Hopp til innhold

Stor tro på ny kreftvaksine

- Vaksinen vil kunne både forlenge liv, forhindre tilbakefall og kurere pasienter som ellers ville dø, sier professor Gustav Gaudernack.

Gustav Gaudernack

- Vi har store forhåpninger til vaksinen, sier professor Gustav Gaudernack, som leder forskergruppen ved Oslo Universitetssykehus.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Neste år starter utprøvingen av en ny kreftvaksine utviklet av forskere ved Oslo Universitetssykehus. Pasientene har enten lungekreft eller prostatakreft, og i utgangspunktet dårlig prognose.

- Vi håper og tror at denne vaksinen har potensiale til å forlenge liv, hindre tilbakefall, men også kurere pasienter, sier professor emeritus Gustav Gaudernack til NRK.no.

Gaudernack har forsket på kreftvaksiner i nærmere 20 år, og har gjort flere lovende studier av blant annet pasienter med bukspyttkjertelkreft - den kreftformen som har aller dårligst prognose i dag.

- I utgangspunktet tror vi at denne nye vaksinen kan hjelpe mot alle former for kreft, selv om vi i første omgang tester den ut på to pasientgrupper, sier han.

Dreper udødelige kreftceller

Kreftvaksinen består av tre stoffer som er valgt ut fordi de har vist seg å være effektive i tidligere studier.

Stoffene stimulerer kroppens immunforsvar, slik at det blir en enorm oppblomstring av T-celler som finner og dreper kreftceller.

- Det spesielle ved kreftceller er nettopp at de er udødelige, i motsetning til resten av cellene i kroppen. Det er fordi de inneholder et enzym som heter telomerase, og det er dette stoffet vi vil at T-cellene skal oppdage, forklarer Gaudernack.

Noe av problemet med vanlig kreftbehandling som cellegift og strålebehandling, er at kreftcellene gjerne kommer tilbake etter en tid. Årsaken er antakelig at noen av kreftcellene er kreftstamceller som er resistente mot behandlingen.

- Men siden kreftstamcellene også inneholder telomerase, tror vi vaksinen kan ta knekken på disse cellene også og faktisk kurere enkelte kreftpasienter for godt, håper han.

Vet at stoffene virker

Gjennom tidligere studier på kreftpasienter som har fått andre kreftvaksiner, har man sett en oppblomstring av T-celler som reagerer på vaksinen, og det er disse pasientene som har hatt effekt av vaksineringen.

- Ja, det spesielle med denne kreftvaksinen er jo at vi allerede nå vet at stoffene virker. Når vi har satt sammen tre ulike stoffer, er det i håp om at enda flere pasienter vil respondere på vaksinen, forteller Gaudernack.

Forskernes håp er at kombinasjonen vil gjøre at vaksinen virker på nesten alle.

- Det er håpet vårt, men samtidig vet vi at det alltid er noen som ikke får noen effekt av vaksiner, slår Gaudernack fast.

Virkningen tar tid

Det tar imidlertid noe tid før kreftvaksiner virker, noe som gjør det vanskelig å behandle pasienter hvor kreftsykdommen har utviklet seg svært langt.

- Det tar litt mer tid enn kjemoterapi. Hos de pasientene som får en virkning, ser vi at de først får en stabilisering av sykdommen. Kreftcellene holdes i sjakk, forteller han.

- Hos noen kan svulsten over tid forsvinne, men det kan ta flere år. I de fleste tilfeller i kombinasjon med annen type behandling, fortsetter han.

Hvis resultatene er positive, vil man starte et større forsøk med den hensikt å få vaksinen godkjent for vanlig kreftbehandling.

LES OGSÅ:

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)