Hopp til innhold

Stadig flere turister får resistente bakterier

Antallet skandinaver som smittes av resistente bakterier øker kraftig. Halvparten av alle svensker som har besøkt Egypt, og førti prosent av Thailand-turistene, er smittet, mange uten å vite om det.

Sharm el Sheikh

Halvparten av alle svenske turister i Egypt blir smittet av resistente tarmbakterier, viser nye undersøkelser. (Illustrasjonsfoto)

Foto: ROBIN UTRECHT / Afp

Resistente tarmbakterier er en økende trussel i vår del av verden. Svensk forskning viser at urovekkende mange langveisfarende turister smittes av de farlige bakteriene.

Langt fra alle blir syke, men stadig oftere finnes det ingen behandling hvis symptomer dukker opp.

Norske eksperter regner med at situasjonen er den samme her i landet.

Den største trusselen akkurat nå er muterte bakterier av typen ESBL-carba, som har utviklet multiresistens mot all antibiotika. Penicillin og cefalosporiner har ingen effekt, men også karbapenemer som hittil har vært den siste behandlingsmuligheten, har sluttet å virke.

– Dette er svært urovekkende, sier Inga Odenholt til Aftonbladet. Hun er professor i infeksjonssykdommer ved universitetet i Lund.

Forskningen hennes viser at fem prosent av alle svensker som oppsøker helsevesenet, uansett hva plagene deres består i, er smittet med de fryktede bakteriene uten å vite om det. Men professoren tror at antallet kan være enda større, ettersom stadig flere tilfeller av resistente bakterier blir oppdaget.

Tidligere i år omtalte Storbritannias helsedirektør frammarsjen av de resistente bakteriene som en trussel på linje med terrorangrep, pandemisk influensa eller en tsunami. Hun advarer mot dommedagsliknende tilstander i framtida.

Overlege Martin Steinbakk

Utviklingen bekymrer overlege Martin Steinbakk i Folkehelseinstituttet.

Foto: Folkehelseinstituttet
– Tenk deg om!

– Utviklingen gir absolutt grunn til bekymring. Folk bør tenke seg godt om før de begir seg ut på langtur, sier overlege Martin Steinbakk i Folkehelseinstituttets divisjon for smittevern til NRK.no.

Han tror at utbredelsen av resistente bakterier i Norge er omtrent som i Sverige.

– Også hos oss øker antallet pasienter, men vi har ikke gode tall som viser hvor mange som er bærere av slike mikrober.

– Men en undersøkelse ved Akershus Universitetssykehus (Ahus) viste at mer enn 30 prosent av pasientene med diaré hadde resistente bakterier i tarmsystemet. Det er ganske mange, men studien er såpass begrenset at vi ikke kan trekke en endelig konklusjon, sier han.

Steinbakk forteller at bare ni prosent av pasientene på Ahus som ikke besvarte spørsmål om de hadde vært utenlands, var smittet av multiresistente bakterier.

– Det styrker teorien om at mesteparten av smitten skjer andre steder i verden. Tall fra Karachi viser for eksempel at over 90 prosent av sykehuspasientene nå er bærere av resistente bakterier, og at mer enn halvparten har ESBL-carba.

LES OGSÅ:

Unge friske en risikogruppe

I fjor ble 7225 svensker syke av tarmbakteriene, en økning fra 2098 for fem år siden. 23 av dem som ble syke i fjor var smittet av den alvorligste typen multiresistent ESBL-carba. Hittil i år er tallet kommet opp i 11.

Svært få blir friske. Pasientene må ofte leve med kronisk infeksjon resten av livet.

Det er vanskelig å anslå hvor mange som dør på grunn av resistente bakterier, fordi dødsårsaken ikke alltid kan knyttes til disse bakteriene. Men dødsfall forekommer, spesielt blant eldre og mennesker med flere sykdommer.

Likevel er yngre, helt friske personer som reiser den største risikogruppa, ifølge professor Inga Odenholt.

Hun forteller at 50 prosent av alle smittede i India har fått den farligste muterte varianten. Det er en økning fra 2 prosent på bare noen få år.

– Hvis du spør meg, ville jeg absolutt ikke ha reist på ferie til India, sier professoren til Aftonbladet. Hun tror at en eventuell behandling mot ESBL-carba tidligst kan komme om ti år.

Mat og drikke

Overlege Martin Steinbakk i Folkehelseinstituttet vil ikke fraråde folk å reise til områder der dette virkelig er blitt et stort problem.

– Men mat og drikke er den vanligste smittekilden. Så det kan i hvert fall bli ganske kjedelig å ikke nyte den lokale matkulturen, sier han.

– At man får resistente mikrober i tarm, er ikke det samme som at man blir syk, men man bør tenke seg godt om før man reiser.

– Et lite antall vil bli syke med slike resistente bakterier, og behandling kan være vanskelig. Unge kvinner er nok noe mer utsatt enn menn fordi de mye oftere får urinveisinfeksjon, oftest i form av blærekatarr. Hos noen ytterst få vil infeksjonen kunne utvikle seg til alvorlig blodforgiftning, forteller han.

– Finnes det vaksine mot disse bakteriene?

– Foreløpig ikke, men dette er noe forskerne jobber hardt med. Ingen vet ennå om de vil lykkes, forteller Martin Steinbakk.

LES OGSÅ:

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)