Hopp til innhold

Trikset som gjør ferieshoppingen billigere

Tora Wold Ødegård får tilbake penger når hun shopper i utlandet. Det krever ikke stort mer enn litt ekstra tid på flyplassen.

Dame med sort jakke og veske, lyst hår og solbriller

Tora Wold Ødegård fikk tilbake momsen på solbrillene som er kjøpt på Kypros, og vesken hun kjøpte i London.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Visste du at når du handler i utlandet kan du få tilbake nesten en fjerdedel av kjøpesummen ved å kreve tilbake momsen?

Slik gjør du det

  • Ta med passet når du handler
  • Spør om butikken du handler i har en taxfreeordning som refunderer merverdiavgiften
  • Fyll ut skjemaet fra butikken og få deres stempel og signatur. De vil ofte se passet ditt
  • Legg varene øverst i bagasjen når du drar til flyplassen
  • Vis frem varene og lever skjemaene i refusjonsskranken på flyplassen
  • Legg varene tilbake i bagasjen og send den på vanlig måte

Les også: Londons skjulte shoppingperle

Beregn god tid

Tora Wold Ødegaard har fått tilbake momsen i mange år.

– Det startet da jeg så et skilt i et butikkvindu i London for over 20 år siden. Jeg lurte på hva det var, fant ut av det – og har alltid gjort det siden, sier hun til NRK.no.

Da var det et komplisert system, med masse forskjellige papirer. Nå er det heldigvis litt enklere.

Momsveteranen jobber i reiselivsbransjen. Hun reiser mye med andre reisevante.

– Vi er alle opptatt av å spare der vi kan. Da lønner det seg absolutt å få tilbake momsen på det du kjøper på utenlandsreiser, legger hun til.

Ødegaard oppfordrer alle til å benytte seg av muligheten, men påpeker at når du først har fått skjemaene der du har handlet, må du sette av nok tid på flyplassen.

– I Malaga i sommer rakk jeg nesten ikke flyet. Og i både Barcelona, Paris og London har jeg opplevd å ikke rekke innom med skjemaene, understreker hun.

Den reisevantes råd er å legge inn minst 30 minutter ekstra på flyplassen, og gå rett til refusjonsskranken når du kommer frem.

Derfor får du momsen tilbake

Dame med lyst hår og hvit skjorte foran oransje vegg.

Er dere flere som skal kjøpe noe i samme butikk, blir påslaget for momsrefusjonen mindre dersom dere kjøper alle varene på samme transaksjon, sier Silje Sandmæl fra DNB.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Butikker betaler moms til staten for hvert salg. Men når salget er til utenlandske kunder, får butikken tilbake momsen for salget.

Derfor kan også du kreve momsen tilbake, enten fra private selskaper som Global Blue og Premiere Tax Free, eller ved hjelp av et statlig skjema fra landets tollmyndigheter.

DNBs forbrukerøkonom mener det ikke finnes noen tvil om at ordningen lønner seg.

– Å legge igjen litt ekstra tid på hjemreisen får du igjen for i form av en ekstrarabatt på det du har handlet. Mange synes nok det er mye styr, men å ikke benytte seg av momsfritak blir som å handle på tilbud, men velge å betale full pris, eksemplifiserer Silje Sandmæl.

Selv benytter hun seg alltid av momsfritaket.

– Jeg vil jo ikke takke nei til en ekstra rabatt, sier hun.

Priseksempel

– Du kjøper en veske i Frankrike til 500 Euro (4590 kroner). Da får du refundert 65 Euro (597 kroner), skisserer forbrukerøkonomen.

– Det lønner seg å få tilbake pengene på kort, så ikke velg kontanter, legger hun til.

Butikkene og refusjonsordningene tar ofte et gebyr når du krever tilbake momsen.

For å betale minst mulig i gebyr, bør du tenke over hvor du handler.

I England ligger kjeder som Zara og Oasis både som enkeltbutikker i handlegatene, og på varehus som Selfridges og Debenhams.

– For å få samlet alle transaksjoner på ett momsskjema bør du så godt det lar seg gjøre handle det du skal ha i et varehus. I stedet for å betale et påslag per kjøp, kan du samle alt i varehusets serviceskranke, oppfordrer Sandmæl.

Noen tilbyr umiddelbar tilbakebetaling

Dame med mørkt hår, grå dressjakke og rød overdel.

Nordmenn er veldig prisbevisste når vi kjøper flybilletter. Men når vi først er på ferie tenker vi ikke så mye på sparing, sier Kristina Picard.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

– Nordmenn er glad i å handle, men vi er ikke så flinke til å spare der vi kan. At få krever tilbake momsen føyer seg inn i rekken av eksempler på irrasjonell økonomisk adferd som mange har. Du tar med pantelappen til kassa, men sjekker ikke enhetsprisen på varene du kjøper, sier Kristina Picard, forbrukerøkonom i Storebrand, til NRK.no.

