Hopp til innhold

Gikk fra å være streit til å bli skeiv pappa

Øyvind Blindheim og kona hadde vært sammen i 14 år og nettopp fått sitt andre barn, da han forelsket seg i en mann.

Øyvind Blindheim

Øyvind Blindheim er veldig glad for at han turte å komme ut av skapet til slutt. Det har vært en lang og vond prosess, men nå har han det mye bedre med seg selv.

Foto: Christine Ferner Apalnes / NRK

– Jeg har visst fra jeg var ganske liten at jeg også blir tiltrukket av menn. Da hadde jeg ikke noe ord på det, men jeg skjønte at det var noe som var annerledes, forteller Øyvind Blindheim til NRK.no.

Vi møter ham i Botanisk hage i Oslo. Her pleier han å ta med de to barna sine når han har dem hos seg.

Småbarnsfaren har levd hele livet som heterofil inntil han var 36 år gammel.

  • Hør Øyvind Blindheim fortelle sin historie i Norgesglasset:

Det var nettstedet Gaysir.no som først fortalte historien hans.

Bestemte seg for å være heterofil

– Jeg var redd for reaksjoner fra familie og venner, og redd for å bli ensom.

Derfor holdt han det heller inni seg, og bestemte seg for å være heterofil. Han ble veldig lettet og lykkelig da han forelsket seg i en jente i studietiden.

– Det kom en jente valsende inn i kollokviegruppen og jeg ble veldig betatt av henne. Det var en utrolig deilig følelse, en lettelse. Jeg tenkte at da var det bare en fase det jeg hadde vært igjennom, og jeg kunne fortsette å leve livet slik som jeg hadde ønsket det.

Jenta fra kollokviegruppa ble etter hvert kona hans og moren til barna hans.

Øyvind fortalte henne at han også ble tiltrukket av menn, men det ble ikke noe tema ut av det. De var forelsket og stolte på forholdet.

Klarte ikke lure seg selv lenger

Vi ble sittende og prate hele natten, og da morgenen kom var forholdet vårt egentlig over.

Øyvind Blindheim

Men de andre følelsene forsvant ikke med årene. Tvert imot.

– Det kom som et nytt nederlag da jeg skjønte at de følelsene ikke var borte. Men jeg hadde bestemt meg for at jeg ville være heterofil, og gjorde alt jeg kunne for å undertrykke de følelsene. Jeg brukte mye tid og energi på å overbevise meg selv om at dette ikke var så farlig, og at jeg kunne holde det for meg selv.

Sommeren 2011 klarte ikke Øyvind lenger å late som at alt var normalt. Han ble stadig mer nysgjerrig på den andre delen av seg selv, og brukte mye tid på nettstedet Gaysir.no, som er Norges største nettsamfunn for homofile, lesbiske og bifile.

– Det var mange som var interessert i meg, og etter hvert var det en som var veldig interessert. Jeg sa at det ikke kunne bli noe mer mellom oss, men jeg ble likevel betatt av ham. Etter hvert utviklet det seg til å bli en forelskelse, og det fikk alle de undertrykte følelsene til å boble opp igjen. Etter hvert klarte jeg ikke å tenke på noe annet enn ham.

Avslørte hemmeligheten for kona

En dag inviterte mannen Øyvind på grillkveld. Etter mye grubling bestemte han seg for å dra.

– Der møtte jeg en varm og kjekk mann, og vennene hans var også veldig imøtekommende. Det var en frihetsfølelse å komme dit, og jeg glemte både tid og sted. Plutselig gikk solen gikk ned, og jeg skjønte at jeg hadde vært borte lenge.

Han skjønte også at det hadde gått for langt og åpnet seg for kona samme kvelden.

– Vi ble sittende og prate hele natten, og da morgenen kom var forholdet vårt egentlig over.

Kona hans fikk naturligvis sjokk. Hun hadde ingen anelse om de følelsene Øyvind gikk og bar på.

– Hun ble kjempelei seg. Hun skjønte ikke hva som hadde skjedd, og hvordan det kunne skje.

Fått nye kjærester

Øyvind og kona bestemte seg for å dele barna likt etter bruddet.

– Minstemann er så liten at han har ikke skjønt helt hva som har skjedd, men eldstejenta kjenner til et annet liv med mamma og pappa som kjærester. Så det har vært en omstilling for henne og vanskelig å akseptere.

Nå har både Øyvind og kona fått nye kjærester. Barna synes det er helt greit at pappa er sammen med en mann, men minstegutten kan av og til misforstå hvem som er hva.

– Han har sagt at min nye kjæreste og moren sin kjæreste er sammen. Han har fått to nye lekekamerater, og jeg tror han synes det er ganske fint.

Blogging ble terapi

Livet som skeiv pappa har nå blitt til en blogg med samme navn. Det å kunne åpne seg har vært terapi for Øyvind.

– Når trollene kommer frem i sola, så sprekker de. Det har vært frigjørende for meg å dele de tankene og prosessene vi har vært igjennom.

Etter at Øyvind kom ut av skapet og startet bloggen sin, har det kommet masse hyggelige tilbakemeldinger fra venner, familie og fremmede som deler lignende historier.

– Hvis noen har de samme erfaringene og følelsene som jeg har, så finn noen å snakke med. Ikke gå og hold det inne. Man klarer ikke å leve livet og være lykkelig når man går og holder på en så stor hemmelighet.

For Øyvind hjalp det veldig å snakke med helsearbeidere med LHBT- kompetanse. LHBT står for lesbiske, homofile, bifile og transepersoner.

– Bærer på mye skam

Asle Offerdal

Psykolog Asle Offerdal har møtt mange som sliter etter at de kom ut av skapet.

Foto: Frederic Sandri

Asle Offerdal er psykolog, spesialist i klinisk psykologi og har skrevet hovedoppgave om det å komme ut av skapet.

– Mange er redde for å bli avvist, og bærer på mye skam og skyldfølelse. De er redde for at det skal bli en stor belastning for familie og venner. De har bygget opp et liv rundt seg som de er redde for at vil falle sammen hvis de kommer ut av skapet, forteller Offerdal til NRK.

Hans erfaring viser at det å komme ut av skapet er en belastning for familien, men ofte blir det ikke så ille som man hadde fryktet på forhånd.

– Dette kommer også litt an på hvordan omgivelsene får vite det. Noen har planlagt lenge hvordan de skal si det, mens andre plumper ut med det eller blir avslørt.

– Bør være åpne for glidende seksualitet

Offerdal bruker mye tid på å lytte til folk og hjelpe til å sette ord på alle følelsene.

– De fleste som opplever dette har ofte en sterk identitetskrise. Jeg prøver å dempe følelsen av krise og hjelper dem å realitetsorientere og sortere følelsene sine.

Han forteller at de fleste etter hvert opplever det som en lettelse å komme ut av skapet.

– Det viktigste er å snakke med noen om det. Det å undertrykke disse følelsene over lang tid gjør bare at trykket blir større og større.

Offerdal tror mange synes det er vanskelig å komme ut av skapet fordi samfunnet definerer folk som enten heterofile eller homofile.

– Jeg mener at vi bør være mer åpne for en mer glidende seksualitet. Vi har evnen til å bli tiltrukket av begge kjønn. Det at man senere i livet kan bli tiltrukket av en annen person kan skje med alle. Man blir forelska i en person, kjønn er ikke så viktig, mener jeg.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)