SOver på jobben
Foto: Maria Elsness / NRK

Når jobben hjelper deg med å sove

Det er vanlig at jobben tilbyr deg trening, for at du skal yte bedre. Nå satser danske bedrifter også på medarbeidernes søvnvaner. – Jeg tror det blir mer stuerent at jobben bryr seg om søvnen din i Norge også, mener arbeidslivsekspert.

Jobben er vanligvis ikke akkurat noen Jon Blund. Å måtte svare på en mail sent på kvelden, eller å jobbe skift til ulike tider, er ikke helt det samme som sovemedisin. Men noen danske arbeidsplasser skjønner nå at søvnen din faktisk er veldig viktig for hva du får til på jobben. En trøtt ansatt er (hold deg fast!), ingen god ansatt.

Derfor vil Danmarks største energiselskap ha medarbeiderne til å sove i 2016, melder Berlingske Tidende. En rekke danske kommuner har også tatt søvn med i sin helsestrategi.

Even Bolstad

– For egen del, som leder, vet jeg at det å bekymre og gruble seg i seng, ikke akkurat er oppskriften på gode prestasjoner dagen etter, sier Even Bolstad i HR Norge.

Foto: Maria Elsness / NRK

– Etter at vi gjennom flere år har hatt fokus på medarbeidernes mosjons- og kostvaner, har søvn vært i sentrum i hele 2015, forteller Hanne Blume til Berlingske Tidende. Hun er HR-direktør i energiselskapet Dong.

Det danske søvnprosjektet begynte med at de 50 øverste sjefene i energiselskapet fikk registrert søvnen sin. Da fant de ut, kanskje ikke helt overraskende, at de sov for lite eller for dårlig. Sjefene fikk så undervisning og gode råd til hvordan de kan håndtere søvnproblemer, og hvordan de kan hjelpe medarbeiderne hvis de sliter med søvn.

Deretter hadde bedriften blant annet stormøter med søvnlege, og medarbeiderne fikk tilgang til en søvn-app. Norsk HR-ekspert synes danskenes prosjekt høres smart ut:

– Når du ikke har fått nok eller god nok søvn, reduseres produktivitet, initiativ og læringsevne. Vi ser også en sammenheng mellom søvn og sykefravær, sier Even Bolstad, daglig leder i HR Norge, til NRK. HR står forresten for Human Resources, og det vil si menneskene eller personalet i en bedrift.

– Bedrifter kunne profittert mye

Jonas Sharma-Bakkevig

– Fornøyde ansatte sover bedre, mener Jonas Sharma-Bakkevig, psykologspesialist.

Foto: Li-Lian Ahlskog Hou / NRK

Er du fortsatt våken nok til å lese videre? Da skal du få høre at søvnekspertene er enige i at søvn lett påvirker jobben du gjør.

– Jeg er ikke i tvil om at mange bedrifter kunne profittert mye på dette. Dårlig søvn gir svekket fungering, og vil kunne øke risikoen på sikt for både psykiske og somatiske sykdommer. Jeg mener også at godt uthvilte og utsovete ansatte vil skape et bedre arbeidsmiljø enn personer med søvnunderskudd, uttaler Ståle Pallesen, søvnforsker og professor i psykologi ved Universitetet i Bergen.

Men det er ikke nødvendigvis bare konkrete tiltak og råd rettet mot søvn som gjør at du sover bedre. Har du mye bekymringer på jobben, hjelper det kanskje ikke med en app.

– Når jeg snakker med bedrifter der det er høyt sykefravær, forklarer jeg den langsiktige gevinsten i tiltak som blant annet humane arbeidstider, små kaffepauser og færre og mer effektive møter. Det vil ha langt større effekt på søvnplager. Fornøyde og uthvilte ansatte sover bedre, mener Jonas Sharma-Bakkevig, psykologspesialist ved Lovisenberg Diakonale Sykehus.

Ståle Pallesen

– Jeg er ikke i tvil om at mange bedrifter kunne profittert mye på dette, mener søvnforsker Ståle Pallesen.

Foto: Magnus Vabo / UiO

Han påpeker at bedrifter må huske at de samme løsningene ikke nødvendigvis fungerer bra for alle.

– Jeg er svært positiv til tiltak rettet mot søvnplager, samtidig er det alltid et dilemma at ved store globale tiltak forsvinner nyansene. For noen vil enkle søvnråd være nok til å snu en negativ søvntrend. For andre vil lengre atferdsterapeutiske tiltak være nødvendig. Så det vil være viktig å informere om andre behandlingsformer.

