Kanel kan være bra for oss - så lenge det blir brukt i begrensede mengder.
Fra før vet vi at krydderet dreper bakterier som er farlige for mennesker. Spesielt virksom er kanel mot e.coli-bakterier, listeria-bakterien, gule stafylokokker og salmonella.
Men det gjelder å være litt sparsommelig når det gjelder krydderet som mange av oss må ha når det er jul.
Kanel inneholder nemlig det kjemiske stoffet kumarin, som i store mengder er direkte skadelig for oss.
- LES OGSÅ:
- LES OGSÅ:
Kan gi leverskader
I dyreforsøk har inntaket av kumarin gitt forskjellige negative påvirkninger. Det mest utslagsgivende er leverskader. Stoffet har også effekt på nyrene, ifølge matportalen.no.
Og spesielt farlig er det for barna. Barn i 2-årsalderen som spiser havregrøt med kanel eller drikkel kanelbasert te kan få i seg så mye kumarin at man bør bekymre seg.
– Vi vet ikke hvor mye kanel folk bruker på grøten, men vi antar at et barn kan bruke fra 1/4 teskje til en teskje kanel per porsjon grøt, sier Trine Husøy, seniorforsker hos Folkehelseinstituttet til NRK.no.
Det er langt mer enn anbefalt.
En to-åring bør ikke få i seg mer enn 0,2 gram kanel per porsjon grøt. En teskje kanel veier 2,7 gram.
Den farlige kumarinen
Også voksne som regelmessig spiser havregrøt med kanel, drikker kanelbasert te eller tar kanelbaserte kosttilskudd kan overskride grensen for hva som anses som trygt.
Dersom man tenker på andre matvarer og ikke inkluderer grøt, ligger nordmenn stort sett under faresonen, ifølge Trine Husøy.
Hun er enig i at kanel også inneholder mye bra, men det er mengden kumarin hun har konsentrert seg om.
– Det finnes to typer kanel. Den kaneltypen som er ute på markedet inneholder mye kumarin. Den andre typen er veldig lite tilgjengelig i Norge. Den smaker også mindre kanel, og er dermed ikke helt slik som vi er vant med, sier Husøy.
Pepperkaker og kanelboller er ifølge Mattilsynet ingenting å bekymre seg over, selv om det spises mer av dette i gitte perioder.