Hopp til innhold

Test av ansiktskremer: Billigst er best

Ny test avslører hvilke ansiktskremer som er best og verst. Kremene er vurdert etter innholdet av helse- og miljøskadelige stoffer.

kremtest

Kremtest: Tre av disse taper, mens tre vinner.

Foto: Elisabet Høye / NRK

– Sammenlignet med de andre kremene, så er A-krem og de to ansiktskremene fra Vaseline Intensive Care gode valg. Disse tre kremene inneholder nesten ingen problematiske stoffer, sier Håkon Lindahl, miljøgiftrådgiver i Framtiden i våre hender.

Lindahl har vurdert noen av Norges mest solgte ansiktskremer på oppdrag fra NRK Forbrukerinspektørene. Vi presenterer her de beste og verste kremene i testen.

Lindahl har tidligere vært med å teste både deodoranter og fuktighetskremer for NRK.

Håkon Lindahl

Håkon Lindahl, miljøgiftrådgiver i Framtiden i våre hender, mener det er et paradoks at det ikke tas mer miljøhensyn i kosmetikkregelverket.

Foto: Elisabet Høye / NRK

Felles for kremene som taper i denne vurderingen er at de inneholder stoffer Framtiden i våre hender mener at ikke burde vært tillatt å bruke i kosmetikk. Lindahl er spesielt kritiske til bruken av lyral, et omstridt parfymestoff, og bruken av det miljøbelastende stoffet siloksan.

Verstingstoff

Miljømyndighetene omtaler siloksan som et verstingstoff, og jobber med å stoppe utslippene innen 2020. Samtidig har EUs vitenskapskomité konkludert med bruken i kosmetikk er helsemessig trygg.

– Kosmetikkregelverket tar strenge helsehensyn, men det er et stort problem at de ikke tar miljøhensyn, mener Lindahl.

Han omtaler det som et paradoks.

– Når miljøbelastende stoffer slippes ut i naturen, så blir de ikke borte. Vi får stoffene tilbake gjennom for eksempel maten vi spiser. På sikt kan dette gi et helseproblem, mener Lindahl.

Bivirkninger

Berit Granum

Hudkremer og fuktighetspleie er de skjønnhetsproduktene hvor det oftest rapporteres om bivirkninger, forteller Berit Granum, seniorforsker ved Folkehelseinstituttet.

Foto: Folkehelseinstituttet

Selv om ingrediensene det er lov å bruke i kosmetikk er vurdert som trygge, rapporteres det stadig om negative effekter fra skjønnhetsprodukter til Folkehelseinstituttets bivirkningsregister.

Mest henvendelser får de på hudkremer og fuktighetspleie, etterfulgt av solkremer, renseprodukter og hårfarge. Berit Granum, seniorforsker ved Folkehelseinstituttet, har følgende råd:

- Unngå sterkt parfymerte kremer og hårfarge, som kan være allergifremkallende, sier Granum.

BEST I TEST:

Kremtest

Dette er kremene med minst helse- og miljøskadelige stoffer.

Foto: Elisabet Høye / NRK

Vaseline Intensive Care Day Cream (kr. 72) , Vaseline Intensive Care Hydra Aloe Face Cream (kr. 97) og A-crème (kr. 175).

Framtiden i våre henders kommentar: Best i denne vurderingen. Gode valg sammenlignet med de andre kremene. Eneste problematiske stoff er A-vitamin (Retinyl Palmitate), som blant annet kan gi hudirritasjon.

TESTENS TAPERE:

Kremtest

Disse kremene mener Framtiden i våre hender at inneholder stoff som ikke burde vært tillatt i kosmetikk.

Foto: Elisabet Høye / NRK

Nivea Q10 plus anti-wrinkle moisturizing night cream, kr. 143.

Framtiden i våre henders kommentar: Inneholder et sterkt allergifremkallende parfymestoff som EU-eksperter ønsker å forby (Hydroxyisohexyl 3-Cyclohexene Carboxaldehyde, også kalt lyral), samt en rekke andre allergifremkallende parfymestoffer.

Nivea/Beiersdorfs kommentar: Alle produkter fra Nivea er trygge og grundig testet. For oss er forbrukernes sikkerhet avgjørende, og alle våre produkter gjennomgår vitenskapelige og omfattende sikkerhetsvurderinger i henhold til EUs kosmetikkregulering. Vi bruker kun parfyme i så lave konsentrasjoner at det ikke skal utgjøre en allergirisiko for brukeren.

Estée Lauder DayWear, kr. 475.

Framtiden i våre henders kommentar: Inneholder en prioritert miljøgift (cyclopentasiloxane) og allergifremkallende parfymestoffer.

Estée Lauder kommentar: Med alle våre ingredienser overvåker vi nøye pågående vitenskapelig forskning, herunder potensielle virkninger på miljøet, og overholder alle lover i de land som selger våre produkter.

Nivea Q10 energizing day cream SPF 15, kr. 134.

Framtiden i våre henders kommentar: Inneholder en prioritert miljøgift (cyclomethicone), et allergifremkallende UV-filter (octocrylene) og allergifremkallende parfymestoffer.

Niveas kommentar: At cyclomethicone ikke kan brytes ned og skade miljøet har ikke blitt vitenskapelig bevist. European Chemicals Bureau, et organ i EU-kommisjonen, har ikke klassifisert cyclomethicone som en økologisk risiko. Våre undersøkelser viser at ingrediensen Octocrylene, som brukes i solkremprodukter, er trygg ved normal bruk. (Se også Niveas kommentar under kremen Nivea Q10 night cream).

Mer om testresultatet, og hvilke kremer som er midt på treet i testen, kan du lese på Fremtiden i våre henders sider.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)