Whitney Houston utnyttes blant andre av folk som vil selge bøker. Foto: Scanpix / Amazon.

Whitney Houston utnyttes blant andre av folk som vil selge bøker. Foto: Scanpix / Amazon.

Kynisme i dødens kjølvann

Etter Whitney Houstons bortgang er det mange som ser sitt snitt til å tjene noen kroner ekstra.

Skrevet av:
Publisert 13:34 15 februar, 2012
Bøker om Whitney Houston i Amazons nettbutikk. Foto: Skjermdump.

Bøker om Whitney Houston i Amazons nettbutikk. Foto: Skjermdump.

En av pophistoriens største stemmer har gått bort, og det er mye som tyder på at vi vil få akkurat den samme utviklinga som vi fikk etter bortgangen til både Michael Jackson og Amy Winehouse.

Les også:

Og nå får vi virkelig se eksempler på ønsker om å «smi mens liket er varmt». Da nyheten om stjernas borgang begynte å sirkulere i mediene var det nemlig en rekke forfattere som fikk det travelt. De aller raskeste av dem klarte faktisk å publisere sine e-bøker samme dag som Whitney Houston døde.

Whitney Houston Handwriting Report (Train Your Eye), av Lisa Schuetz. Foto: Amazon.

Whitney Houston Handwriting Report (Train Your Eye), av Lisa Schuetz. Foto: Amazon.

11. februar var det seks flunkende nye titler om sangerinna på Amazons nettbutikk for e-bøker. Innen helga var omme var det blitt publisert hele 14 nye, digitale bøker om Houston, med priser varierende fra 99 cent til 9,99 dollar, melder LA Times.

Bøkene varierer i form, fra en bok satt sammen av hyllest fra fansen, en ti siders analyse av hennes håndskrift, en tysk utgave av en tidligere utgitt sladrebok og hennes eksmann Bobby Brown, og en bok med nye dikt om stjerna – for å nevne noen.

Men det er klart – kvaliteten blir også deretter. Her er det stort sett snakk om uautoriserte biografier. En av bøkene er faktisk bare en sammenklipping av diverse sider om stjerna fra Wikipedia – om hennes filmer og hennes musikk.

Ingen av disse bøkene har imidlertid kommet inn på Amazons topp 100-liste.

Og det mest opplagte skjer altså også; salget av Whitney Houstons musikk skyter som forventa i været. Låta hun er aller mest kjent for – Dolly Parton-balladen ”I will always love you”, hadde solgt omkring 3000 kopier uka før hun døde. Før det døgnet hun døde var omme, var det solgt over 195.000 kopier av klassikeren.

Mange reagerte sterkt da det ble kjent at flere av Houstons album tilfeldigvis hadde fått et prishopp, kort tid etter hennes bortgang. I den amerikanske utgaven av iTunes hadde The Ultimate Collection gått opp fra 4,99 til 7,99 pund og hennes Greatest hits-album ble også plutselig dyrere. Dette har i ettertid plateselskapet Sony Music gått ut for å beklage, og hevder det hadde skjedd en feil – at det i hvert fall ikke var Apple som hadde gjort en bommert.

Salget av Whitney Houstons musikk har økt enormt på begge sider av Atlanterhavet etter hennes død. Foto: Scanpix / Matt Sayles, AP Photo.

Salget av Whitney Houstons musikk har økt enormt på begge sider av Atlanterhavet etter hennes død. Foto: Scanpix / Matt Sayles, AP Photo.

I tillegg til hennes mest kjente låt har også melodier som “I wanna dance with somebody”, “Greatest love of all”, “How will i know”, “I have nothing”, “Saving all my love for you”, “One moment in time” og “The star spangled banner” klart å komme seg tilbake på Billboards singleliste. Totalt kjøpte folk 887.000 låter over nettet, mot 15.000 uka før.

Les også:

I tilegg har også hennes albumsalg økt med 6000 prosent i forhold til uka før hun døde. Det ble solgt totalt 101.000 kopier av hennes album i forrige uke, og 91.000 av dem var nedlasta, melder Billboard.

Også på vår side av Atlanterhavet har salget tatt seg kraftig opp. The official Charts Company melder at 27 av hennes største singler og tre album har funnet veien tilbake til britiske salgslister.

