Hopp til innhold

Unngå at barnet ditt gjør dette

Ifølge Den norske tannlegeforening bør ikke barn pusse tennene sine alene før de er rundt 12 år. Her er rådene til hvordan du best pusser ditt barns tenner.

Barn pusser tenner

Barn bør ikke pusse tennene alene før de er rundt 12 år, fordi motorikken i håndledd og fingre ikke er god nok.

Foto: Maria Elsness/NRK

Camilla Hansen Steinum, president Den norske tannlegeforening

Tannlege Camilla Hansen Steinum forteller at mange har en tendens til å pusse tennene for hardt.

Foto: Den norske tannlegeforening

For 100 år siden var tannhelsen i Norge så dårlig at mange barn var borte fra skolen på grunn av tannverk, ifølge president i Den norske tannlegeforening, Camilla Hansen Steinum.

Engasjerte tannleger begynte da å gi tannbehandling til skolebarna, og dette ble starten på en storstilt utbygging som til slutt sikret et tannhelsetilbud til alle.

Mange barn opplever mestringsfølelse når de får gjøre ting selv – inkludert tannpuss. Grunnlaget for god tannhelse legges i barne- og ungdomsårene, og ifølge Den norske tannlegeforening bør ikke barn pusse sine egne tenner før de er rundt 12 år.

– Det er fordi det er vanskelig å komme til, og vanskelig å pusse godt nok. Husk at en tann har flere sider. Vi snakker ofte om de fem flatene, nemlig toppen av tannen og alle de fire sidene, sier tannlege Camilla Hansen Steinum til NRK.no.

Konsekvensen verre enn tiltaket

Det bør ifølge henne foregå tannpuss hver dag allerede fra første tann, selv om det ikke alltid er like lett å komme til. Morgen og kveld er tilstrekkelig.

Steinum forteller at mange har en tendens å pusse tennene for hardt. Hos voksne resulterer det i slitasje på emaljen, men når barnas tenner får sine daglige puss, er det ikke like lett å kjenne etter om man pusser for hardt.

– Barnetannbørster er som regel myke, og så lenge den er det skal det mye til for at du skader tennene. Slike tannbørster har også mindre hode så de ikke blir så store i munnen. Det gjør det også lettere å komme til, sier Steinum.

Hun er av den oppfatning at de fleste foreldre er flinke med barnas tannpuss, men at det blir vanskeligere jo eldre barnet blir.

– Mange foreldre slutter å pusse barnas tenner når de blir så store at de vil gjøre det selv, men konsekvensen av dårlig tannpuss kan fort bli verre enn tiltaket det er faktisk å pusse tennene ordentlig. Jeg tror det er en del som gir seg rundt tiårsalder. Selv om vi prøver å si at de må følge opp lenger, er det mange som synes det er vanskelig, sier hun.

Slik går tannpussen med barna lettere – Steinums råd:

  1. Gjør det til en lek. La barna først få prøve seg litt, og pusse selv, men pass på å pusse over etterpå.
  2. Syng en sang eller to. Jeg vet om mange som synger sanger når de pusser barnas tenner.
  3. «Belønn» dem med en fluortablett.
  4. HUSK: Bytt ut tannbørsten regelmessig. Vanligvis bør man bytte når man ser den er slitt og når busten begynner å sprike.
  • Se flere råd i faktaboksen øverst til høyre

Pass på tannkremen!

Men, det er noen ting du må være påpasselig med.

– Du bør være forsiktig med hvor mye tannkrem barnet får i seg. De aller minste klarer ikke spytte ut, så vi pleier å si at du skal bruke en knapt synlig mengde tannkrem når du pusser de aller første tennene. Senere er det greit å måle etter lillefingerneglen, sier Steinum, og påpeker at barn ikke skal få i seg for mye fluor.

Etter tannpussen skal man ifølge henne helst ikke skylle ut fluorsmaken med vann, da forsvinner mye av beskyttelsen i fluoren. Steinum nevner fluorskylling som et godt alternativ – bare ikke for de aller minste. Det er nemlig viktig at barnet klarer å spytte ut fluorskyllingen.

Hun tror mange misforstår når de tyr til ulike munnskyll-produkter.

