For å vurdere og rangere kjøttdeigene, har NRK Forbrukerinspektørene fått hjelp av to erfarne fagfolk.
De har smakt seg gjennom de ulike deigene og sett på kjøttdeigenes konsistens. I tillegg er stekesvinnet vurdert.
Smakstesterne
Tore Teigen har jobbet med kjøtt i over 50 år, både som rådgiver for kjøttbransjen og som utdannet slakter og pølsemaker.
Jørn Lie er tidligere medlem av kokkelandslaget, og driver i dag restauranten Gamle Rådhus.
– Jevnt over er det mye bra kjøttdeig i Norge. Men styr unna kjøttdeiger med synlige slintrer og de som er for finmalte, råder Lie.
- LES OGSÅ:
Kjøttdeig
Vi spiser over 25.000 tonn kjøttdeig av storfe i året, i følge Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund.
Kjøttdeig består av avskjær fra alle deler av dyret.
Felles for kjøttdeig er at de ikke skal inneholde mer enn 14 prosent fett.
De fleste kjøttdeigene i butikken er tilsatt 5 prosent vann og 1 prosent salt.
I vår vurdering har vi med tre kjøttdeiger uten vann og salt.
– Salt er bra fordi det er med på å binde kjøttdeigen, men vannet har i dag ingen annen funksjon enn å øke kjøttvekta, sier Tore Teigen.
HER ER DEIGENE I RANGERT REKKEFØLGE:
1. PLASS: Godt kjøp Rema 1000, kvernet deig av storfe
Kommentar: God smak, fin konsistens og minst stekesvinn. Med vann og salt. Vurderingens billigste (kr 56,50 pr. kilo).
2.PLASS: Nordfjord kjøttdeig, kvernet deig av storfe
Kommentar: God smak og fin kjøttfarge. Lite stekesvinn. Med vann og salt. (Kr 93 pr. kilo).
DELT 3. PLASS: Gilde kjøttdeig uten tilsatt salt & vann
Kommentar: Smaker godt, fin farge og god kjøttsortering. Litt tørr. En del stekesvinn. (Kr 113,80 pr. kilo)
DELT 3. PLASS: Matmestern kjøttdeig uten vann og salt
Kommentar: Meget bra sortering. Ser flott ut. OK smak, litt tørr. Smaker at den er uten salt. Lite stekesvinn. (Kr 114,80 pr. kilo)
5. PLASS: First Price kjøttdeig
Kommentar: God smak, fin konsistens og bra kjøttsortering. Med salt og vann. En del stekesvinn. (Kr 62,20 pr. kilo)
6. PLASS: Gilde kjøttdeig av storfe
Kommentar: God smak. Litt trevlete og noe blek farge. Middels stekesvinn. Med salt og vann. (Kr 84,80 pr. kilo).
7. PLASS: Matmestern kjøttdeig av storfe med salt og vann
Kommentar: Bra smak. Litt dårlig kjøttsortering. Mye sener. Lite stekesvinn.Med salt og vann. (Kr 68 pr. kilo).
8. PLASS: Wärmlands chark, nötfars, 10 prosent fett
Kommentar: Smakløs og tørr. For finkværnet kjøtt. Lite stekesvinn. Kjøpt i Sverige.
9. PLASS: Nordgården økologisk kjøttdeig
Kommentar: Bra smak, fin farge og saftig kjøtt. Noen harde punkter. Faller i rangeringen fordi den har mest stekesvinn. Med salt og vann. (Kr. 98 pr. kilo)
10. PLASS: Coop Kjøttdeig av storfe
Kommentar: Grei smak, men litt tørr. Grei konsistens, men litt mye sener. Mye stekesvinn. Med salt og vann. (Kr. 68 pr. kilo).
Vann
I Norge har det vært tilsatt vann og salt i kjøtt- og karbonadedeig siden 60-tallet. Is ble tilført i kverningen for å holde temperaturen nede, og dermed hindre bakterievekst. Salt ble tilsatt for å binde vannet i kjøttet , forteller Ellen Flø Skagen, Informasjonssjef i Nortura.
– Dette passet også godt til matvanene på den tiden, da deiger ofte ble brukt til å lage kjøttkakeprodukter som skulle spes med salt og væske, sier hun.
I dag er det utviklet kjølesystemer som i de fleste tilfeller gjør isen og vannet overflødig.
– De siste årene har forbrukerne etterspurt deiger uten salt og vann. Vi produserer derfor mye av dette også, sier Flø Skagen.
- LES OGSÅ:
Salt
Hvis du skal lage kjøttkaker eller hamburgere, kan det være en fordel å velge deiger med salt, mener både Teigen og Lie. Saltet aktiverer proteiner i kjøttdeigen under steking, og gjør kjøttet saftigere.
– Saltet gir smak til kjøttet. Kjøttdeiger med salt kan ha en fordel i smaksvurderinegn siden vi her spiser kjøttdeig tørt, uten andre smakstilsetninger, sier Lie.
Skal du lage taco, gryteretter og lignende bør du imidlertid velge kjøttdeig uten tilsatt salt.
– Styr unna kjøttdeig med salt når du skal servere fredagstacoen til barna. Krydderblandinger og gryteretter fra pose inneholder ofte mye salt, råder Lie.
Godt resultat
For å unngå at kjøttdeigen koker i panna, bør du steke den på relativt høy varme i varm panne.
– For et godt resultat bør du ikke ta hele deigen i panna på en gang. Del den gjerne opp i mindre porsjoner når du steker den, sier Tore Teigen.
Mye vann i panne avhenger ikke bare av steketemperatur. Kjøttkvaliteten spiller også inn, forteller Teigen.