Hopp til innhold

Vet du hva du spiser?

Vet du egentlig hva du spiser? Det aller meste av maten vår inneholder tilsetningsstoffer. Men hvor trygg kan du være på at dette ikke er helseskadelig? Har myndighetene full kontroll? Her kan du lese svarene fra nettmøtet i Puls.

Selv råstoffer som ikke er bearbeidet inneholder gjerne en viss mengde tilsetningsstoffer. Men aller mest brukt er dette i industrielt framstilte matvarer. Ja, i praksis er det nesten ikke mulig å produsere slik mat uten tilsetning av kunstige eller «ekte» stoffer.

Sukkervarer, godterier og brus er gode eksempler på varegrupper der tilsetningene spiller en stor rolle for holdbarhet, smak og farge.

Mange E'er

De berømte E’ene er jo noe alle har et forhold til men kanskje ikke vet så mye om likevel. Mange blir for eksempel overrasket når de får høre at enkelte matvarer med tilsatte E-stoffer kan være tryggere å spise enn mat uten.

Og det dreier seg om så mangt når temaet er tilsetninger i maten. Fargestoffer, søtningsstoffer, surhetsregulerende tilsetninger, antioksidanter og konserveringsmidler er noen av stikkordene.

Smaksforsterkere

Andre typer tilsetninger kan være de såkalte emulgatorene, stoffer som gjør at to produkter som i utgangspunktet ikke kan blandes likevel lar seg kombinere. Vann og olje, for eksempel.

Stabilisatorer er en annen gruppe. De sørger for at næringsmiddelets egenskaper blir bevart og stabilisert, altså at maten ikke endrer ”karakter” når den er ferdig produsert.

Smaksforsterkere, aromastoffer og hevemidler (som for eksempel bakepulver) hører også med blant de klassiske tilsetningsstoffene i norsk mat. Som i utgangspunktet skal være ganske så trygg å spise. Ifølge våre hjemlige forskrifter skal alle tilsetninger i all mat være merket. Det gjelder også den uemballerte maten.

Skadelig likevel?

Men så melder spørsmålene seg. Kan det likevel være slik at noen av disse stoffene skader helsa vår hvis vi får i oss for mye av dem? Skeptikere er det mange av, og de hevder nettopp det. Og hva med de minste blant oss? Tåler småbarn like mye tilsetninger i maten som oss andre?

Dessuten er det jo slik at mange ikke bare spiser norsk mat. Det importeres og handles over landegrensene. En god del av dette tar vi selv med oss hjem i kufferten etter en utenlandstur. Godt smaker det, men kan det være en helserisiko?

Hvor streng er i det hele tatt kontrollen med tilsetningsstoffene, her hjemme og i utlandet? Har de norske matmyndighetene full kontroll?

Nettmøte om tilsetninger

Tirsdag 9. mai var det nettmøte der rådgiver Ingvild Kristine Tømmerberg i Mattilsynet svarte på spørsmål. Hun vet meste om tilsetningsstoffer i mat og om hvilke regler som gjelder på dette området.

Les svarene fra nettmøtet her

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)