Hopp til innhold

Test av joggesko

Gode sko er viktig når du skal løpe, men det kan være vanskelig å velge riktig. Her er en test av joggesko, som viser at mye er bra. Men flere av skoene produseres under svært betenkelige forhold.

Joggesko
Foto: COUDERC Bruno / PHOTOPQR/LA MONTAGNE

Utvalget av joggesko blir bare større og større. I denne testen kommer noen av modellene fra Adidas og Asics best ut. Skal du kjøpe nye joggesko, kan du grovt sett velge mellom tre kategorier:

  • modeller for folk som overpronerer (se faktaramme)
  • modeller for dem med normal pronasjon
  • rimeligere modeller.

Før du kjøper sko bør du også ta hensyn til kroppsvekten din og til underlaget du skal løpe på.

Jogging på asfalt stiller helt andre krav til skoene enn hvis du løper mest i terrenget.

God støtdemping er spesielt viktig på asfalten. Løper du mest i terrenget er stabiliteten det aller viktigste.

Husk også at støtdempingen svekkes etter hvert. De som løper mye og vil unngå skader bør vurdere å bytte sko omtrent en gang i året, litt avhengig av kroppsvekt og løpesteg.

Det aller viktigste er uansett at skoen sitter riktig og behagelig på foten.

Vanskelig å sammenligne

I en test av joggesko er det med andre ord vanskelig å sammenligne alle modellene direkte, ettersom faktorer som løpestil, underlag og kroppsvekt har stor betydning for utfallet.

I samarbeid med det internasjonale testnettverket ICRT (International Consumer Research & Testing Ltd) har Forbrukerrapporten testet 19 typer løpesko (for menn denne gangen), men uten å kåre klare vinnere og tapere.

Testen gir likevel en klar indikasjon på forskjellen mellom gode sko og de som er mindre bra. Støtdemping, stabilitet og holdbarhet er noen av kriteriene. Et løperpanel har brukt skoene og gitt sin vurdering, som også teller med.

Disse skoene kommer best ut i testen, ifølge løperpanelet (5 er beste poengsum):

De beste joggeskoene

MERKE
/ MODELL

STØT-
DEMPING

STABILITET

LØPER-
PANELETS
VURDERING

 

OVER-
PRONASJONS-
MODELLER

 

 

 

 

Adidas
adiStar Salvation

3,5

5

4,5

Asics
GT-2140

4

4,5

4,5

 

NORMAL-
PRONASJONS-
MODELLER

 

 

 

 

Adidas
Supernova Glide

5

3,5

4,5

 

Asics
GEL-Nimbus 10

4,5

3,5

4,5

 

Mizuno
Wave Rider 12

4,5

3,5

4,5

 

RIMELIGE
MODELLER

 

 

 

 

Adidas
Duramo

4

3

3,5

 

Modeller fra produsentene Nike, New Balance, Saucony, Brooks, Reebok og Puma er også testet, men får ikke de høyeste poengsummene.

Cirka-pris varierer fra rundt 1500 kroner for de dyreste til omtrent fem hundrelapper for "billigskoene".

Men hva med etikken?

I tillegg til selve kvalitetstesten av skoene, har Forbrukerrapporten sett nærmere på hvordan produsentene ivaretar samfunnsansvaret sitt.

Nesten alle dagens joggesko produseres i lavkostland som Indonesia, Vietnam og Kina. Spørsmålet er om skoene lages på en etisk forsvarlig måte.

For å finne ut dette har Forbrukerrapporten og ICRT gransket lønnsnivå, arbeidstid og arbeidsforhold hos dem som faktisk lager skoene du kanskje betaler 1500 kroner for i butikken her hjemme. Miljømessige forhold er også vurdert.

Samtidig har man undersøkt samfunnsengasjementet hos de store internasjonale fabrikantene. Er de for eksempel villige til å informere om forholdene, og samarbeider de når forbrukerorganisasjonene vil besøke fabrikkene?

Lønn å leve av?

Seks år er gått siden dette ble undersøkt forrige gang, med nedslående resultat. Noe er blitt bedre siden da, men mye gjenstår fortsatt. Ingen av de ni undersøkte selskapene vil forplikte seg til å gi de ansatte såkalt levelønn, det vil si en lønn som i praksis gjør at arbeiderne greier å forsørge seg og familien sin.

Noen steder blir skofabrikkenes ansatte trukket i lønna for strøm, vann, måltider og rengjøring av fabrikkgulvet(!) Det er fortsatt ikke uvanlig at en fabrikkarbeider sitter igjen med fire kroner av den tusenlappen du for eksempel må ut med i en norsk butikk.

Selskapene Nike, Asics, Brooks og Saucony kommer dårligst ut i den etiske testen. Ingen av dem ønsket å delta i undersøkelsen, og de er lite interessert i å informere om de faktiske forholdene.

Forklaringen fra Nike er at de ikke hadde tid til å stille opp i granskningen, mens de tre andre selskapene ikke har villet gi noen kommentar.

Reebok og Adidas holder høyest etisk standard, ifølge denne undersøkelsen, tett fulgt av Puma.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)