Hopp til innhold

Vannflasken kan inneholde mugg

Vond lukt av flasketuten kan skyldes mugg. De største muggfunnene er i vann med smak uten kullsyre, men det kan gro mugg i alle typer flaskevann og springvann.

Vannflasker

Lukten som kan komme i vannflasker ved påfyll skyldes ofte mugg, gjær og bakterier.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen/ Rune A. Hansen / NRK

Nicolay Bruusgaard

Flasker er krevende å gjøre helt rene uten riktig utstyr, og det er fort gjort at det kan ligge igjen litt matrester i dem, sier Nicolay Bruusgaard fra Ringnes.

Foto: Ringnes
Stein Rømmerud, Coca-Cola

Flaskene vi benytter til vannproduktene våre er designet og beregnet for fylling kun én gang. De er hverken beregnet eller særlig egnet for egenfylling, særlig av hygieniske årsaker, sier Stein Rømmerud fra Coca-Cola.

Foto: Coca-Cola
Ida Skaar

Skal du ha med deg vann på jobb, tur eller trening anbefaler jeg at du bruker flasker som er ment for å brukes om igjen, ikke de andre, sier Ida Skaar fra Veterinærinstituttet.

Foto: forskning.no/Ingunn Haraldsen

Å drikke vann er sjelden feil, og i Norge er vi så heldige å ha godt springvann.

Men fyller du vann på feil vannflaske, kan vannet likevel bli surt.

Garanterer bare for førstegangsbruk

– Vi kan bare garantere for kvaliteten på vårt eget vann, ikke på refill fra springen. Det er en engangsflaske, sier Nicolay Bruusgaard, kommunikasjonssjef i Ringnes til NRK.no.

Ringnes produserer vanntyper som Farris, Briis og Imsdal.

De tar mikrobiologiske prøver av hvert eneste parti vann for å være sikre på at det tilfredsstiller kravene til kildevann, noe Bruusgaard påpeker at deres vann gjør med god margin.

– Selv etter åpning av flasken vil det i utgangspunktet ikke vokse mugg i vannet, med mindre man tilfører det næring. Det kan for eksempel skje ved at det kommer litt matrester i vannet når du tar en slurk. Dette kan være årsaken til at det kan komme dårlig lukt fra brukte vannflasker, forklarer han.

Coca-Cola, som produserer Bonagua, viser til at det er svært strenge hygiene- og kvalitetskrav på et profesjonelt tapperi, for nettopp å forebygge bakterieoppblomstring.

– Ved ”privatfylling” er det mange kilder til forurensning, og det vil i praksis være umulig for en privatperson uten profesjonelt utstyr å rengjøre flasken tilstrekkelig mellom hver fylling, blant annet fordi munningen er for liten til skikkelig vasking hjemme på kjøkkenet, sier Stein Rømmerud, konserndirektør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Coca-Cola til NRK.no.

Dannes biofilm

Lukten som kan komme i vannflasker ved påfyll skyldes ofte mugg, gjær og bakterier, sier Ida Skaar, seksjonsleder og forsker ved Veterinærinstituttet til NRK.no.

En slik flaske får du ikke vasket ordentlig uten spesialutstyr.

– Da dannes det biofilm, opplyser Skaar.

Hun bekrefter at det er riktig som Ringnes og Coca-Cola sier, at du ikke kan fylle på flaskene deres mange ganger.

– Det er ikke noe problem å bruke den om igjen en gang eller to i løpet av kort tid. Men når du drikker vann av et glass må også det vaskes, du lar det ikke stå i flere uker. Slik er det også med flaskene, men de kan du ikke vaske i oppvaskmaskinen.

Drikkeflaskene du får kjøpt med bred tut er bedre, da de er lettere å rengjøre.

– Tåteflasker må for eksempel kokes ordentlig for å bli helt rene, hvis ikke lukter det død og fordervelse av dem også, eksemplifiserer hun.

Vann har ofte ufarlig mugg

– Vi har gjort en systematisk undersøkelse av flaskevann, der vi så på innholdet av mugg og gjær i forhold til kranvann. Norsk kranvann har vi undersøkt gjennom ti år, så det vet vi mye om, sier Ida Skaar.

Nå har de sett på 96 norske vanntyper med og uten kullsyre og smak, og fant gjærsopp i 36,5 prosent av dem.

Muggsopp

Mengden muggsopp Veterinærinstituttet fant i springvannet er helt ufarlig. Men soppen kan fremkalle allergier i veldig store mengder.

Foto: Rune A. Hansen / NRK

48 prosent av de som ikke var tilsatt kullsyre og 21 prosent av de med kullsyre hadde gjærsopp.

– 66,7 prosent med fruktsmak hadde gjærsopp, forklarer Skaar.

I tillegg undersøkte de 144 flasker for muggsopp, og fant det i 17 prosent av flaskene.

– Det var oftest muggsopp i flaskene som var tilsatt kullsyre og dobbelt så ofte muggsopp i flaskene som var tilsatt frukt, legger hun til.

Muggen hun viste frem på FBI ser eklere ut enn den er farlig.

– Den kan være farlig hvis det er nok av den, men den mengden jeg viste frem er ikke farlig, understreker hun.

Kan skyldes fruktsmaken

Helt rent vann har i utgangspunktet evig holdbarhet, det blir ikke gammelt eller surt.

– Det vannet vi har på jorda i dag er det samme som for noen milliarder år siden. Holdbarhetsdatoen på flaskene er satt av markedsmessige grunner, ikke fordi det blir gammelt. Du kan trygt drikke en uåpnet flaske vann som har gått ut på dato, sier Bruusgaard fra Ringnes.

Er det kullsyre i vannet, er datoen satt etter hvor lang tid det tar før kullsyren lekker ut og vannet blir flatt.

– Vann med smak blir tilsatt et ekstrakt fra frukt. Det gjør at det er en teoretisk mulighet for at det kan utvikles mugg. Dette skjer imidlertid heldigvis svært sjelden.

Bruusgaard kjenner bare til ett tilfelle hvor Ringnes måtte trekke tilbake produkter på grunn av dette, og det skjedde i fjor høst.

– Da fikk vi noen få henvendelser fra forbrukere forskjellige steder i landet på noen partier med Imsdal med markjordbærsmak. Vi trakk tilbake hele produktet fra markedet da det ble klart at det var snakk om flere flasker fra de samme produksjonsdatoene, opplyser han.

Henvendelsene gikk på at det var stram lukt og et lag mugg på bunnen av flaska. Trolig hadde fruktekstraktet tilført noe som gjorde at muggen hadde utviklet seg.

– Vi har også hatt noen få enkelttilfeller, men da har trolig korken vært ødelagt eller åpnet, slik at det har kommet bakterier inn, sier Bruusgaard.

Vannflaske

Hvis det lukter vondt av tuten eller smaker rart av vannet skal du ikke drikke det.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Har det utviklet mugg, vil du både se og lukte det.

– Det lukter ikke vann med smak, men en stram mugglukt, påpeker han.

Samme sopp i spring- og flaskevann

Soppen Veterinærinstituttet fant i flaskevannet, er den samme som finnes i kranvann.

– Hvis du skal unngå å få i deg sopp, hvilket det ikke er noen grunn til i lave konsentrasjoner, hjelper det ikke å unngå flaskevann. Selv om det vi fant ikke er skadelig var det i så store mengder at det kunne gi smak.

Muggsopp i så store mengder at du kan få astma eller allergi vil du ikke få i flaskevann.

– Det vannet vil aldri komme ut på markedet. Ingen skal være redde for å drikke springvann i Norge, men ved å fylle nytt vann på flasken hver dag over lang tid kan du få problemer med bakterier eller sopp.

Til slutt vil du få en usmak på vannet, og de fleste vil da reagere på usmaken og kaste flasken.

– Når det lukter vondt av tuten eller smaker rart av vannet skal du ikke drikke det, avslutter Ida Skaar.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)