Hopp til innhold

De har hatt sykdommen menn flest ikke snakker om

Skuespiller Robert De Niro, musikallegende Andrew Lloyd Webber og næringslivstopp Stein Erik Hagen har alle hatt prostatakreft. Her er symptomene du skal se etter.

Kjendiser med prostatakreft

Alle disse tre kjendisene har vært rammet av prostatakreft. Mange menn får kreftdiagnosen, og dødeligheten er høy i Norge, ifølge Kreftregisteret.

Foto: Eduardo Munoz/Reuters, AFP, Kim Jansson/NRK

Hver dag får nesten 14 norske menn diagnosen prostatakreft, ifølge Kreftregisteret. Hver år dør over tusen menn i Norge av den alvorlige sykdommen.

– Likevel er dette en kreftform det prates lite om. Det er et paradoks, sier finansmann Stein Erik Hagen.

Stein Erik Hagen

Stein Erik Hagen, også kjent som Rimi-Hagen, fikk påvist prostatakreft i desember 2011.

Foto: Kim Jansson / NRK

Hagen fikk diagnosen prostatakreft i 2011, og har gjennomgått en vellykket behandling på Johns Hopkins Universitetssykehus i USA.

Generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen setter pris på at kjendiser som «Rimi-Hagen» står frem og forteller og kampen mot kreften.

– Generelt hjelper det når menn står frem og snakker om det. Det at Hagen er så åpen om det gjør at det når ut til flere. Det viser at dette er en sykdom som kan ramme alle menn – uansett om du er «Kong Salomo» eller «Jørgen hattemaker», sier Ryel til NRK.no.

Må tørre å prate om det

I dag lanserte Hagen det private initiativet Den Norske Prostatakreftstiftelsen, som han selv sponser med intet mindre enn 100 millioner kroner.

Stiftelsen skal blant annet skal arbeide for å sette kreftsykdommen på dagsorden, sørge for å bedre behandlingsmulighetene her i landet, og støtte større forskningsprosjekter.

Hagen er riktignok ikke bare opptatt av hva pengene skal gå til. Han sier han også ønsker å bryte barrieren med at prostatakreft er noe menn ikke prater om.

– Vi må tørre å snakke om sykdommen. Det kan være vanskelig, for vi nordmenn er gjerne litt private på det området. Men skal vi få gjort noe med problemene, må vi tørre å være åpne, sier Hagen til NRK.no.

Tall fra Kreftregisteret viser at nær 5.000 ble diagnostisert med prostatakreft i 2011. Det er nesten 2.000 flere enn antall kvinner som fikk påvist brystkreft samme år. Nå sier Hagen at menn må lære av kvinnene i kampen mot kreften.

– Store nasjonale aksjoner har blitt gjennomført, og brystkreftrammedes kamp har fått mye oppmerksomhet de siste årene. Vi må få til det samme for prostatakreften som kvinnene har fått til på brystkreften – det er målet, sier Hagen.

Kan ramme alle menn

Anne Lise Ryel i Kreftforeningen sier søkelyset mot brystkreft de siste årene ikke har rettet blikket vekk fra prostatakreftsaken.

– Jeg vil ikke sette det opp mot hverandre som en konkurranse. Jeg tror heller at fokuset på brystkreftsaken er til inspirasjon til hvordan vi skal jobbe for menns helse, sier Ryel, og legger til:

Vi må tørre å snakke om sykdommen. Det kan være vanskelig, for vi nordmenn er gjerne litt private på det området.

Stein Erik Hagen

– Vi har sett at brystkreftsaken har nådd veldig langt – og det må være motiverende, for det viser at det er mulig å gjøre noe med en så alvorlig sykdom.

Når bør du gå til legen?

Kreftforeningens generelle råd er at hvis du merker endringer i kroppen over tid, skal du gå til lege for å sjekke det opp. Du bør også fortelle fastlegen din, dersom noen i nær familie er eller har vært rammet av prostatakreft, siden sykdommen kan gå i arv.

– Prostatakreft er det noe som utvikler seg med alderen, det er jo ikke så mange unge menn som får det, sier generalsekretæren.

I fremskredne tilfeller av prostatakreft er de vanligste symptomene vannlatingsbesvær, tretthet og vekttap, samt blod i urinen, ifølge Store Medisinske Leksikon.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)