Hopp til innhold

Solkrem kan være skadelig

En rekke solkremer på det norske markedet inneholder stoffer som kan være helseskadelige. Apotekene selger flere av dem, og kremer for barn er ikke noe unntak. Miljøorganisasjonen Grønn Hverdag krever nå forbud mot de verste solkremene.

Solbading
Foto: Anders Aagaard

Det er høysesong for solkremsalget. Utvalget er stort, og her i landet kjøper vi for over 350 millioner kroner hvert år. ”Alle” smører seg inn med beskyttende kremer og lotion, vel vitende om solstrålenes mulige skadevirkninger.

Grønn Hverdag har testet 72 av solproduktene som selges i Norge, på jakt etter innholdsstoffer som kan være en belastning for helse og miljø. Testen er gjennomført for å gjøre det enklere for forbrukerne å velge solkremer med færrest mulig problematiske stoffer.

Resultatet er nedslående. Kun 15 av de 72 undersøkte kremene får tommelen opp. De andre inneholder stoffer som belaster miljøet eller som kan medføre allergi, hormonforstyrrelser og det som verre er.

Er din solkrem skadelig? Se testresultatet her.

Aller verst er 12 solkremer med til dels store mengder av miljøgiften dekametylsyklopentasiloksan (D5), også kjent under navnene cyclopentasiloxane og cyclomethicone. Dette stoffet står på norske myndigheters liste over de mest prioriterte miljøgiftene.

Kan være farlig

Det er ikke endelig bevist at D5 kan være helsefarlig, men forskere frykter at stoffet blant annet kan medføre kreft og svekket immunforsvar hos mennesker.

Tilsetning av D5 gir kremene en mer behagelig konsistens og gjør det lettere å smøre dem ut. Det er foreløpig ikke innført noen restriksjoner på hvor mye D5 som kan tilsettes i solkremer.

Blant de 12 kremene som kommer dårligst ut, er det foretatt en grundigere stikkprøve av tre av dem.

Den viser at hele 25 prosent av den norskproduserte solsprayen Suncare består av D5. Suncare selges i helsekostbutikker.

De to andre stikkprøvene er gjennomført på solkremene Cliniderm (som selges på apotek) og Clarins (parfymeri) og viser henholdsvis 3,7 og 9,2 vektprosent av den omstridte miljøgiften.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Solkremer
Solkremer

Noen av solkremene som er testet.

Vil ha forbud

Tone Granaas

Tone Granaas er daglig leder i Grønn Hverdag.

Foto: Grønn Hverdag

Daglig leder Tone Granaas i Grønn Hverdag er skuffet over resultatet fra undersøkelsen.

- Folk flest stoler på at myndighetene har renset bort de dårlige valgene for oss. Men det har de altså ikke gjort. Jeg er også skuffet over at apotekene selger så mange betenkelige solprodukter, sier hun.

Denne stortesten gjør at Grønn Hverdag nå krever et norsk forbud mot produktene de mener er mest miljø- og helseskadelige.

- Vi kan ikke godta at forbrukerne er testkaniner på dette markedet, sier Granaas. - Myndighetene må ta i bruk ”føre var”-prinsippet, slik man allerede gjør på andre områder.

- Det blir helt galt å hevde at man først må få endelige bevis for helseskade før man iverksetter et forbud. Vi ønsker det motsatte, altså et forbud nå, og så eventuelt en oppheving av forbudet hvis forskningen skulle vise at disse stoffene mot formodning ikke er skadelige.

SE OGSÅ:

Vaskes ut i sjøen

Ett av de store problemene med solkremenes påvirkning på miljøet er at stoffene vaskes direkte ut i saltvann og innsjøer når vi bader. I motsetning til i dusjen hjemme, der vannet går gjennom renseanlegg før det slippes ut i naturen. Det er funnet høye konsentrasjoner av miljøgiften D5 i fisk, blant annet i Oslofjorden.

Lederen i Grønn Hverdag er ikke bare skuffet over testresultatet. - Jeg er også overrasket. At så mange kremer inneholder D5 i til dels store mengder er ikke bra. Dette kommer jo i tillegg til den cocktailen av kjemiske stoffer vi allerede omgir oss med. Summen av alt dette bør være et tankekors, mener Tone Granaas.

Hun sender også en utfordring til solkremprodusentene. - Bransjen må ta sin del av ansvaret. Signalet til dem bør bli at vi har forbrukermakt, og at det er på tide å bruke den, sier Granaas.

Langt fram

I kosmetikkbransjen har det vært en generell tendens de siste åra til stadig mer bruk av stoffet D5, ifølge miljørådgiver Håkon Lindahl i Grønn Hverdag.

- Men noe er tross alt i ferd med å skje. Den store norske produsenten Lilleborg er i ferd med å fase ut D5 fra sitt sortiment. Og enkelte av apotekkjedene reduserer bruken i sine egne produktserier mens de oppfordrer leverandørene til å gjøre det samme, sier han.

- Men det er langt igjen. Mange av de mest populære merkene selges på et internasjonalt marked der det ikke fokuseres like sterkt på D5. Norge er blant de landene i verden der det er registrert størst miljøpåvirkning fra dette stoffet, sier Lindahl.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)