Hopp til innhold

Vil ha alle barn ut og opp i trærne

– La barna klatre i trær på en sikker og trygg måte, mener Speiderforbundet, som utfordrer hele Norge til finne sitt favorittre.

Treklatring

I TOPPEN AV ET TRE: Ingebjørg ved Kastellet skole i Oslo nyter friminuttet i luftige omgivelser. Her er klatretrærne merket og godkjent.

Foto: Martin Jahr / NRK

Det er spisetid på Kastellet skole i Oslo. Vennegjengen har tatt med seg matboksen og skal tilbringe friminuttet et par meter over bakken.

Treklatring

HØYT HENGER DE: ... men er lagt fra sure. Sara Oline synes det er gøy å klatre i trær selv om det noen ganger er litt skummelt.

Foto: Martin Jahr / NRK

– Du kan klatre så høyt du vil, bare du greier å klatre ned igjen, sier Ingebjørg, som lynraskt beveger små hender over tykke greiner.

En forskningsrapport fra Norsk institutt for naturforskning (NINA) slår fast at norske barn leker mindre ute i naturen enn før.

Det vil Norsk speiderforbund gjøre noe med, og forbindelse med Friluftslivets år i år, oppfordrer de alle barn til å gjøre mer som Ingebjørg og vennene hennes.

– Å klatre er en naturlig del av det å vokse opp. Barn må få leke, fomle og famle i naturen på egen hånd, sier prosjektleder Jørgen Moland til NRK.

Klatreråd

Sammen med Norges Klatreforbund lager de nå et klatredikt og fem enkle klatreråd myntet på de voksne.

– De voksne har ansvar for å legge til rette for at barna får trygge erfaringer med treklatring. Vi håper rådene kan inspirere foreldre til å veilede barna sine, sier president i klatreforbundet, Reidun Bolsø.

– Klatring er innmari gøy. La det skje på barnas premisser, og la dem få erfare at tynne greiner knekker og at de tjukke holder, sier hun.

Jørgen Moland

IKKE SI NEI: – Bruk heller litt tid og krefter på å tilrettelegge og veilede barna slik at de får utfolde seg, mener prosjektleder i Norges speiderforbund, Jørgen Moland. Han har funnet sitt tre, og håper resten av landet følger etter.

Foto: Julie Maske / DNT

Rådene skal gi tips om både klatreteknikker og hvordan du finner et godt klatretre. Det viktigste er likevel bevisstgjøringen om at alle klatrer på eget ansvar, og at vi må finne våre egne grenser og følge dem.

– Vi vil dele kunnskap om hvordan uteaktiviteter som klatring kan gjøres på en trygg måte. Slik blir barna mer rustet til å klare seg selv, samtidig som de blir trygge og glade i naturen, sier Moland.

Finn ditt tre

23. april går startskuddet for en stor, landsdekkende kampanje der de fem klatrerådene skal lanseres.

– Vi håper så mange som mulig finner seg et tre, klatrer en meter eller to og så får en venn til å ta et bilde som deles på nettet, sier Moland.

Han mener alle har godt av å kjenne på mestringsfølelsen treklatring gir, selv om det kan se litt skummelt ut.

– Vi voksne må tørre å slippe opp litt slik at vi ikke lager hindringer for en naturlig oppvekst i naturen. Barn er jo bygd for å utfolde seg, også i trær, smiler Moland.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)