I Østerrike, Tsjekkia, Danmark, Frankrike, Tyskland, Island, Italia, Sør-Korea, Spania, Tyrkia og England har de også varianten Downtown cash, som egentlig er et lån.

Du betaler for varene og får tilbake momspengene med én gang. Dette gjør butikkene for at du skal kunne benytte deg av de pengene når du er i landet.

Men hvis du ikke viser frem varene på flyplassen før du reiser hjem, må du betale en straffesum.

– Downtown cash blir som et kredittkort. Hvis du ikke oppfyller vilkårene koster det mer. For flinke, pliktoppfyllende og prisbevisste reisende fungerer det fint. Glemmer du å vise frem varene på flyplassen koster det, understreker Picard.

– Selv om det er litt papirarbeid er det noe flere burde benytte seg av. En halvtime ekstra på flyplassen for å få et stempel er god timebetaling og absolutt verdt tiden, legger hun til.

Enklere med kort og app

Mann i mørk dressjakke og lys skjorte

Shoppingkortet vårt skal gjøre momsrefusjonen enklere og minske papirarbeidet, sier Geir Victor Svendsen fra Global Blue.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

– Nordmenn er generelt ganske dårlig på å kreve tilbake momsen. I fjor ble det gjort cirka 165.000 transaksjoner av nordmenn, 4 prosent færre enn året før, sier Geir Victor Svendsen, daglig leder av Global Blue, til NRK.no.

De tar også et gebyr for deres service, slik som det statlige systemet gjør.

– Vi blir et mellomledd mellom kjøperen og butikken, og låner ut penger til kunden når den leverer en momsrefusjon, forklarer Svendsen.

I fjor lanserte de Global Blue-kortet, et shoppingkort, som skal gjøre det enklere og minske papirarbeidet for momsrefusjon.

– Du kan enten bestille det gratis på nett, eller få dem på internasjonale flyplasser og andre steder, forteller Svendsen fra Global Blue.

Bankterminal, VAT-skjema og kort

Ved å bruke et shoppingkort får du en ferdig utfylt kvittering for momsrefusjonen.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

All din informasjon registreres på kortet. Når du har betalt for varene i utlandet drar du kortet, så får du et ferdig utfylt skjema du bare må signere på.

– Dette gjør prosessen med å fylle ut alle Taxfreeskjemaene superenkelt, og du trenger bare å vise varene til tollen før du kan få pengene på vårt refusjonssted.

Mann med dress

Vi har også en app som hjelper deg med momsrefusjonen, sier Nicki Bech fra Premier Tax Free.

Foto: Aniko Szücs / Tax Free Worldwide

Kort

Shoppingkortet fra Premier Tax Free.

Foto: Tax Free Worldwide
Global Blue har også appen «Shop Tax Free» du kan linke kortet til, slik at du bare trenger å ha med deg telefonen.

– Der kan du både skrive inn hva du handler for, for å se hvor mye du får tilbake – og sjekke hvor nærmeste butikk som har taxfree er, forteller han.

Konkurrenten Premier Tax Free tilbyr også noe av det samme.

– Med appen iShopTaxFree kan du enkelt finne butikker med refusjonsordninger samt refusjonsagentene, sier Nicki Bech, Skandinavias regionsjef i Premiere Tax Free .

Selskapet er nest størst i verden, og kan benyttes i 150.000 butikker i 30 forskjellige land.

– Vi har et shoppingkort, men vi har det ikke i alle land da vi satser på nyere teknologi, legger han til.

– Det høres mye enklere ut å få refundert momsen med et shoppingkort, mener Silje Sandmæl.

Her kan du lese mer om hvordan refusjonsordningen deres fungerer i de forskjellige landene.

Dropp momsrefusjon i Norden

Toll- og avgiftsdirektoratet forklarer at nordmenn må betale moms i ett av de nordiske landene. Derfor er det sjelden lønnsomt å få tilbake momsen i Sverige, for så å betale den på nytt i Norge.

  • Har du vært utenfor Norge i mer enn 24 timer, kan du ta med deg varer for inntil 6000 norske kroner uten å betale toll og avgifter.
  • Er utenlandsoppholdet kortere, kan du én gang i løpet av 24 timer ta med deg varer for 3000 kroner toll- og avgiftsfritt

– Har du handlet mer må du betale Norsk merverdiavgift tilsvarende 25 prosent av hele beløpet. Det er ikke mulig å trekke en del av varen for å fylle opp den toll- og avgiftsfrie kvoten på 3000 eller 6000 kroner, sier kommunikasjonsrådgiver Thore Simenstad.

Med denne kalkulatoren kan du regne ut hva det koster å fortolle varene.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)