Hopp til innhold

Trener du feil?

Her er de vanligste feilene på treningsstudio.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Med Yngvar Andersens treningsprogram skal du selv gjøre en innsats for å gå to buksestørrelser ned.

Men trener du feil kan du både få skader og lite ut av treningen.

Derfor spurte vi en treningsekspert om han kunne vise oss de vanligste ”treningsfeilene” han ser hos de som trener i studio.

Per Arner

Per Arnér, treningsansvarlig og personlig trener ved SATS Solli Plass.

Foto: Karina Jørgensen / NRK
Feil knær

Slike knær skal du ikke ha.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

På SATS Solli plass i Oslo kan treningsansvarlig og personlig trener Per Arnér fortelle at en vanlig feil er å høre for mye på treningskameratene.

- Det beste er å trene etter et eget program som passer deg best, forteller han.

Du må nemlig ta hensyn til egne forutsetninger til de forskjellige øvelsene. Vi har forskjellige kropper, derfor skal vi også se forskjellige ut når vi tar knebøy.

Les også:

90 grader passer ikke alle

Du har kanskje hørt at du i en knebøy alltid skal ha 90 grader i kneleddet, men dette gjelder faktisk ikke alle.

- Har du dårlig bevegelighet i hofteleddet eller ankelen er 90 grader litt for mye. Har du derimot bra bevegelighet er det kanskje for lite og du må gå dypere ned. Målet er at du skal komme så dypt ned som mulig, men selv kjenne etter hva leddene klarer samtidig som du har rett rygg, stempel i magen og avslappede skuldre, slår han fast.

Er du usikker på hvordan akkurat din kropp skal bøyes eller tøyes, kan du få hjelp av en treningsveileder eller personlig trener.

- Det er også viktig å huske at alle musklene har en motmuskel, og de skal trenes begge to. Trener du bryst horisontalt fremover må du også trene horisontalt bakover, enten på samme økt eller neste økt, forklarer Arner.

Dette for å få maksimal utnyttelse av muskelbalansen. Eksempler på motmuskler er for eksempel biceps og triceps.

- Mange tenker rygg i dag og bryst i morgen og det er ok så lenge du gjør de øvelsene som er motsatte for hverandre. Men du burde ikke bare trene benkpressøvelser en dag og nedtrekkøvelser dagen etter. Det blir ulike bevegelsesmåter, eksemplifiserer han.

Trenger du hjelp til å komme i gang? Vinn treningstime med Yngvar

Menneskekroppen er sterk i rett holdning og svak i dårlig holdning. Ved dårlig holdning kan du få en skade bare ved å plukke opp en penn fra gulvet, men rett holdning i rett posisjon gjør at du er sterkere.

Per Arnér

Bruk speilet

God holdning er ikke bare for modeller på catwalken – det er også viktig når du trener. Du skal gjøre øvelsene mens du har den holdningen du ønsker å ha ellers. Rett rygg og brystet presset fremover.

- Men også her må holdningen tilpasses kroppsformen. Er du svai i ryggen av natur, må den lille svaien også være med når du gjør push-up eller tar planken.

Som hovedregel skal du i disse to øvelsene bruke trepunktsmetoden: Hoftene, den øvre delen av ryggen og hodet skal være i en rett linje.

- Mange bryter denne regelen ved å bøye hodet ned mot gulvet når de tar push-up, men det er feil, retter han.

Se deg i speilet så du vet at du holder kroppen korrekt. Trener du sammen med noen, kan de holde en stang over de tre punktene for å kontrollere at det dannes en rett linje.

Stang over ryggen

Hold en stang over de tre punktene når du tar push-up.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

- Holdningen gjelder også når du bruker apparater. Ligger du i en benpress er det like viktig å ha bra holdning på overkroppen som det er at bena dytter korrekt, forklarer treningseksperten.

Gutter liker å ha mye vekt på stengene, det er ofte den største motivasjonen.

- Menneskekroppen er sterk i rett holdning og svak i dårlig holdning. Ved dårlig holdning kan du få en skade bare ved å plukke opp en penn fra gulvet, men rett holdning i rett posisjon gjør at du er sterkere.

Kostholdet er også viktig: Begynn et nytt middagsliv

Gi alt i én time

Ikke alle rekker å trene så ofte som de ønsker, men det er likevel viktig å utnytte tiden best mulig når du først får trent.

- Orker du mer etter en times trening har du ikke trent hardt nok, med mindre det er utholdenhetstrening du holder på med. Du skal ta i så mye at du ikke orker å holde på i to timer, understreker han.

Samtidig er han opptatt av at man skal jobbe med motivasjonen.

- Om du sjelden finner motivasjon for å få trent, kan du ikke hoppe over. Da må du jobbe med deg selv og kanskje finne en ny treningsform som du trives med. Målet er at trening skal bli en del av hverdagen og en rutine du liker, avslutter han.

Vil du ned to buksestørrelser?

Varier repetisjonene

Du blir flink til det du gjør, men om du alltid trener med de samme kombinasjonene blir du kjempeflink til de øvelsene, men ikke sterkere.

- Jeg skulle gjerne sett at flere blandet litt. For eksempel fire til åtte uker med åtte repetisjoner, deretter fire til åtte uker med 12 repetisjoner og så kanskje 15 repetisjoner i siste periode. Men ikke gjør akkurat det samme i to år, anbefaler han.

Gutter trener vanligvis med tre ganger ti repetisjoner fordi det er det de alltid har gjort, og jenter gjerne tre ganger 15 eller 20 for å få "lange og slanke muskler". En allsidig og varierende trening forbereder deg mer for hverdagen.

- Du bør også trene det du vil forbedre først. Er målet bedre kondisjon kan du trene intervaller ført og deretter litt styrke. Er målet mer muskler, trener du styrke først og utholdenhet etterpå, råder treningseksperten.

Les også: Derfor er magefett farlig

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)