Hopp til innhold

Småbarn får i seg for mye salt fra «voksenmat».

Spedbarn får i seg skadelige mengder med salt, viser ny europeisk studie. Helsedirektoratet anbefaler at barn under to år får i seg under to gram per dag.

Barn som spiser

Hos barn kan et for høyt inntak av salt overbelaste og skade de unge nyrene.

Foto: Illustrasjonsbilde / colourbox.com

Lise von Krogh

Det beste er å styre unne ferdigmat til spedbarn og småbarn, og heller velge tilpassede barneprodukter eller lage maten selv, anbefaler Lise von Krogh.

Foto: Solveig Husøy / NRK

70 prosent av barn på åtte måneder får i seg for mye salt gjennom maten de spiser, viser en ny europeisk studie som har sett på matvanene til 1200 spedbarn.

I verste fall kan barnas nyrer ta skade av dette, fordi nyrene ikke er ferdigutviklet før barna er om lag ett år, skriver Svt på sine sider.

- Hos barn kan for høyt inntak av salt overbelaste og skade de unge nyrene, samt gi barnet en smakspreferanse for salt mat som dertil kan gi dårlige matvaner senere i livet, sier Lise von Krogh, ernæringsfysiolog ved Bramat til NRK.no.

Les også: Dette tar livet av titalls tusen briter hvert år

Brød og melk

Før barnas nyrer er ferdigutviklet, trenger de mat som ikke er tilsatt for mye salt.

Spesielt barn som er om lag åtte måneder, får ofte i seg brød som inneholder for mye salt.

- Når du vil gi barnet brød, bør du velge brød med nøkkelhullsmerket. De har nemlig en grense på hvor mye salt maten kan inneholde og vil i mange tilfeller være et bedre valg enn øvrige brød, med mindre du baker selv, forteller ernæringsfysiologen.

Andre nøkkelhullsmerkede matvarer har også et lavt saltinnhold.

I tillegg drikker småbarn mye kumelk, som inneholder mer salt enn det er i morsmelk.

- Foreldre bør ikke bruke kumelk som hoveddrikke til barn før de er 12 måneder, sier Pauline Emmet, en av ernæringsfysiologene som var med på studien til Svt.

Opplysningskontoret for Meieriprodukter anbefaler også kumelk først etter 12 måneder.

- I forhold til små barn anbefales det at introduksjonen av kumelk som drikke utsettes til 12 måneders alder. Grunnen til dette er at melk i store mengder kan fortrenge andre matvarer, og da spesielt jernrike matvarer, sier Hanne Hennig Rustad, ernæringsfysiolog ved Opplysningskontoret for Meieriprodukter til NRK.no.

Hun legger til at fa rundt ti måneders alder kan mindre mengder kumelk brukes i matlaging. Før dette anbefales morsmelk eller morsmelkserstatning.

Les også: 17 prosent tenker på saltinnholdet når de handler mat

En halv teskje daglig

Det anbefales generelt å være forsiktig med salt og saltet mat til spedbarn.

- For barn under to år anbefales det at saltinntaket ikke bør være høyere enn 0,5 gram per megajoule. Dette vil for denne aldersgruppen tilsvare rundt et par gram per dag, sier Gry Hay, seniorrådgiver i Helsedirektoratet til NRK.no.

Dette er under halvparten av det som anbefales til voksne.

- Vi voksne skal ikke ha i oss mer salt enn fem gram daglig, det vil si en liten teskje totalt fra alle kilder. Spedbarn skal ikke ha i seg mer enn en halv teskje, understreker von Krogh.

Hun påpeker også at saltinntaket blant voksne ligger godt over det som er anbefalt.

- Hos voksne er det høye saltinntaket bekymringsfullt. Det kan føre til høyt blodtrykk, som er en risikofaktor for hjerneslag og hjerteinfarkt. Dersom småbarn og spedbarn spiser den samme maten som de voksne, vil også de få i seg for mye salt, legger hun til.

Les også: Dette er de nye kostholdsrådene

Unngå ferdigmat

Hermetikk

Lise von Krogh anbefaler foreldre å styre unne halv- og helfabrikata til spedbarn. - Velg heller tilpassede barneprodukter, eller lag maten selv.

Foto: Morten F. Holm / Scanpix

Foreldre lar ofte barna smake på det de slev spiser, både til frokost, middag og lunsj.

Særlig ferdigmat og halvfabrikata kan da inneholde for mye salt for småbarn.

- Det generelle rådet er å begrense inntaket av salt og saltet mat, inkludert bearbeidet mat – og unngå å bruke salt når dere lager barnematen, sier Hay.

Salt finnes i de aller fleste matvarer, både naturlig og tilsatt. Jo mer bearbeidet maten er, desto mer salt er den.

- I halv- og helfabrikata tilsettes salt både som et slags konserveringsmiddel, og som et smaksstoff. Jo mer ferdig maten er, desto mindre kontroll har du på saltmengden, opplyser von Krogh.

Krydderblandinger og sauser kan også inneholde mye salt. Eksempler på dette er grillkrydder, pommes frites-krydder og soyasaus.

- Dette er ikke nødvendig å gi barnet, avslutter Lise von Krogh.

Les også: Gro til kamp mot saltet

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)