Hopp til innhold

Veien ut av «husarbeid-fella»

Skriker du og kjæresten til hverandre over rot på stua og skitne gulv? Her får du gode råd fra parterapeutene Frode Thuen og Eva Tryti.

Krangel

Husarbeid er gjenstand for krangler mellom de aller fleste par. For noen tar det helt overhånd.

Foto: Monkey Business Images / Colourbox

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


Professor i psykologi, Frode Thuen

Løft blikket, råder psykolog Frode Thuen.

Foto: Mehus, Odd / Aftenposten
- For noen par kan konfliktene rundt husarbeid og praktisk arbeidsfordeling bli som store, svarte hull som tiltrekker seg alt annet. Plutselig handler alt om det, sier psykolog Frode Thuen.

Løsningen på konflikten er ikke opplagt, men Thuen mener det viktigste er å ta et skritt tilbake.

- Man slår hverandre i hodet med argumenter. Du sa og du gjorde sånn og slik. Diskusjonene blir ofte fastlåste og gjentakende, og de hjelper ingenting, sier Thuen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Ingen har helt rett

I stedet for å beskylde hverandre, foreslår Thuen å snakke om problemet i vi-form.

- Hvordan snakker vi om dette, og hva gjør det med deg og meg? Hvordan kan vi finne en bedre måte å snakke om dette på? Stiller man slike spørsmål, får man et annet fokus og flere muligheter, mener han.

- Det er jo som regel ikke slik at den ene har rett og den andre tar feil. Et parforhold består av to ulike personer med forskjellig innfallsvinkel, ulike forventninger og ulik standard, presiserer han.

Mange par opplever at balansen forandres når man får barn. Fram til da deler de fleste ganske likt på oppgavene, men så faller man inn i mer tradisjonelle kjønnsroller.

- Da er det viktig å spørre seg hvorfor det har blitt sånn. Har man blitt enige om det eller har det bare skjedd? Hvis man ikke er enige om det, bør man prøve å forhandle fram en annen løsning som fungerer bedre, råder Thuen.

- Lag en husarbeidavtale

Eva Tryti

Lag en husarbeidavtale, råder psykolog Eva Tryti.

Foto: Solveig Husøy / NRK

Psykolog Eva Tryti synes det burde være like opplagt at man lager en husarbeidavtale som en samboeravtale.

- I en vanlig familie skal det godt gjøres om man ikke har minst 40 timers arbeid som skal fordeles i løpet av en uke. Det er en fulltidsstilling i tillegg til alt annet, fremholder hun.

- I arbeidslivet ville man aldri latt fordelingen av så mye arbeid skje tilfeldig. Men hjemme tror vi liksom at det skal skje av seg selv, sier Tryti til NRK Puls.

Hun har sett at par som setter opp avtaler kommer veldig godt ut av det.

- La barna gjøre sin del

Hvis man først lager en oversikt over alt som skal gjøres hjemme, blir det tydelig hvor mye det faktisk er.

- Og det er jo ikke slik at foreldrene trenger å gjøre alt. Ta barna og ungdommene med i avtalen, og la dem gjøre sin del, oppfordrer Tryti.

Resultatet er gjerne at hverdagsoppgavene blir hyggeligere, fordi alle blir litt vartet opp.

- Når oppgavene er godt fordelt, blir det lettere å komme på giversiden, slik at man føler at det er hyggelig å gjøre noe for hverandre, mener hun.

Tryti anbefaler å sette opp en avtale med tidsoverslag, prøve den en periode og så revidere den.

Bare et symptom?

Men noen ganger handler kanskje ikke konfliktene egentlig om husarbeid. Det opplever Frode Thuen ofte.

- Det er viktig å finne ut hva dette egentlig handler om. Er den ene parten utrygg i forholdet? Føler man seg lite verdsatt i forholdet?

- Hvis det er slik, kan man ikke løse konfliktene rundt husarbeidet uten å se på de underliggende utfordringene og gjøre noe med dem, slår han fast.

Men konflikten rundt arbeidsdeling kan være reell nok. Ofte er det kvinnen som er den ryddige og ordentlige, mens mannen er mer rotete og gjør mindre i huset, selv om det også finnes en del par som har det motsatt, forteller Thuen.

- Det finnes ulike måter å løse slike konflikter på i praksis, litt ettersom hva konfliktene går i. Men i mange tilfeller vil det innebære å forsone seg mer med ulikhetene og forsøke å finne kompromisser, slår han fast.

- Et godt råd kan være å bli enige om noen soner i hjemmet som i hvert fall skal holdes rent og ryddig. Kjøkkenet og stua for eksempel, foreslår Thuen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)