Hopp til innhold

Snøskuffer som IKKE gir deg vondt i ryggen

Er du lei av å måke snø? I episoden av Forbrukerinspektørene som ble sendt onsdag tester Martin Giæver gode alternativer til tradisjonell snømåking med spade.

FBI viser tre gode alternativer til tradisjonell snømåking. En manuell snømåker, en snøfreser og en takmåker.

SE VIDEO: Martin Giæver viser ulike måter å fjerne snø på. Foto: Stian Nerheim Kallekleiv. Video/redigering: Bjørnar Verpeide

Ifølge kiropraktor og leder i Norsk Kiropraktorforening, Jakob Lothe, er det en sammenheng mellom snø og smerter i rygg.

– Ja dessverre, det viser seg at når snøen kommer, så kommer pasientene til klinikkene, sier Lothe.

Programleder i Forbrukerinspektørene, Martin Giæver, har funnet tre lure snømåking-dingser som skal gjøre måkejobben mye enklere. En av dem gjør måking av hus- og hyttetak til en drøm.

Muskeldrevet brøytebil

Første dings ut er et svensk produkt som gjør det spesielt lett å måke stier. Den har ett hjul, måke og håndtak i fin høyde – det er bare til å skyve den fremfor seg som en barnevogn.

– Her har svenskene kommet opp med et kvalitetsprodukt for deg som alltid har ønsket å kjøre brøytebil. Det er en helt genial greie hvis du skal måke deg en sti ned til postkassen, sier Giæver.

Snøplogen «PLOG SVEA hjulhackan» fungerer supert så lenge det ikke har kommet altfor mye snø. Den koster nesten 2500 kroner, og kan være i dyreste laget. Fordelen er at den er manuell og vil derfor være til å stole på. Ifølge Giæver kommer ryggen din til å takke deg.

– Du får trim, og sparer ryggen samtidig. Det er litt som en gåstol med plog, sier han.

(Saken fortsetter etter bildet)

Martin Giæver tester ut en manuell snøplog

Martin Giæver i FBI beskriver PLOG SVEA hjulhackan som en gåstol med plog.

Foto: Bjørnar Verpeide/NRK

Som en støvsuger på snø

Mens de fleste snøfresere er svære, tunge og trenger masse plass, så tar neste produkt ut nesten ikke mer plass enn en spade.

– Det kan være at du med denne synes det er så festlig å skufle snø at du innimellom går ut for å måke litt for moro skyld, sier Giæver.


«SNOW ELECTRIC 31 stiga» er også fra Sverige, og er ikke beregnet for de største gårdsplassene. Den passer derimot ypperlig til å lage en sti ned til veien er den både smart og tidbesparende.

– Du sparer ryggen mye mer enn med spade, så denne tenker jeg at kiropraktoren ville satt pris på, sier Giæver.

Prisen er god og ligger opp mot en tusenlapp, men den har sine begrensninger.

– Den fungerer supert til mindre jobber, men strømledninger er alltid en begrensning, sier han.

(Saken fortsetter etter bildet)

Martin Giæver viser en smart snøfreser

Martin Giæver demonstrerer hvor lett og liten snøfreseren SNOW ELECTRIC 31 stiga er.

Foto: Bjørnar Verpeide/NRK

Trygt og effektivt

Måking av tak kan være risikofylt. På taket er det lett å bruke feil teknikk, og det å komme seg ned kan være en stor utfordring. Sist på programmet er en dings som skal gjøre denne jobben mye lettere. «AVALANCHE 750» er fra Canada, og er en tryggere og mer effektiv måte å få måkt taket på.

– Dette er jo kjempeenkelt. Helt rått, sier Giæver idet han tester måkeren som består av en lang stang og en slags skjærer som sender blokker av snø ned en renne.

Produktet koster rundt 1500 kroner, men er nok ikke for de høyeste husene. Riktignok er det mulig å sette på et ekstra ledd på stangen slik at rekkevidden øker.

– Til hyttebruk er den helt genial. Nå er det slutt på å gå opp på taket og risikere liv og lemmer. Tenk deg kiropraktoren hadde vært fornøyd med denne teknikken, sier han.

(Saken fortsetter etter bildet)

Snømåkeren Avalanche 750

Snømåkeren Avalanche 750 egner seg godt til måking av for eksempel hyttetak. Martin Giæver i FBI viser hvor enkel den er å bruke.

Foto: Stian Nerheim Kallekleiv/NRK

Viktig med riktig teknikk

Dersom dette blir for dyre alternativer for deg kan du fortsatt måke snø med en vanlig spade. Men for å unngå smerter i ryggen som resultat er det ekstra viktig å tenke på måketeknikken.

– Det folk ofte gjør galt er at de står med strake ben, kommer altfor langt frempå, og det blir veldig tungt for ryggen. Da går det fort gale, sier han.

Kiropraktoren har derfor tips til hvordan man kan se til at teknikken blir riktig.

– Når du skal måke riktig må du huske på å komme godt ned med kroppen. Du må ut med baken, bøye hoften og få en god knekk i knærne. Da får du snøen tett inntil kroppen, og du løfter med bena, forsikrer Lothe.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)