Hopp til innhold

Stor test - livsfarlige barneseter

Flere av de godkjente barnesetene i Norge kan være farlige for barna hvis bilen kolliderer. En ny stortest avdekker til dels alvorlige mangler ved sikkerheten.

Kollisjonstest av barnesete (Emmaljunga)
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Skummelt. Slik fungerer Emmaljunga first class 0+ montert med den medfølgende basen. Se flere kollisjonstester nedenfor.


Forbrukerraporten har nå testet 18 bilbarnestoler som er beregnet for barn fra nyfødt alder og opp til cirka ti år.

  • Hvor beskyttet barnet er avhenger av om enkeltstoler utsettes for en front- eller sidekollisjon.
  • Dårlig brukervennlighet hos noen stoler kan gjøre det vanskelig å montere dem korrekt.
  • Enkelte barneseter får et elendig resultat på sikkerhet, selv om alle stolene er offentlig godkjent.

Dramatisk forskjell

Den europeiske standarden for godkjenning av barneseter (ECE) baserer seg på frontkollisjonstester i 50 km/t. Men denne testen har sett nærmere på hva som skjer hvis hastigheten øker til 64 km/t før det smeller.

Dessuten har man testet sidekollisjon der bilen blir påkjørt i 28 km/t samt risikoen for feilmontering, noe den europeiske sikkerhetsstandarden ikke tar hensyn til.

Forskjellen mellom resultatene fra de to testmetodene er dramatisk stor.

Som du kan se i videoen øverst, får en av stolene (den svenskproduserte Emmaljunga first class 0+) dårligere sikkerhet ved bruk av den medfølgende base / brakett.

Langt bedre går det uten bruk av basen. Se video:

Video nsps_upload_2009_6_8_13_54_31_596.JPG
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Slik fungerer Emmaljunga first class 0+ montert uten base

Også to barneseter fra IWH (IWH babymax og IWH megamax ) kommer dårligere ut når de festes med den flyttbare basen. Ifølge produsenten skal konstruksjonen av IWH megamax være endret etter at de fikk vite om testresultatet, men den nye utgaven av setet er ikke undersøkt i denne testen.

Se flere testvideoer i resultatlisten nedenfor.

Best og dårligst

Den meget detaljerte testen er gruppert i tre klasser etter barnas vekt. Noen av setene kan brukes av både de minste og litt større barn.

Römer babysafe plus isofix

Römer babysafe plus isofix får testens høyeste poengsum.

Dette er stolene som kommer best ut (over 70 poeng) og dårligst (20 poeng og mindre). Max poeng = 100:

  • Römer babysafe plus isofix – 78 poeng

For de minste (nyfødt til cirka ett år). Er tryggest når den festes ved hjelp av isofix. Kan også brukes uten, men med litt dårligere sikkerhet spesielt ved sidekollisjon. Et bra valg både med og uten isofix. Testvinner i babyklassen.

  • CYBEX Solution X-Fix – 76 poeng

Testvinner i gruppa for de største barna. Er testet både med og uten isofix-basen, med base får den ett poeng mer i totalresultatet. Basen gjør at stolen beskytter noe bedre ved sidekollisjon. Setet blir også mer stabilt, men stolen litt vanskeligere å installere.

  • Cybex aton - 75 poeng

Tilhører babyklassen (inntil 13 kilo). Et godt bakovervendt sete som kun kan festes med bilbelte. Får best mulige resultat i frontkollisjon og over middels i sidekollisjon. Enkel i bruk og lav vekt.

  • HTS iZi Kid X1 Isofix - 72 poeng

For barn med vekt 0 – 18 kilo. Tar tredjeplassen i gruppa for de aller minste og er testvinner for de mellomstore. Kjøper du denne må bilen din ha isofix. Kommer godt ut i sikkerhetstesten med høyeste poengsum i frontkollisjon. Ukomplisert bruk og installering, men stolen er tung. Like god uansett barnets størrelse inntil 18 kilo som den er godkjent for.

  • RÖMER Safefix Plus TT – 72 poeng

Brukergruppe 9 – 18 kilo (fra 1 til cirka 3 år). Beskytter godt både ved front- og sidekollisjon. Ble også testet i fjor men har kommet i ny modell, derav TT i navnet. Det nye innebærer at toppen av stolen festes med stropper til et ekstra ankerpunkt i bilen i tillegg til de to isofix-bøylene. Vil du kjøpe denne må du først sjekke om bilen har isofix-bøyler og dette ekstra ankerpunktet.

  • CONCORD Transformer – 72 poeng

For de største barna (15 – 36 kilo), kan brukes både med og uten isofix. Med isofix beskytter dette setet over middels godt i en frontkollisjon, og enda bedre i en sidekollisjon. Et bra sete som blir middels uten isofix (48 poeng).

  • HTS/BESAFE iZi UP X2 - 71 poeng

En god forovervendt bilbeltestol for de største barna. Over middels bra i kollisjonstestene. Enkel å montere.

  • RENOLUX 360° - 20 poeng
    Video nsps_upload_2009_6_8_13_55_50_598.jpg
    Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

    Se hvordan det går med kollisjonstesten av Renolux 360°

For barn opp til 18 kilo. Kan vendes både bakover og forover. Kommer dårlig ut uansett hvordan du snur og vender på den. Er testet med den minste testdukken vendt bakover og en noe større dukke vendt forover. I begge tilfellene kommer stolen dårlig ut både når det gjelder sikkerhet og risikoen for feilmontering. Festes med bilbelte.

  • SYPO 01/02 – 12 poeng
Video nsps_upload_2009_6_8_13_57_21_601.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Her ser du Sypo 01/02 uten støtte for rygg og hode i en sidekollisjon i 28 km/t

Video nsps_upload_2009_6_8_13_56_54_600.JPG
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Her ser du Sypo 01/02 med støtte for rygg og hode i en sidekollisjon i 28 km/t

Testens svakeste sete. Beregnet for vektklassen 15 – 36 kilo. Beskytter dårlig i frontkollisjoner og får strykkarakter på sidekollisjon. Lite heldig konstruksjon med for dårlig hodestøtte. Får den laveste karakteren på sikkerhet. Forovervendt, kun for bilbelte.

Se hele testen hos Forbrukerrapporten her!

Siden 2007 har det europeiske forbrukernettverket ICRT gjennomført ytterligere tre tester av bilbarneseter på akkurat samme måte. Alle tester fra 2007 er altså direkte sammenlignbare.

Flere av setene fra de tidligere rundene er fortsatt i salg, og noen av dem kommer enda bedre ut enn vinnerne i årets test. Du kan se de "gamle" testene her:

Testen er gjennomført i samarbeid med nettverket for europeiske forbrukerorganisasjoner, ICRT.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)