Hopp til innhold

Uvitende om farlig høyt kolesterol

Over 10.000 nordmenn har arvelig høyt kolesterol uten å vite om det. Et plutselig og dødelig hjerteinfarkt i ung alder kan være konsekvensen.

Blodprøve

En enkel blodprøve er alt som skal til for å finne ut om du har arvelig høyt kolesterol.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Høyt kolesterol var en stor «snakkis» på 1980-tallet. Nå er det relativt stille omkring denne tilstanden, til tross for at flere tusen nordmenn kunne forlenget livet med riktig behandling.

Man antar at ca. 15.000 nordmenn har en genfeil som fører til høyt kolesterol. Men bare en tredjedel av disse har fått diagnosen.

- Det er en direkte sammenheng mellom høyt kolesterol og hjertesykdom. Pasientene med arvelig høyt kolesterol begynner å falle fra allerede i 25-årsalderen, sier seksjonsoverlege Leiv Ose ved Lipidklinikken til NRK.no.

Ingen symptomer

Margaretha Hamrin

Mange av våre medlemmer har mistet nær familie altfor tidlig, forteller Margretha Hamrin i FH Norge.

Foto: Stureson

Det spesielle ved høyt kolesterol, er at det i seg selv gir svært få symptomer. Man lever friskt, uten plager og alt kjennes ut til å være i orden.

- Ofte kan et plutselig hjerteinfarkt i ung alder være det første symptomet. Mange av våre medlemmer har oppdaget det høye kolesterolnivået sitt etter uforklarlig, tidlig hjertedød i familien, forteller Margretha Hamrin.

Hun leder pasientforeningen FH Norge (Familiær Hyperkolesteromi).

- Mange leger tar høyt kolesterol lite alvorlig. Vi som har denne genfeilen, mangler reseptorer i leveren for utskillelse av kolesterol. Allerede fra fødselen begynner avleiringen i blodårene, forteller Hamrin.

Bør du sjekke deg?

Familiært høyt kolesterol arves i rett linje. Tidlig hjertesykdom i nær familie kan bety at du bør sjekke deg.

- Hvis menn i familien har fått hjertesykdom før de er 50, eller kvinner i familien før de er 60, kan det bety at det er arvelig høyt kolesterol i slekta. Man bør sjekke seg hvis det gjelder foreldre eller besteforeldre, men også deres søsken, sier Leiv Ose.

Bør man sjekke barna sine med det samme?

- Det kommer an på om du selv har arvet genet. Hvis kolesterolnivået ditt er normalt, kan ikke barna dine ha arvet det heller, forklarer Ose.

Viktig å sjekke tidlig

Leiv Ose

Mange dør tidlig hvis går ubehandlet med høyt kolesterol, sier seksjonsoverlege Leiv Ose.

Foto: Image communication

Halvparten av menn med arvelig høyt kolesterol har hatt hjerteinfarkt før de er 50, og halvparten av disse igjen er døde før 50-årsdagen hvis de forblir ubehandlet. Hos kvinner kommer hjerteproblemene gjennomsnittlig noe senere, men 60 prosent av dem har fått hjertesymptomer før de er 60.

Tidlig diagnose og behandling forbedrer prognosene betraktelig.

- Behandling med kosthold og medikamenter kan redusere kolesterolet med så mye som 70 prosent. Pasientene har helt andre muligheter for et lengre liv nå enn for få år siden, sier Leiv Ose.

Margretha Hamrin er opptatt av at man må få testet barna.

- Selv hadde jeg et kolesterol på 13 da det ble oppdaget. Selv vil jeg antakelig leve noe kortere enn andre, fordi jeg først oppdaget det som voksen. Det er viktig å oppdage det så tidlig som mulig, sier hun.

Få tenker på arv

En ny norsk undersøkelse viser at de fleste forbinder høyt kolesterol med livsstil. Bare 1,5 prosent nevner på oppfordring arv som en årsak de kjenner til.

Undersøkelsen er utført av analysebyrået YouGov for legemiddelselskapet AstraZeneca.

I Norge er det åpnet for gentesting av familiær hyperkolesteromi. Prøven kan tas hos fastlegen.

Det er imidlertid opp til en selv hvorvidt man vil varsle andre familiemedlemmer dersom prøven er positiv.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)