Hopp til innhold

– Snart kommer E960 til en rekke norske matvarer

Søtningsstoffet E960 blir snart å finne i en rekke norske matvarer, skal vi tro forfatter Kenn Hallstensen. Stoffet er også kjent som stevia, og ble nylig godkjent for bruk i Norge.

E960 (Stevia)

E960 er et ekstrakt fra planten stevia. Det kan kjøpes i flere former, hvor det mest populære er et sukkerlignende pulver.

Foto: Einar Yohsuke Kosaka / NRK

– Folk liker søtt, det ligger i genene. Fra naturens side er man tillært at det som smaker søtt er trygt å spise, samtidig som det er energifullt. Men i dagens samfunn trenger vi ikke all den energien, derfor trenger vi alternativer til sukker.

Det sier Kenn Hallstensen, en av mange som er glade for at søtningsstoffet steviolglykosid (E960) endelig er å få kjøpt i norske butikker. I sommer ble stoffet, som er et ekstrakt av planten stevia, godkjent som et tilsetningsstoff i Norge.

«Sukker» uten kalorier

Kenn Hallstensen

Kenn Hallstensen har skrevet kokebok om bruk av steviolglykosid.

Foto: Einar Yohsuke Kosaka / NRK

Søtningsstoffet fra steviaplanten er av mange kjent som «sunt sukker», siden det hverken gir blodsukkerstigning eller inneholder kalorier.

– Alle er enige om at bruken av sukker må begrenses, og vi mener at dette er den riktige måten å gjøre det på, sier Hallstensen.

Selv om all bruk av stevia som næringsmiddel ble forbudt i 2004, har enkelte ildsjeler arbeidet for å få stoffet tillatt. Blant annet har planten blitt solgt som en prydplante i Norge, slik at de som ønsket det kunne bruke den i matlaging.

Nå slipper Hallstensen og andre å ty til lyssky metoder for å søte maten. Steviaekstrakt er nemlig å få kjøpt i en rekke helsekostbutikker.

– Folk flest skjønner ikke hvorfor det har vært forbudt. Det har vært brukt i 40 år i Japan, og endelig følger også Norge etter.

40 til 300 ganger søtere enn sukker

Steviolglykosid er mellom 40 til 300 ganger søtere enn vanlig sukker, og kan derfor være vanskelig å dosere. Hallstensen anbefaler derfor folk flest å begynne med produkter hvor Stevia-ekstraktet er blandet ut med andre søtningsmidler.

– Det mest vanlige blir nok sukkerblandinger hvor man har blandet inn andre søtningsstoffer som erytritol. På den måten får man et pulver som minner om sukker, og som er lett å bruke i all slags matlaging.

Ifølge forfatteren er sukkererstatningen spesielt godt egnet i matvarer med mye væske, som drikke og smoothie.

– Det smaker også veldig godt som strøsukker i desserter og bær, sier han.

Mener bruken bør begrenses

Selv om søtningsstoffet er anvendelig, så er det ikke noe man bør få for mye av, ifølge Mattilsynet. De har satt en øvre anbefalt grense på daglig inntak som er langt lavere enn den til andre søtningsmidler som aspartam.

– Siden steviolglykosid er et nytt tilsetningsstoff i Europa måtte det godkjennes av EUs organ for matsikkerhet, EFSA. Da kom det inn dokumentasjon som tydet på at for mye søtstoff kunne påvirke immunforsvaret.

Det sier Cecilie Svenning, seniorrådgiver i regelverksavdelingen i Mattilsynet. Hun har deltatt i arbeidet med å utvikle regelverket for bruken av E960 i Norge, og anbefaler folk å følge de oppgitte grenseverdiene.

– I ettertid er det ikke lagt fram noe dokumentasjon som tilsier at dette ikke stemmer, så vi har derfor anbefalt at ingen får i seg mer enn 4 mg per kg kroppsvekt daglig.

For å forhindre at man får i seg for mye av søtningsstoffet er det satt grenser for hvor mye produsentene kan bruke i ulike varegrupper, som for eksempel brus og andre drikkevarer.

Brusgigantene står bak

Foreløpig finnes det ingen masseproduserte matvarer i Norge som bruker noen form for stevia som søtningsmiddel, men i våre naboland er det allerede tatt inn i varmen.

Ifølge Hallstensen får vi snart tak i slike produkt i norske butikkhyller også.

– Flere av de store brusprodusentene ser på mulighetene for å benytte steviaekstrakt, og Coca Cola var faktisk en viktig drivkraft bak da stoffet ble godkjent i USA.

Enn så lenge må derimot norske forbrukere beregne seg på å lage mat selv hvis de ønsker å bruke sukkererstatningen. I så fall bør vi huske på å bruke litt mindre pulver enn vi er vant med.

NRK.no har tidligere testet ulike typer sukkererstatninger. Les konklusjonen her!

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)