Hopp til innhold

Dette bør du vite før du drar kortet i utlandet

Bankene anbefaler at du betaler i lokal valuta når du «harryhandler» eller er på ferie i utlandet. Men det tipset er det ikke alle som er enige i.

Valutakurs

I enkelte butikker får du opplyst hvilken kurs du får ved å betale i norske kroner. Ifølge norske banker og Forbrukerrådets nettsted Finansportalen, får du nesten alltid ugunstig kurs om du betaler i norske kroner.

Foto: Kim Jansson / NRK

Er du i utlandet og får spørsmål om du vil betale en vare i lokal valuta eller norske kroner, er det ingen tvil om hva du skal velge, ifølge bankene.

Espen Brynsrud

Espen Brynsrud, kommunikasjonsrådgiver i DNB.

Foto: Stig B. Fiksdal / DNB

– Rådet fra oss er å bruke lokal valuta, for det kan lett bli svindyrt om du lar butikken regne om, sier kommunikasjonsrådgiver Espen Brynsrud i DNB, til NRK.no.

Han er ikke alene om å komme med denne anbefalingen. Nordea og Skandiabanken er blant bankene som også advart mot prisen du må betale for å ty til norske kroner på utenlandsturen.

Tidligere har også leder Elisabeth Realfsen i Finansportalen, en tjeneste fra Forbrukerrådet, anbefalt å velge lokal valuta i utlandet.

Butikkene kan velge valutakursen selv

Dette er grunnen til at du får forskjellig pris om du betaler i forskjellig valuta:

  • Betaler du med kort i den lokale valutaen, er det fortrinnsvis Visa eller Mastercard som bestemmer valutakursen. Visa opplyser at de hele tiden opererer med de aller beste rentene de får fra sine banksamarbeidspartnere. I tillegg er det vanlig at du må betale et valutapålegg, som ofte ligger på rundt 1,75 prosent.
  • Betaler du i norske kroner, er det butikken selv som setter valutakursen. Butikkene har også mulighet til å legge på det de måtte ønske av gebyrer.

– Butikkene kan nemlig gi deg elendig kurs og et ekstra valutapåslag. Det er ingen regler for hvor mye de kan ta. Betaler du i norske kroner får du gjennomgående dårligere kurs, sier Brynsrud i DNB til NRK.no.

LES OGSÅ: Har du ikke brukt opp feriepengene dine? Les dette

Valutakvittering

Enkelte butikker i utlandet er flinke til å opplyse hvilken kurs du får om du betaler i norske kroner. I eksemplet på dette bildet ville butikken gi en kurs på 9,6 kroner per pund. Visa-kursen, inkludert bankens påslag, var 9,4 kroner per pund den samme dagen.

Foto: Kim Jansson / NRK

Litt dårligere kurs fra butikken

Ved kjøpesentra over grensen til Sverige, er det ikke uvanlig å få spørsmål om hvilken valuta du vil betale med eller i.

NRK.no har tatt to stikkprøver av valutakursen på det populære kjøpesentert Nordby Shoppingcenter ved Svinesund den siste uken. Begge dagene ville det lønt seg å betale i lokal valuta.

Begge dagene, tordag 18. juli og mandag 22. juli, var kursen 0,95 i alle av Nordby-senterets butikker. Det vil si at 100 svenske kroner kostet 95 norske. Visas kurs, inkludert et valutapåslag på 1,75 prosent, var 93 kroner, ifølge selskapets valutakalkulator.

Mastercard har også sin egen valutaomregner, som gir deg oversikt over hvor mye det koster å bruke kortet i utlandet.

– Unyansert

Butikksjef Ole Jørgen Lind i matvaregiganten MaxiMat på Nordby Shoppingcenter, synes likevel du ikke skal ta det få gitt at du kommer dårlig ut når du betaler i norske kroner.

Ole Jørgen Lind

Ole Jørgen Lind, butikksjef i MaxiMat (Nordby)

Foto: MaxiMat

– Tipset fra bankene er litt unyansert, sier Ole Jørgen Lind til NRK.no.

Han synes det er til kundenes beste at de har muligheter til å betale med både norske og svenske kroner.

– Vi lar kundene betale med norske eller svenske kort og kontanter – de får velge helt selv. Flere betalingsmuligheter gir kundene større valgfrihet.

Lind forklarer at alle butikker ved kjøpesenteret følger de samme valutakursene. Lind påpeker at ingen av butikkene opererer valutapåslag eller andre gebyrer.

– Vi spiller med helt åpne kort. Når du handler, får du oppgitt valutakursen i kassen, sier Lind.

Han legger til at siden man får opplyst kursen i kassen, er lettere å vite hva man faktisk betaler. Handler du med kort i lokal valuta, må du selv finne valutakursen og regne ut eventuelle valutapåslag.

Noen useriøse butikker

Ole Jørgen Lind sier at det er en rekke butikker som opererer med egne og dårlige valutakurser og store gebyrer.

– Fra tid til annen er det noen i bransjen – gjerne mindre, enkeltstående butikker, som gir dårlig kurs, sier Lind, som legger til at det er ikke bra for bransjen når enkelte butikker gir kundene en dårlig pris.

– Vi har ingenting å tjene på at kundene føler de har fått for dårlig kurs, sier butikksjefen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)