Hopp til innhold

Ungdomsfylla halvert: – Fokuset i dag er på å være mest mulig trent

Nye tall fra Helsedirektoratet viser at andelen ungdommer som drikker seg full ofte, er halvert siden 2002. Et økende fokus på en sunn livsstil, og en stadig sterkere prestasjonskultur, tror ungdommen selv er forklaringen bak utviklingen.

Ungdomsfylla er halvert de siste tolv årene, viser tall fra Helsedirektoratet.

Ungdommer sier det har blitt viktigere å fokusere på skoleresultater og mindre greit å drikke seg full i helgene.

– De har sjeldnere fyllekuler enn det deres foreldre hadde, sier helsedirektør Bjørn Guldvog til NRK.

Helsedirektør Bjørn Guldvog

Helsedirektør Bjørn Guldvog tror dagens ungdom er opptatt av å være ansvarsfull.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Tirsdag la han frem nøkkeltall for helsetjenesten i Norge for 2015. Der kommer ungdommen svært godt ut av det, spesielt når det gjelder alkoholbruk.

Guldvog mener bedre informasjon er forklaringen på at ungdom nå drikker mindre enn før.

– Vi har i mange år drevet informasjonsarbeid rettet mot unge når det gjelder alkohol. Og jeg tror ungdom selv er opptatt av å ta mye ansvar for livene sine, sier han.

– Fylla en helg kan ødelegge trening

Når dem fem elevene Nasjida Noorestany, Inge August Lønning Meo, Heidi Strand, Ingrid Fotland Aaseng og Vignaa Selvakumaran fra 3. trinn på Elvebakken videregående skole, får spørsmål om de er «en sunnere generasjon enn foreldrene deres», er svaret samstemt:

– Helt klart!

Ifølge dem er ungdom i dag opptatt av å ha en sunn livsstil, fordi det er «verdsatt i samfunnet».

Ungdommer om alkoholbruk

Elevene ved Elvebakken videregående skole tror at treningsfokuset i dagens samfunn gjør at mange ungdommer velger vekk fyll. Fra venstre: Nasjida Noorestany (20), Inge August Lønning Meo (18), Heidi Strand (19), Ingrid Fotland Aaseng (18), Vignaa Selvakumaran (18)

Foto: Lokman Ghorbani / NRK

– Det er veldig mye ungdom i dag som har blitt så fornuftig at de vet at fylla en helg kan ødelegge all den treningen de har lagt ned i lang tid, forteller Heidi Strand.

Elevene mener at også dagens idealer om kropp får folk til å kutte ned på alkoholforbruket.

– Jeg tror at veldig mange ungdommer nå til dags tenker og passer på kroppen sin, sier Vignaa Selvakumaran.

– Fokuset i dag er på å være mest mulig trent, mens det før var å være mest mulig tynn. Sånn sett tror jeg det er en positiv utvikling, mener Ingrid Fotland Aaseng.

Artikkelen fortsetter under

Statistikk alkohol blant ungdom

I 1998 sa 1 av 4 jenter i 16-årsalderen at de ofte hadde drukket seg full. I 2014 svarte 1 av 10 det samme. Også hos guttene har nedgangen vært stor.

Foto: Tom Johansen / NRK

– VI kalles «Generasjon prestasjon»

Tall fra Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) viser at det ikke bare er bruken av alkohol som går drastisk ned. Det samme gjør bruken av narkotika.

– Man ser en kraftig nedgang i bruk av både legale og illegale rusmidler blant ungdom siden årtusenskiftet, forteller Astrid Skretting, forskningsleder ved SIRUS, til NRK.

Hun mener at det er flere årsaker til denne utviklingen.

– En ting kan være en økende andel av befolkningen med kulturell bakgrunn som ikke bruker slike rusmidler. Eller det kan være på grunn av den økende prestasjonskulturen vi lever i, sier hun.

Akkurat det siste er elevene ved Elvebakken enige i. Men denne kulturen tror de ikke bare fører positive ting med seg.

– Vi blir jo kalt «Generasjon prestasjon» overalt. Sånn sett vil jeg ikke si vi har det noe bedre enn før, for vi har det psykiske presset om å gjøre det bedre og være best, sier Nasjida Noorestany.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)