Hopp til innhold

Tenåringer ser ikke egen overvekt

En av fire tenåringer er overvektige, men halvparten av dem skjønner ikke at de er det. Det viser en ny undersøkelse.

Overvektige tenåringer

Mange norske tenåringer har problemer med å innse at de er overvektige. (Illustrasjonsfoto)

Foto: KIM KYUNG-HOON / REUTERS

Sunniva Wærdahl

Sunniva Wærdahl så ikke en overvektig kvinne i speilet.

Foto: Eirik Kleiven / NRK
- Jeg var nok 137 kilo før jeg skjønte at jeg var overvektig, sier Sunniva Wærdahl (40) til NRK Puls.

Oppdagelsen kom som et sjokk for kvinnen som tidligere hadde vært både på kretslaget i håndball og fotball.

- Jeg så meg selv i speilet, og så meg selv litt tykk og litt tynn. Bildet var så rart. Jeg kjenner folk som har hatt anoreksia, og dette blir på samme måten – bare speilvendt, sier Wærdahl.

Wærdahl hadde slutta med idretten, men beholdt usunne matvaner. Dermed gikk vektnåla stadig oppover. Men det skulle gå lang tid før hun så seg selv som noe annet enn en sprek håndballjente.

Ser det ikke selv

Mange sliter med å erkjenne sin egen overvekt, viser nye tall fra ungdomsdelen av den store Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT).

45 prosent av dem som er overvektige og 12 prosent av de som er i fedmegruppen i alderen 13-19 år, vurderer seg selv som normalvektige. Dette er langt flere enn ved siste måling for 11 år siden.

- Ungdommene synes i større grad at vekta er passe og tenker ikke på å slanke seg. Dette tyder på at normen for hva som er passe vekt har forskjøvet seg de siste årene, sier professor i ungdomsmedisin, Turid Lingaas Holmen.

Stadig flere norske ungdommer blir overvektige, og undersøkelsen viser at vi nærmer oss amerikanske tilstander.

- Overvektige tenåringer ser flere rundt seg som er som dem selv, og derfor føler de seg normale, sier Lingaas Holmen.

Turid Lingaas Holmen

Professor Turid Lingaas Holmen er bekymret for vektutviklingen hos norsk ungdom.

Foto: Eirik Kleiven / NRK

Mangler motivasjon

Selv om det kan være positivt at gruppen av overvektige blir mindre stigmatisert, er Lingaas Holmen bekymret.

- Det har også en negativ side, for hvis ungdommene ikke føler at de har noe problem, har de heller ikke motivasjon til å gjøre noe med det. Det er veldig bekymringsfullt, for konsekvensen videre vil være store helseplager for den enkelte og for samfunnet, sier Lingaas Holmen.

Lingaas Holmen mener ungdomstida er spesielt viktig i forhold til å begrense overvekt.

- I denne tida legges helsevaner som du tar med deg inn i voksen alder. Dessuten vet vi at det å være overvektig i ungdomstiden henger sammen med å være overvektig i voksen alder, og da kan du i større grad utvikle helseproblemer som vi vet henger sammen med overvekt.

Følte seg ikke overvektig

Sunniva Wærdahl så at vektnåla viste mange kilo, men klarte ikke å forstå det. Likevel meldte hun seg på et overvektsprogram ved St. Olavs hospital i Trondheim.

- Jeg følte at jeg ikke hadde noe der å gjøre. Jeg syntes de andre var mye større enn meg selv, sier hun.

Men en dag da hun skulle skrive seg inn til time, så hun vekta til de andre.

- Da så jeg at jeg var en av de tyngste i gruppa. Jeg tenkte at her er det noe som ikke stemmer. For det stemte ikke med bildet mitt. Jeg måtte ta et oppgjør med meg selv. Og det var tøft, sier Wærdahl til NRK Puls.

Tøffe kilo

Wærdahl skulle ønske at hun hadde sett problemet sitt tidligere.

- Jeg kunne godt tenke meg å få vite at jeg hadde et overvektsproblem tidligere, det hadde gjort det lettere. For det er tøft og tungt å gå ned så mange kilo, sier Wærdahl.

Da hun veide seg for seks uker siden, var hun 152 kilo. Nå har hun begynt på diett og trener tre ganger i uken. Seks kilo er borte.

- Jeg er mye tryggere på meg selv nå, og selvinnsikten er bedre. Nå er jeg bevisst fallgruvene, og jeg vet når jeg overspiser. Derfor klarer jeg å hente meg inn mye fortere, sier hun.

Målet er å gå ned 66 kilo. I år har hun ikke klart å være med på jakta fordi knærne har svikta. Neste år blir det andre boller.

- Jeg skal ikke være sånn til neste høst, så nå har jeg et år på meg til neste jakt, sier Wærdahl til NRK Puls.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)