som Georg Anker Hansen i Hotel Cæsar

I Showtalk parodierte Trond Georg Anker Hansen (Toralv Maurstad) - Hotel Cæsar.

Foto: NRK-foto: Ole Kaland / NRK

I serien Showtalk fra 2000 var Trond talkshow-vert og hadde en rekke fremtredende ”gjester” på besøk. Hit ”kom” blant andre Tor Erling Staff, Vidar Theisen, Yngve Haagensen, Toralv Maurstad som Georg Anker Hansen fra Hotel Cæsar, og ikke minst Kåre Valebrokk i duell mot Einar Førde. Alle mesterlig parodiert av Trond Kirkvaag. Over en million seere fulgte Showtalk.

Montreux-rekord

Trond Kirkvaag er fortsatt den komikeren i verden som har mottatt flest Montreux-priser. Han og Jon Skolmen vant hele tre priser i 1976 for ”The Nor Way to Broadcasting”, Gullrosen, Chaplin-prisen og Pressens pris. Guttene var overveldet og mente at ingenting kunne toppe dette. Roald Øyen hadde regien.

Mange flere priser hedret Trond, både før og etter 1976.

Nytt kapittel

Etter suksessen med Montreux-programmet fant Trond nye makkere.

Brødrene Dal

Trond, Knut og Lars startet samarbeidet i 1977.

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

Knut Lystad og Lars Mjøen herjet på radio, og Trond hadde hørt tospannet der. Knut og Lars takket ja til å samarbeide med Trond på tv, og programmet Nynytt kom på luften.

Trioen holdt trofast sammen de neste 30 årene, og produserte seermagneter som Brødrene Dal og KLM.

Brødrene Dal

Brødrene Dal.

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

– Vi satt hjemme hos meg og skrev og snakket i munnen på hverandre i 30 år, forteller Lars Mjøen.

Trotto Libre

I 1996 hadde Trond funnet nok en ny makker som han hadde det mye moro med, nemlig Otto Jespersen. Sammen lagde de serien Trotto Libre hvor figurene Skræmmer’n og Jacob Winche-Lanche var Tronds mest fremtredende karakterer. Også de ble elsket av det norske folk.

Vennene fikk kremen

Trond var morsom på tv. Men Trond var enda morsommere privat.

– Vi som var vennene hans, fikk kremen av Tronds humor. Kameraene var slått av og Trond var enda mer i sitt ess enn med lyd, lys og kamera, sier Bjørnstad.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.