Rob Trujillo live i Bergen 2008, foto: Roy Hilmar Svendsen, Nrk

Rob Trujillo live i Bergen 2008, foto: Roy Hilmar Svendsen, Nrk

Metallica-bassist finansierer jazzfilm

Robert Trujillo trakterer vanligvis bassen i Metallica. Men snart kommer filmen han har finansiert om den avdøde jazzbass-legenden Jaco Pastorius.

Skrevet av:
Publisert 11:20 6 juni, 2012

Filmen skal få navnet Jaco, og har vært i produksjon i to år allerede. Regissør er Stephen Kijak som tidligere har laget dokumentaren Stones In Exile, en film om produksjonen av den klassiske Rolling Stones-platen Exile On Main Street. Robert Trujillo er delaktig i denne nye dokumentaren fordi Jaco Pastorius er et av hans største musikalske forbilder.

- Jaco var helten min da jeg vokste opp. Å høre ham var som å høre Eddie Van Halen gjøre «Eruption» for første gang. Man tenkte «hvilket instrument er det?». Jeg elsket jazz og fusion, og beveget meg fra det til andre ting. Men Jaco hadde også en edge som gikk langt utover hans jazz-spilling. Han var funk, han var rock, han var soul, og hele hans innstilling var punk, forteller Trujillo i et intervju med USA Today.

Jaco Pastorius.

Jaco Pastorius imponerte med sin intrikate, men samtidig harmoniske, bassing, og er mest kjent som medlem av bandet Weather Report. Pastorius samarbeidet også med artister som Joni Mitchell, Herbie Hancock og Ian Hunter, og ga i tillegg ut solo-plater. Pastorius led av mentale problemer, og fikk konstatert manisk depressiv lidelse i 1982. Samtidig misbrukte bassisten alkohol og narkotika i et rivende tempo utover 80-tallet.

Pastorius døde 21. september 1987 etter at han ti dager tidligere hadde kommet i klammeri med dørvakten Luc Havan utenfor en nattklubb i Fort Lauderdale. Skadene etter slåsskampen var så store at Pastorius gikk inn i koma og ble hjernedød. Familien stemte for å ikke holde musikeren kunstig i live.

Trujillo er involvert i filmen også ved siden av det rent økonomiske, og ved hjelp av hans kontakt med familien til Pastorius inneholder dokumentaren opptak av jazz-legenden som aldri tidligere har blitt vist offentlig. Trujillo har også fått andre musikere som Sting, Flea fra Red Hot Chili Peppers og Carlos Santana til å fortelle om Pastorius sin musikalske betydning i filmen.

- Denne filmen kommer fra hjertet. Jeg ønsket å hjelpe ham (den gangen), men jeg fant ut at Jaco ikke ville reddes. Han var et geni, og muligens hjalp hans mentale problemer ham å bryte grenser som finnes for resten av oss. For Jaco var definitivt fryktløs, forteller Trujillo til USA Today.

Filmskaperne håper at Jaco skal vises på utvalgte filmfestivaler allerede i september.

Fun-fact: I fjor hjalp Trujillo en gammel bortkommen Pastorius-bass til å komme hjem. Les historien hos Fender.

Tags: , , ,

Del "Metallica-bassist finansierer jazzfilm"
 

6 kommentarer på “Metallica-bassist finansierer jazzfilm”

  1. Kåre Garnes sier:

    OG for dem som vil høre Trujillo utfolde seg litt mer enn i Metallica: Kjøp Infectious Grooves

  2. Kåre Garnes sier:

    OG for dem som vil høre Trujillo utfolde seg litt mer enn i Metallica: Kjøp Infectious Grooves

  3. Anonym sier:

    Jaco fortjener denne oppmerksomheten. Tommel opp til Kijak og Trujillo.

  4. [...] Les også: Metallica-bassist finansierer jazzfilm [...]

Legg igjen en kommentar