Hopp til innhold

Lær av overmenneskene!

Ikke alle blir stressa, syke og utkjørte av et hektisk liv.

YESS!
Foto: Colourbox

De er et mysterium for oss vanlige dødelige, folk som håndterer stressende og ansvarsfylte jobber, familie og sosialt liv med en beundringsverdig ro.

De blir ikke utslitt, de har masse energi, er i godt humør og nesten aldri syke.

Nå har den danske trivsels- og stresseksperten Henrik Krogh studert 50 slike personer i to år. Han kaller over(skudds)menneskene "langtidsfriske", og mener vi alle har noe å lære av dem, ifølge Fri.dk .

Krogh er aktuell med boka "Fra overlevelse til overskudd".

Går etter kick

Overskuddspersoner er alle lidenskapelig engasjert i det de gjør, og tar et stort personlig ansvar - både for at de selv og andre skal trives, ifølge Henrik Krogh.

I tillegg er dette personer som liker å ha det travelt og jobbe under press. De går etter utfordringer, og det gir dem et adrenalin-kick som gjør at overskuddet vedlikeholdes.

Men ifølge Krogh er det helt nødvendig at oppgavene gir mening, enten det er privat eller på jobb.

Sort belte i grensesetting

De "langtidsfriske" er dessuten unormalt flinke til å sette grenser. Spesielt handler det om å klare å si nei.

De vet presis når det blir for mye, og klarer å sette grensa der. Dermed unngår de stress, og sliter seg ikke ut.

Så - er dette bare irriterende viten om mennesker som får til alt? Henrik Krogh mener vi alle kan lære noe av det denne gruppen kan:

5 øvelser for hverdagsmennesker:

Tommel opp

Tenk at det vil ordne seg, hvorfor skulle det ikke det?

Foto: Colourbox

1. Bevar roen

Neste gang du er småstresset, ro ned kroppen. Trekk pusten dypt noen ganger, til du finner ro helt ned under navlen. Når du har funnet roen, er det friere adgang til den delen av hjernen som husker erfaringene dine. Risikoen for at du gjør noe ugjennomtenkt synker, og du tenkere klarere.

2. Bevar troen

Tenk alltid: Hva er det absolutt beste som kan skje? Det gir selvtillit å tenke på det beste og er en god kick-start. Tro at det hele selvfølgelig ender godt. Hvorfor skulle det ikke det? Prøv å konkretisere og forenkle problemer, og be om hjelp og råd fra andre.

Konfrontasjon

Ta tyren ved hornene, det gir energi!

Foto: Colourbox

3. Angrip det verste først

Overskuddsmennesker er ikke redd for å angripe, og skyr ikke konflikter, nettopp fordi de har tro på at det skal ende godt. Det gir energi og forløsning å våge å gå inn i en konflikt. Det motsatte er tilfelle når du vender ryggen til.

4. Kopier heltene

Pek ut overskuddsmenneskene rundt deg og la deg "smitte". Det er ikke bare kroppsspråket vi speiler hos dem vi tilbringer tid med, også det mentale. Husk at overskuddsmennesker utstråler ro og nytelse. Veldig utadvendte og litt maniske personer er ikke nødvendigvis overskuddsmennesker.

5. Bytt ut tv-tiden

Se litt mindre på tv. Mennesker med overskudd bytter i stor grad ut tv med kulturelle opplevelser. Det gir mer energi å sitte sammen med 400 andre i en kinosal enn å se en dvd hjemme i sofaen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)