De 27 Whitney-låtene på den britiske singlelista (med plassering):

10. “I Will Always Love You“
13. “I Wanna Dance With Somebody“
25. “One Moment In Time“
28. “My Love Is Your Love“
30. “I Have Nothing“
37. “Saving All My Love For You“
38. “How Will I Know“
42. “The Greatest Love Of All“
45. “Million Dollar Bill“
48. “It’s Not Right But It’s Okay“
52. “Run To You“
57. “Where Do Broken Hearts Go“
61. “Didn’t We Almost Have It All“
74. “I’m Every Woman“
79. “All The Man That I Need“
81. “Queen Of The Night“
83. “Step By Step“
85. “I Look To You“
88. “I’m Your Baby Tonight“
97. “When You Believe W/ Mariah Carey“
98. “So Emotional“
99. “All At Once
109. “Could I Have This Kiss Forever W/ Enrique Iglesias“
126. “Exhale“
128. “Heartbreak Hotel“
151. “I Learned From The Best“
152. “If I Told You That“

Tags: , , ,

Del "Kynisme i dødens kjølvann"
 

12 kommentarer på “Kynisme i dødens kjølvann”

 1. Glem nå ikke pressen, de skor seg nå på kjentfolks død de også med kanskje litt i overkant mye dekning der hvor seerne/leserne strømmer til. 

 2. Angus Larsen sier:

  Den enes død, den andres brød. Sånn er det bare.

  • Nei!!! – sånn er det bare IKKE. Du slenger ut falske, konstruerte ondsinnede metaforer, som det finnes nok av; – her er en annen: Alle saker har to sider. Alle kan velge sin skjebne.
   At noen utnytter Whitney H’s død, eller andre kjente og/eller ukjente personers død, ER KVALMENDE!!
   Det er likskjending på sitt aller verste. 
   Det er dessuten straffbart iht Straffelovene både i Norge og i andre land, vi naturlig har korellasjon til, og kulturell realsjon til.
   Men, det er klart; når det som man trodde er Norges mest ærverdige avis (var det ihvertfall før statsfeministen ble redaktør der) – http://www.aftenposten.no, pornografiserer en av Norges viktigste menn; Nansen, så tenker sikkert andre at de kan være like slibrige og immoralske!!
   Som man sår så høster man; – en metafor som hvert fall ER sann; ikke fordi at jeg gjengir den her, men fordi at DEN ER GENUIN. Det har blant annet forfatter Hanne Nabiintu Herland tatt høyde for, og skrevet to bøker om avmektigheten til nuværende, norsk kultur og moral!
   http://www.youtube.com/onlinelondon

 3. Anonym sier:

  At folk er «kyniske» og skrur opp prisene grunnet etterspørsel er noe alle vet.  Denne artikkelen fungerer mer som en reklame enn noe annet.   

 4. Jeg var ikke særlig begeistret for henne, fordi hun ledet mange unge, sælig jenter, i helt feil retning, ved henns stadig narkotika-misbruk; – men at noen også misbruker henne ved å  utnytte hennes død, er like ille.
  Ja, det er så kvalmende at en bare kan spy!!
  Men, hadde hun levd Dolly Parton’s sang «I will always love you», i stedet for å bare synge den, hadde hun vært med oss fremdeles.

  • Anonym sier:

   Med den retorikken har du mange artister å ikke like.

   • Det var alt du hadde å si om den saken, hva!!  Og med nummer som efternavn; nok en identitetsløs underkuet av sosialdemokarti-svineriet, der DENIAL OF SELF, er alfa omega; ikke tro du er noe; ikke tilkjennegi at du er, – DOP DEG MED OSS, inn med forvirringskjemi, som Whitney og Cobain…….det gjelder ikke bare å bli STEIN – MEN STEIN DØD…Selvfornektelse er ORDET!!
    Stem på oss; SOSIALDEMOKRATI-SVINERI OG SOSIALIST-SKUM!!

    • Anonym sier:

     Her dro du inn mye rart som verken er sant eller relevant. Denial of self, jeg vet ikke med deg, men jeg kan ikke si at jeg fornekter meg selv eller blir undertrykt i dagliglivet. Har du noen gode eksempler? I et annet innlegg sier du også at dette er mot straffeloven, hvilken del om jeg tør spørre? Nok en fantasikonstruksjon for å kunne legitimere ditt kaotiske og gale bilde av samfunnet Norge?

 5. [...] love you” på 2. plass. For så vidt en relativt bleik «prestasjon» i forhold til Storbritannia der hele 27 Whitney-låter kom inn på singlelista i forrige [...]

 6. [...] 2010 skreiv boet etter Michael Jackson historiens største platekontrakt med Sony Music, verdt omkring 250 millioner pund, eller drøyt [...]

Legg igjen en kommentar