Fisk kan forebygge alvorlig svangerskapskvalme

Kostholdet før graviditet ser ut til å ha betydning for tilbøyeligheten til å bli plaget av alvorlig svangerskapskvalme, viser en ny undersøkelse. Tipset er å fråtse i fisk og løk.

fiskemåltid

Planlegger du å bli gravid, kan det lønne seg å unne seg et herlig fiskemåltid et par ganger i uka.

Foto: Colourbox

Tidligere studier har vist at kvinner som utviklet den alvorlige formen for svangerskapskvalme hadde et høyere inntak av fett – spesielt mettet fett. Andre studier har vist at de med alvorlig svangerskapskvalme hadde lavere antioksidantstatus, som igjen kunne tyde på et lavt inntak av grønnsaker og frukt.

Nå viser det seg at fisk og grønnsaker fra løkfamilien kan ha en positiv virkning.

Les også: Trykk bort kvalmen

Mye sjømat

En ny undersøkelse fra Folkehelseinstituttet viser nemlig at gravide som får i seg mye sjømat og grønnsaker som løk, purre og hvitløk, samt moderat med vann før graviditeten, har mindre sjanse for å utvikle alvorlig svangerskapskvalme.

To til tre fiskemiddager per uke regnes som «høyt inntak».

Funnene er gjort i den norske mor og barn-undersøkelsen, der rundt 8000 kvinner besvarte et kostholdsskjema. Av disse måtte nesten 100 legges inn på sykehus i løpet av svangerskapet på grunn av alvorlig kvalme.

Les også: Parforholdet gjør gravide deprimerte

– Trengs flere studier

Kvinnene som ble lagt inn hadde hatt et lavere inntak av sjømat, løk og vann enn de som kun slet med «vanlig» svangerskapskvalme eller var så heldige å slippe kvalmen.

– Denne studien viser at man kanskje kan forebygge utviklingen, men det trenges flere studier, både epidemiologiske og kliniske, før man kan gå ut med anbefalinger, sier Margaretha Haugen på Folkehelseinstituttets hjemmesider.

Funnene ble nylig publisert i British Journal of Nutrition.

Les også: Advarer gravide mot lakris

Unngå store mengder vann

Selv om vann anbefales, viste det seg imidlertid at inntak av store mengder vann seg kunne ha en negativ effekt.

Undersøkelsen viste at gravide kvinner bør holde seg til rundt en halv liter daglig, for ikke å forstyrre saltinnholdet i blodet, noe som også kan ha betydning for alvorlig kvalme.

Les også: Gravide har mindre migrene

Undersøkelser på «vanlig» kvalme

NRK.no har ikke fått tak i Margaretha Haugen, men kommunikasjonsdirektør i Folkehelseinstituttet, Gunhild Wøien, understreker at undersøkelsen gjelder alvorlig svangerskapskvalme – ikke den «vanlige» kvalmen, som mange gravide opplever.

Folkehelseinstituttet holder vel å merke på med studier også på dette området og vil offentliggjøre funnene på sine hjemmesider når disse er klare til publisering.

Livsstil:

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
For å lykkes som gründer må man kjenne sitt marked. Vi møter den unge mannen bak brillemerket Frank Walton som utfordrer det norske brillemarkedet. Kvinnene bak billeoppdrett-firmaet Myldregaard utvikler spiselige bille-oppskrifter. Programleder Christian Strand tester ut sin gründeridé på Norges største pappa-bloggere. (2:4)
Ultraløpere løper helst konkuranser lenger enn et maraton. Marit, Frode og Leif skal løpe Oslofjorden Rundt, fra Moss til Horten, i opp mot 24 timer. For småbarnsmoren Marit (38) passer det dårlig med en kneskadde rett før løpet. (1:3)