– Slike produkter inneholder også andre stoffer enn fluor. Det som er viktig for tennene er rent fluorskyll. Det har ingen farge, og det finnes typer uten smak. Disse er ofte lettere å bruke enn skyll med sterk smak.

– Gå systematisk til verks

Tove Wigen

Ifølge Tove Wigen ved Det odontologiske fakultet ved Universitetet i Oslo, er det viktig å gå systematisk til verks med barnas tannpuss.

Foto: Jan Unneberg/UiO

Postdoktor i pedodonti og adferdsfag på Institutt for klinisk odontologi ved Universitetet i Oslo, Tove Wigen, legger til at barns motorikk i håndledd og fingre ikke er god nok før barna er rundt 12 år.

– Praktisk betyr dette at barn ofte får pusset sidetennene og tyggeflater på jeksler, men ikke godt nok på fortenner. I tillegg vil ofte leppen hindre tannbørsten i å komme helt opp til kanten av tannkjøttet, og medvirke til at børstingen ikke blir god nok i front, sier Wigen til NRK.no.

Hun anbefaler derfor å gå systematisk til verks når barnas tenner skal pusses. Og en elektrisk tannbørste kan gjøre jobben lettere.

– Elektrisk tannbørste kan være bra, hvis barnet tolererer det. Man greier å pusse like godt med manuell børste, men hos noen tar det da lengre tid å få tennene rene. Barn synes ofte det er morsomt med elektrisk tannbørste, og det gjør det enklere å gjennomføre tannbørstingen, sier Wigen, og legger til:

Produsenter av elektriske tannbørster anbefaler 2 minutter børsting, og det er gjerne lagt inn lydsignaler som forteller når tiden er ute.

På barn med jeksler som står tett, kan man ifølge Wigen bruke tanntråd for å få det ordentlig rent mellom tennene. Hun oppfordrer også å bruke tannkrem som inneholder fluor, selv om det i dag finnes få tannkremer uten.

– Fluor i små mengder er bra for tannemalje, og gjør tannemaljen mer motstandsdyktig for syrepåvirkning. Derfor anbefales fluortabletter til barn som har risiko for hull i tennene, sier Wigen, og legger til at tannlege, tannpleier eller helsesøster kan spørres hvis man er i tvil om barnet trenger fluortabletter i tillegg til fluortannkrem.

Fedre er verst

En undersøkelse gjort av Ipsos MMI for Den norske tannlegeforening i 2012 viser at fedre er dårligst til å følge opp barnas tannpuss. Åtte av ti mødre med barn under seks år hjelper alltid til, mens bare halvparten av fedrene gjør det samme.

– Dårlig tannpuss i barndommen gir ofte dårlige vaner som varer livet ut. Det er oppsiktsvekkende at så mange fedre forsømmer sin del av ansvaret for å gi barna mulighet til å beholde sunne tenner hele livet, sa Camilla Steinum i en pressemelding fra Den norske tannlegeforening den gang.

96 prosent av mødrene opplyste i undersøkelsen om at de ofte hjelper til med tannpussen, mens 79 prosent av fedrene gjør det samme.

– De aller, aller fleste barn i Norge i dag har friske og sunne tenner, som følge av stor oppmerksomhet omkring fluor og regelmessige besøk til tannlegen. Men det finnes barn i alle samfunnslag som vi enkelt kan se ikke pusser tenner skikkelig hver morgen og kveld, sa Steinum.

Det har vært en ganske jevn nedgang i kariesforekomst i tennene blant 12-åringer. For to år siden var gjennomsnittstallet på hull blant 12-åringer 1,1, det samme som året før.

Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) ble tre fjerdedeler av fem- og tolvåringene i Norge undersøkt, behandlet eller registrert i den offentlige tannhelsetjenesten i løpet av 2012. Blant femåringene som ble undersøkt var det 81,3 prosent som hverken hadde tenner som trengte behandling, eller tenner som hadde vært behandlet tidligere. I 2011 var tallet 80,7 prosent, mens det i 2008 var nede i 78,7 prosent.

For 12-åringene som ble undersøkt i 2012 var det 54,5 prosent som hverken hadde tenner som trengte behandling, eller tenner som hadde vært behandlet tidligere. Tilsvarende tall var 54,7 året før, og 47,7 prosent i 2008.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)