Hopp til innhold

Strømavtalen du bør kvitte deg med

Har du en strømavtale av typen standard variabel? 3 av 10 norske husholdninger kan være melkekuer for strømselskapene sine, og kan spare opptil 4000 kr i året på å bytte til spotpris.

Lyspære

Det er spesielt kunder i Oslo, Bergen og Trondheim som kan ha mye å spare på å bytte fra standard variabel-avtale til spotpris

Foto: Lars Karelius Noer

På 90-tallet ble strømmarkedet fritt. Den konkurransen er det fortsatt mange nordmenn som ikke har dratt nytte av.

- Melkekuer er strømkunder som helt fra markedet ble fritt på 90-tallet har hatt forholdsvis dyre avtaler av typen standard variabel. Her er marginene høyere, strømleverandørene tjener mer på disse kundene, sier Jan Petter Fedje som er seniorrådgiver i Konkurransetilsynet.

3 av 10 kan være melkekuer

Så mange som 3 av 10 norske husholdninger kan være melkekuer for strømselskapene sine, ifølge Konkurransetilsynet, anslaget er svært rundt ettersom strømselskapene ikke oppgir hvor mange kunder de har på ulike avtaler.

Torgeir Øines i Forbrukerrådet mener det er lettere å melke strømkunder som har avtalen standard variabel.

- Det er helt klart lettest for strømselskapene å ta ut en for høy strømpris med standard variabel-kontraktene. Spotprisavtalene er mer gjennomsiktige og blir valgt av de mest prisbevisste kundene, og begge deler bidrar til at priskonkurransen blir hardere, sier fagdirektør Øines i Forbrukerrådet.

- I standard variabel-kontraktene kan selskapene holde litt igjen når markedsprisen faller, og reagere raskt med kostnadsøkning når markedsprisen stiger. Dette vil kunne gi bedre marginer uten at det fanges opp av den jevne strømkunde, fortsetter han.

Melkeku standardard variabel

Flere hundre tusen nordmenn som har avtalen standard variabel omtales som melkekyr i strømmarkedet

Foto: Jonas Christie


Store prisforskjeller

Ny statistikk fra Konkurransetilsynet viser også at konkurransen innenfor melkeku-avtalene av typen standard variabel er dårlig, spesielt i de store byene.

For en kunde med et forbruk på 10 000 kwh første halvår 2010, så var prisforskjellen mellom dyreste og billigste avtale 2200 kroner i Oslo, Bergen og Trondheim.

Til sammenligning var prisforskjellen mellom dyreste og billigste spotavtale i samme tidsrom bare 210 kr.

Bytter du til spotavtale får du altså en god og konkurransedyktig pris nærmest uansett hva slags selskap du velger.

- Statistikken har vist over tid at forskjellen mellom dyreste og billigste spotprisavtale er mye mindre enn innenfor standard variabel-avtalene, sier Fedje.

Rådet gjelder imidlertid spotavtaler som finnes på kraftprisoversikten til Konkurransetilsynet. Mange selskap har imidlertid spotavtaler som er laget slik at de ikke kommer med i denne oversikten.

LES OGSÅ:

1900 kroner mer i halvåret

Et av strømselskapene med flest melkekuer er Hafslund. At det er nok å spare på å bytte strømavtale i det selskapet man allerede er kunde, viser prisene til Hafslund.

La oss si at du i løpet av første halvår i år brukte 10 000 kwh. Med standard vairabel-avtalen kalt Variabelpris betalte du da 1900 kroner mer enn hvis du hadde hatt den beste spotavtalen kalt Maksprisgaranti.

Vil det ikke lønne seg for alle kundene med standard variabel-avtaler å bytte til deres beste spotprisavtale?

- Jo, det kan du si. Vi ønsker at det finnes ulike avtaler som dekker ulike kunders behov, men spotprisavtalen er helt klart den avtalen som lønner seg mest over tid, sier informasjonssjef Katarina Finneng i Hafslund strøm.

Katarina Finneng

-Spotavtaler er mest lønnsomme på sikt, sier også Hafslund strøms informasjonssjef Katarina Finneng

Foto: Lars Karelius Noer


Trenger ikke standard variabel

Forbrukerrådet mener strømkundene ikke trenger standard variabel som avtaletype.

- Det er tilstrekkelig med spot og fastpris for å ivareta strømkundenes behov. Fastpris-avtalen ivaretar forbrukerne som har behov for trygghet og forutsigbarhet, mens spot-avtalen på en bedre måte enn standard variabel-avtalene ivaretar kundene som tåler svingninger.

- Forbrukerne vil ikke ha noe å tape på at standard variabel-kontraktene forsvant, sier Torgeir Øines i Forbrukerrådet.

Også redaktør i Dine Penger Tom Staavi mener det enkleste for de fleste forbrukere er å kunne forholde seg til kun to ulike strømavtaler, fastpris og spotavtaler.

- Vi kunne strengt oss klart oss med spot og fastpris. Fjernet man standard variabel så vil ingen merke stor forskjell, sier Staavi.

Det er kun de mest aktive kundene som i helt spesielle perioder kan dra nytte av standard variabel-avtalene, ifølge Staavi.

Dersom spotavtalene går i været og man ikke har bindingstid, så kan man hoppe over til standard variabel i den perioden spotprisen er høy - for så å hoppe tilbake til spotpris når det er mest gunstig.

Så aktive kunder er det ingen av de tradisjonelle melkekuene som er.


Kundene må bytte selv

Å fjerne standard variabel-avtalene er uaktuelt med dagens regelverk, mener Ole Haugen i Energi Norge som organiserer strømselskapene.

- Store områdeprisforskjeller slik som i fjor påfører kraftleverandører og kunder ny og stor risiko. Det gjør at kostnadene med å levere strøm med forutsigbare priser selv bare for 2 uker, slik som med standardvariabelkontrakten, øker vesentlig.

- Det oppleves av kundene som høyere pris. Kundene bør etter vårt syn derfor selv avgjøre om standardvariabel strømavtale har livets rett, sier Haugen som er næringspolitisk rådgiver i Energi Norge.

LES OGSÅ:

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)