Hopp til innhold

Tøffinger til hagen

Er du lat og har brune fingre? Disse staudene tåler det.

Akeleie og roser

SIKRE VINNERE: Roser og akeleie i skjønn forening i Mette Stensholt Schau sitt bed.

Foto: NRK

Noen får til alt i hagen – de fleste av oss liker at plantene er lette å ha med å gjøre.

Kanskje er det en myte at enkelte planter er så vanskelige? Kanskje er det lite som skal til for å lykkes

For mange føles det helt umulig. Samme hva de putter i jorda så visner det hen og dør. Hva skjer’a? Svaret er rett plante på rett sted.

Noen liker skyggen best

Alle grønne vekster har gjennom utviklingen tilpasset seg og endret seg slik at de skal passe inn akkurat der det var en åpning i naturen. Noen fant plass i skyggen av noe større, andre klarte å stå der det var mest sol og minst vann. Slik vant de konkurransen og overlevde.

Vi glemmer av og til at hageplanter har utgangspunkt i noe naturlig. De er foredlet og forsterket slik at de skal passe hos oss. Men fortsatt liker noen skyggen best. Da er det ikke noe rart om den sturer i solsteika.

Aster

Aster.

Foto: Brynjulv Litlere / Blomsterinfo

Astilbe

Astilbe.

Foto: NRK

Les før du handler

Om det så bare er den lille lappen som stikker opp av potta du leser, så er alt bedre enn ingenting. Der står det både i tekst og tegn om dette er en plante som liker sol eller skygge.

– Det finnes massevis av bøker om temaet også, forteller Grønn gledes Mette Stensholt Schau.

Les og lær! Spør de som selger plantene! Kan de ikke svare må du handle et annet sted.

Lag en plan

Se på stedet der plantene skal stå før du drar og handler. Er det skygge mye av dagen? Er det tørt og magert med jord? Hvis det er både tørt og skygge er det kanskje et annet sted du skal legge planer.

– Mange hagesenter ha plantene sortert etter hva slags vokseforhold de skal ha. Steinbedplanter tåler tørke osv. Bruk huet, ikke bare øynene!

– Mange kjøper det som ser flott ut og har blomster akkurat den dagen de er der for å handle inn, det kan være lurt, men også veldig dumt, sier Mette.

Det er som å gå i butikken uten handleliste. Da kommer du helt sikkert hjem med noe du ikke trenger.

– Har du tenkt gjennom og lest kan du lettere velge rett plante til ditt bed.

Mye jord

En nøkkel for å lykkes er å ha nok jord til plantene. Med unntak steinbedplanter, så liker de fleste planter å ha godt med jord.

– Min gamle gartner, Dag Arneson, pleide å kalle jorda for termosen. En stor termos gir mer mat enn en liten en. Fyll opp bedet godt. Gjerne så det blir en haug på midten. Da ser bedet finere ut også, enn når det er nedsunket på midten. Nylagt jorda klapper sammen når det regner, så det blir mindre enn det ser ut som etter en stund. Bland inn kugjødselkompost. Så er du klar for feite planter.

Sikre vinnere

Det er ulikt klima og ulike forhold fra sted til sted i dette landet. Se derfor på herdighetsmerkingen også. Fra H1 til H8 er landet inndelt og H8 er kaldest.

– Det er skummelt å komme med anbefalinger for et så langstrakt land som Norge, sier Mette. Men noen planter har hun selv erfart tåler at hun er opptatt med annet en å stelle i egen hage.

Solhatt, roser, prydgress, astilbe, koreaskogskjegg, kattost, storhjelm, storkenebb, aster, oktoberbergknapp, floks og blomsterløk er en blanding som gir et bed som blomstrer store deler av sommeren og som aldri har sviktet meg. Sammen med søylegran og kuleeiner for eksempel.

E-planter

– Mange tror roser er så vanskelig, men det finnes så mye å velge på at det er noe for en hver hage og hageeier. Mye regn kan være en utfordring for roser, men da er kanskje rhododendron et alternativ.

– Det finnes planter som liker seg best i nord. Storhjelm, primula og valmuesøster er gode eksempler på det. Mens magnolia er en drøm i sør.

– Det finnes mange busker som er merket e-plante. Det betyr at den er spesielt utviklet for norske forhold og lokale forhold. Der er det busker beregnet på Kirkenes for eksempel.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)