Slik ville han hjulpet deg med søvnen

Søvnekspert Pallesen drømmer, bokstavelig talt, om hvordan han ville hjulpet bedrifter med søvn:

– Jeg ville vektlagt generell informasjon om hvordan man oppnår god søvn, og hvilke konsekvenser dårlig søvn kan ha. Så ville jeg tilbudt de ansatte en enkel søvnkartlegging via spørreskjema. Da kunne folk fått tilbakemeldinger og råd. Ansatte kan ha ulike typer vansker som krever til dels ulike tiltak, sier Pallesen.

Mobilen gjør det ikke akkurat lettere for deg å sovne tidlig, finne den gode søvnen og våkne uthvilt. Søvnforsker Pallesen står bak en studie som viser hvordan duppeditter stjeler søvnen vår.

Pallesen og Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer har en rekke søvnråd, som du kan lese om i faktarammen.

snooze
Foto: Maria Elsness / NRK

Ingen søvnsatsing i de største bedriftene i Norge?

– Jeg kjenner ikke til at de største selskapene i Norge har gjort noe lignende det danske søvnprosjektet, sier HR-ekspert Bolstad.

Norges største selskaper, Telenor og Statoil, bekrefter at de ikke har noe særlig fokus på søvn.

Skjalg Stavheim

Daglig leder Skjalg Stavheim i Ragasco er opptatt av at de ansatte i produksjonsbedriften sover godt.

Foto: Kristian Hansen / NHO

– Telenor har ingen spesielle tiltak relatert til medarbeidernes søvn. Dersom Telenor-ansatte har helserelaterte problemer av ulik art har vi tilgang til konsultasjon hos bedriftshelsetjenesten. Videre er vi dekket av en helseforsikring som bidrar til at vi kan komme raskt til spesialist, være seg for søvnproblemer eller andre helseproblemer, sier Torild Lid Uribarri, kommunikasjonsdirektør i Telenor Norge.

– Men det er uansett veldig interessant å lese hva det danske selskapet Dong gjør, og også kunne hente ideer dersom vi fremover skal vurdere å fokusere spesielt på dette i Telenor, fortsetter Telenors kvinne.

Produksjonsbedriften Ragasco på Raufoss, med 110 ansatte, var derimot tidlig ute med å hjelpe medarbeiderne med søvn. På en fabrikk som produserer gassbeholdere kan det lett bli farlig hvis folk er for trøtte på jobb.

– Vi har siste 15 år kjørt produksjonen døgnet rundt, og dette fører til at operatører som går på en skiftordning må være bevisste sin søvnrytme. Vi la derfor opp til ett samarbeide med de ansatte for å finne mest mulig humane skiftordninger, forteller daglig leder Skjalg Stavheim.

Bedriften hadde blant annet kurs om søvn for de ansatte.

– Vi vil synliggjøre at vi som bedrift er opptatt av at du sover godt, akkurat som vi er opptatt av at de ansatte har et sunt kosthold. Det er viktig å forstå hvilke faktorer som gjør at folk yter bra på jobben. Etter at vi satsa mer på helsa til folk, har vi et ganske lavt sykefravær, mener han.

– Men vi kan ikke styre den enkeltes fritid. Vi følte vi måtte dra opp noen grenseganger der. Vi vil ta vare på de ansatte, og gi veiledning – og så må de ta valget selv.

– Ikke ute etter å løfte dyner

Så tilbake til danskene. Er søvn så privat at jobben ikke skal blande seg? Det er et spørsmål HR-sjefen i danske Dong ofte får.

– Søvn er en personlig ting, og vi har også valgt at appen er individuell, slik at vi ikke får tilgang til data om folks søvnmønstre. Vi er ikke ute etter å løfte dyner. Men de tilbakemeldinger vi får, er at folk som sover bedre, også arbeider bedre, sier HR-sjef Hanne Blume til Berlingske Tidende.

Mobil i senga

Mobilen gjør det ikke lettere å finne den gode søvnen.

Foto: Maria Elsness / NRK

HR Norge mener tiden er moden for fokus på mer enn mindfullnes, trening og kosthold nå.

– På samme måte som det i sin tid ble stilt spørsmål om virksomhetene hadde noe å gjøre med hvorvidt medarbeiderne spiste sunt og var fysisk aktive, tror jeg det kommer til å bli mer og mer stuerent også å sette søvn på dagsorden. Det anerkjennes at dette ikke bare er et privat anliggende. Og om virksomheten faktisk bryr seg om at den enkelte har det bra, er vel det i utgangspunktet positivt? avslutter Even Bolstad i HR Norge.

Hvis du nå fikk lyst til å jobbe med din egen søvn, så sjekk råd i faktarammen. Du kan også finne mange tips i disse artiklene: