Hopp til innhold

Valper lider for å bli solgt billig

Hunder lever under elendige forhold i noen østeuropeiske valpefabrikker, likevel vil mange nordmenn kjøpe billige utenlandske valper. Her blir smuglerhunder beslaglagt i Norge.

Hundebeslag

Forbrukerinspektørene var med da Mattilsynet, toll og politi tok en valpesmugler på fersk gjerning på Oslo Sentralbanestasjon. Litaueren hadde Yorkshire terriere i bilen, og forsøkte å selge dem for 9000 kroner stykket.

Foto: Jan Rune Måsø / NRK

Marit E. Grimstad

Forbrukerinspektør Marit E. Grimstad dro til Polen for å avdekke hvor lett det er å få kjøpt hunder. Her er hun med en av valpene på et grensemarked.

Foto: Stephan Reis / NRK

Norske myndigheter har siden juni beslaglagt til sammen 17 hunder. Felles for hundene var at de kom fra andre land, at de manglet de nødvendige papirene, og at de var beregnet på videresalg til nordmenn.

Forbrukerinspektørene (FBI) var med på to av disse beslagene, sammen med Mattilsynet, Tollvesenet og sivile spanere.

- Vi ventet på Oslo S, så kom det en bil. Tollvesenet slo til, for det var hunder i bilen som åpenbart ikke hadde bra. Jeg så at hundene hadde det trangt og var møkkete, og det lukta dårlig. Mattilsynet ba meg om å ikke ta på dem, på grunn av smittefaren. Det gjorde inntrykk, forteller forbrukerinspektør Marit Evertsen Grimstad.

I det andre beslaget FBI var med på, dukket det opp en utenlandsk bil på Oslo S med åtte valper.

Valpene skulle selges for 13.000 kroner hver, og hadde en samlet verdi på over 100.000 kroner.

De siste to årene er det gjort beslag av 100 slike smuglerhunder i Norge, ifølge tall fra Mattilsynet, og mørketallene er etter myndighetenes anslag store.

Beslaglagte hunder

Disse hundene ble beslaglagt på Oslo S da FBI var med på kontroll.

Foto: Stephan Reis / NRK

Farlige sykdommer

Norske myndigheter har mange ganger de siste årene advart folk mot å kjøpe smuglerhunder. Ole-Herman Tronerud er veterinær og seniorinspektør ved Mattilsynets hovedkontor.

– I kort perspektiv er det gunstig å kjøpe en billig hund. I langt perspektiv setter man dyrehelsa i Norge i fare på grunn av de sykdommene de kan ta med seg. I landene der mange av valpefabrikkene finnes, er både rabies og revens lille bendelorm tilstede. Det er en stor bekymring at vi får inn sykdommer vi så godt som aldri diagnostiserer i Norge, forteller Tronerud.

På Veterinærinstituttet obduseres det dyr. Hit kommer også hunder som er importert fra utlandet.

- Nå ser jeg på parasitter som heter strongyloides eller stråorm. Den har vi påvist på hunder fra ulike land i Europa. Den kan krype inn i huden og vandre i kroppen. Denne hunden ble kjøpt på en bensinstasjon, sier Helene Wisløf, veterinær ved Veterinærinstituttet, til Forbrukerinspektørene.

hundesmugling1

I grensebyen Glubice i Polen ble NRKs journalister tilbudt et vell av valper. Prisene lå på mellom 400 og 600 norske kroner.

Foto: Skjermdump / NRK

Fant stort marked i liten grenseby

Forbrukerinspektørene dro til Polen for å se hvor lett det var å finne seg en hund, og hvilke forhold dyra levde under før de fant sin nye eier. I den polske byen Slubice nær tyskegrensa fant de et yrende marked for små selskapshunder.

- Først virket det som det bare var uskyldige landsbykoner som solgte hunder, men etterhvert oppdaget vi at det sto mange menn rundt og passet på. Det var veldig organisert, forteller forbrukerinspektør Marit Evertsen Grimstad.

Også demonstranter fra organisasjonen Vier Pfoten dukket opp under NRK-opptaket, for å bevisstgjøre turistene på hva de støtter når de kjøper hund her.

valpefabrikk2

En film fra en politiaksjon mot en valpefabrikk viser tildels svært skadde dyr.

Foto: Skjermdump / Vier Pfoten

– Tispene er som maskiner

Vier Pfoten er en av Europas største organisasjoner av sitt slag. Indra Kley er rådgiver for organisasjonen, som har sitt hovedkvarter i Wien i Østerrike.

– Det finnes ingen tall på omfanget, det er kriminell virksomhet, og vi kan bare spekulere i hvor mange dyr det gjelder. Valpene blir transportert til vestlige land der de selges billig, sier Kley til NRK.

Kley har selv vært på befaring i en av valpefabrikkene.

– Det er fullt, det er skittent, og hundene er i elendig forfatning. Det er som et produksjonsbånd, der valpene er stuet sammen i bokser på betonggulvet. De har kanskje fått litt høy, men det er ikke noen situasjon du ville satt noe dyr i.

–Tispene er som maskiner, de går drektige tre ganger i året. Ingen vet hva som skjer med dem når de er slitne, men det er ikke vanskelig å se for seg.

Vier Pfoten har også skaffet NRK tilgang til til dels svært grove videobilder, som skal være filmet i to valpefabrikker i Polen. Den første filmen viser tisper som brukes til avl. De er skadde og livredde, og de lever i sin egen avføring, med elendig mat og en dyster framtid.

Den andre videoen er en politiaksjon mot en annen valpefabrikk, der eieren blir konfrontert med grove lovbrudd under myndighetenes inspeksjon. Han blir arrestert, og dømt til ti måneders fengsel for dyremishandling.

Disse videoene blir vist på Forbrukerinspektørene 16.oktober.

valpefabrikk3

Bilder fra en polsk valpefabrikk viser tisper som blir bundet fast til veggen, slik at de ikke får legge seg ned.

Foto: Skjermdump / Vier Pfoten

– Kan bare stoppe det ved å slutte å kjøpe

– Man skal ikke være i tvil om at det ligger rene profitthensyn til grunn for å drive denne businessen. Det er ikke noe ønske om å drive rasen videre, det er kun for å tjene penger, de gjør alt for å tjene disse pengene, sier Tronerud i Mattilsynet.

Mange som kjøper slike hunder, gjør det også av medlidenhet. De skal reddes fra valpefabrikkene.

– Hvis man kjøper fordi man føler med disse dyrene, opprettholder man et marked. Den eneste måten å få dette til å slutte, er å stoppe å kjøpe dem. Det er mye bedre for disse valpene aldri å bli født enn å forsøke å hjelpe dem i ettertid. Da legger man til rette for videre produksjon og bevisst utnytting av andre hunder, sier Mattilsynets mann.

– Noen har funnet et marked som medfører liten risiko, lav straff og stor økonomisk vinning på andre menneskers medlidenhet og ønske om kjæledyr. Det kan sammenliknes med mye ulovlig handel, men her kan det få større konsekvenser enn at det bare rammer den enkelte, avslutter han.

I Forbrukerinspektørenes sending får du se video fra flere av valpefabrikkene i Polen, samt flere beslag av smuglervalper i Norge:

En søt og snill hundevalp er drømmen for mange. Men det både smugles og selges ulovlige valper i stor skala her i landet. Forbrukerinspektørene undersøker en kynisk dyreindustri hvor penger teller mer enn hundenes velferd. Og Christian Strand har fått mange råd om hvordan han bør leve mer miljøvennlig. Klarer han det?

Forbrukerinspektørene

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)