Helsemyndighetene går nå ut med advarsler mot det høye sukkerinntaket.
Frykter feilernæring
Ernæringseksperter frykter at for mye sukker i kosten fortrenger sunn mat med viktig næringsinnhold, som kroppen er avhengig av for å fungere skikkelig.
- Inntaket av sukker bør begrenses til ti energiprosent for å sikre inntaket av nødvendige næringsstoffer og minske risikoen for tannråte og overvekt, sier avdelingsleder Arnhild Haga Rimestad i
i en pressemelding.
I løpet av de siste tyve årene har sukker stått for mellom 11 og 19 prosent av kostens energiinnhold hos barn og unge.
Helsemyndighetene mener at nærmere 90 prosent av alle i denne aldersgruppen får i seg for mye sukker.
Gutter verst
I en kostholdsundersøkelse i 2000 så man at for 40 prosent av landets trettenåringer, utgjorde sukker minst 20 prosent av ennergiinntaket.
Guttene kom verst ut på statistikken og fikk i gjennomsnitt i seg 100 gram sukker daglig, 40 gram mer enn anbefalt.
Kjenner sukkerkildene
De viktigste kildene til sukker blant barn og unge er saft, brus og godteri.
To tredjedeler av alt det tilsatte sukkeret en gjennomsnittlig niåring får i seg, kommer fra disse kildene.
Og en trettenåring får omkring 70 prosent av sukkerinntanntaket sitt fra de samme kildene.
Åtte kilo sukker fra brus
Omsetningen av brus og mineralvann er mer enn tidoblet siden 1950-årene.
Forbruket av sukkerholdig brus var på det høyeste nivået i 1997, da Ola og Kari Nordmann drakk i gjennomsnitt 93 liter årlig.
Selv om vi stadig drikker mindre brus, er forbruket fortsatt høyt sammenlignet med andre land og bidro i 2004 til cirka åtte kilo sukker per person.