Hopp til innhold

Her er bensinen dyrest

Prisen på drivstoff blir stadig høyere i Norge. Men den er ikke verdens dyreste, viser en ny oversikt.

Istanbul

Tyrkia har de høyeste bensinprisene akkurat nå.

Foto: ColourBox

Selv om bare to land hadde dyrere bensin enn Norge i mars, er likevel ikke drivstoffprisene oppsiktvekkende høye hos oss når man tar hensyn til det generelle prisnivået.

Det mener i hvert fall reisenettstedet Travel and Leisure, som har sjekket bensinpriser i en rekke land. De dyreste er kanskje en overraskelse for mange.

Verdens høyeste bensinpriser

Disse landene har verdens høyeste bensinpriser:

Tyrkia

13,98

Eritrea

13,92

Norge (Oslo)

13,46

Hellas

12,34

Monaco

12,27

Danmark

12,23

Sverige

11,88

Belgia

11,86

Storbritannia

11,86

Nederland

11,63

Gjennomsnittspriser i den største byen i hvert land i mars i år, omregnet til norske kroner. Flere av prisene har gått opp siden da.
(Kilde: AIRINC / Travel and leisure)

Ekspander/minimer faktaboks

- Ikke så ille

I en by der en øl koster godt over 60 kroner (Oslo) og en bedre middag for to raskt kommer opp i mer enn 2200, er den norske bensinprisen egentlig ikke så ille, skriver det amerikanske nettstedet.

Som viser til at Norge ikke bare har store avgifter og høye skatter, men også et høyt inntektsnivå.

Nylig er det påvist at norske bilister faktisk betaler den nest billigste bensinen i Europa i forhold til kjøpekraften.

LES OGSÅ:

Snart 15 kroner

Bensinpumpe

Literprisen nærmer seg 15 kroner i Norge.

Foto: Nyhetsspiller / NRK

Etter at målingen ble gjennomført i mars, har prisene hos bensinstasjoner verden rundt steget ytterligere.

I Norge var for eksempel Statoils veiledende literpris for 95 blyfri-bensin oppe i 14,53 for et par dager siden.

Uansett kan turistenes trøst være at de ikke trenger bil for å komme seg rundt i den norske hovedstaden.

En leiebil kan derimot være greit for noen av dem som vil utforske andre deler av vårt langstrakte land. I så fall er oppfordringen å velge et kjøretøy med lavt forbruk. Men det hører med til historien at leiepriser ikke omfattes av undersøkelsen.

LES OGSÅ:

Istanbul på pristoppen

Tyrkia troner helt i toppen på prisstatistikken fra Travel and Leisure. Landet importerer 87 prosent av bensinen, og i mars var literprisen drøyt 50 øre høyere enn i Oslo.

Men med det tette nettverket av trikker, t-bane, ferger og rimelige "rutedrosjer" burde likevel ikke bensinpris være noen grunn til å droppe et besøk i den sagnomsuste millionbyen.

Da er det mer dramatisk at bilister og drosjesjåfører i Eritrea, ett av verdens fattigste land, må ut med hele 13,92 for én liter drivstoff (omregnet til norske kroner).

Riktignok ikke et stort problem for bilturister, som det ikke finnes så mange av i landet. Men prisnivået legger store begrensninger på mulighetene til effektiv og rimelig transport for folk flest i landet ved Afrikas horn.

Fortsatt rimelig i USA

Det skal egentlig ikke så mye til for å sjokkere prisbevisste amerikanere på biltur i utlandet. Debatten er opphetet i USA etter en prisstigning på hele 30 prosent det siste året.

Men fortsatt koster bensinen mindre enn 6 kroner literen på amerikanske bensinstasjoner (3,96 dollar for en gallon blyfri i forrige uke).

LES OGSÅ: Verdens beste sykkelbyer

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)