Hopp til innhold

Slik vinner du budrunden

Skikkelig lyst på en leilighet, men usikker på budrunden? Her får du kræsjkurs.

Ledig leilighet

Du har funnet drømmekåken - og skal hive deg ut i en budrunde. Selv om tilfeldighetene ofte spiller inn, kan det blant annet være greit å vite at budrunder ofte ender på eller rett over runde tall.

Foto: Meek, Tore / SCANPIX

Christer Vikebø

Supermegler Christer Vikebø har tipsene som hjelper deg i kampens hete. Men understreker at det til syvende og sist er den som vil ha boligen og som har mest penger som vinner.

Foto: Åsmund Kråkevik / NRK

Christer Vikebø er eiendomsmegler og partner i Privatmegleren Vikebø og Jørgensen i Bergen. Han har hete tips til budgivere.

Les også: Klarer du å tippe prisen?

Sett et tak

Budrunder blir gjerne litt irrasjonelle, så det lønner seg å sette et tak og å holde seg til det.

– Man vil vinne, sånn er man skrudd sammen, men det er ikke sikkert det er verdt det. Vinner du budrunde nummer to istedet for den første du er med på, er du jo mange erfaringer rikere og gjør kanskje et enda bedre kjøp, sier Vikebø.

Les også: Meglere bommet med 12 millioner

Budrunder ender på rundt tall

Før budrundene starter har gjerne interessenter satt sine grenser på runde tall; derfor stopper budrunden sjeldent rett under. Går rundene til 70 eller 80, så går de gjerne videre også.

– Budrundene ender gjerne på et rundt tall eller rett over. Derfor kommer du ikke nødvendigvis så langt med å by 2.990.000 - by heller 3.000.000, sier Christer Vikebø til NRK.no.

Les også: Fellene du ikke ser på visning

By høyt med kort frist

En taktikk er å by høyt med kort frist for å skremme bort de andre budgiverne.

– Dette kan fungere, men ulempen kan være at du ender opp med å gi mer enn du strengt tatt hadde behøvd for boligen, sier Vikebø.

Les også: Bud er ikke bindene i Sverige

Vent med å by

Det kan være klokt å unngå å bidra i selve budrunden, ved å si til megler at du kommer til å by, men vente til siste liten. Dersom to personer har budt mot hverandre og den ene gir seg - og du plutselig kommer på banen, kan du kanskje klare å vippe den ene som er igjen av pinnen.

– Dette vil muligens oppleves som et nederlag og er du heldig kaster den andre interesserte inn håndkle, sier megleren til NRK.no.

– Hvis ingen andre begynner å by på boligen du har veldig lyst på, kan du gjøre klokt i å avvente med å legge inn det første budet, så drar du ikke med deg unødige konkurrenter i budrunden, sier han.

Les også: Sjekk borettslaget før budrunden

Ha litt å gå på

Mot slutten av budrundene går man gjerne inn i en fase der man høyner med mindre summer. Det bys gjerne 5.000 eller 10.000. Kan man da fleske til med 25.000 istedet, vil man kanskje kunne skremme vekk de andre.

– Men det er ikke alltid sånn at det gjelder å fleske til; tidlig i budrunden, dersom budene er langt under takst, for eksempel, vil jo ikke dette ha noe særlig for seg.

Les også: Bruker du nok tid på visning?

Ikke spill uinteressert

Det er alltid noen som later som de er litt mindre interessert enn de egentlig er overfor megler. Dette har i grunnen ikke noe særlig for seg, ifølge Christer Vikebø.

– Det er budgivere som driver prisen, og leiligheten selges uansett ikke før selger får en pris han eller hun er villig til å akseptere. Megler ønsker selvsagt at selger skal få best mulig pris, sier han.

Les også: Så mye hus får du for én million

Ikke si hvor mye du har

Du trenger likevel ikke informere megler hvor mye du har å rutte med; det kan være lurt å holde enkelte kort til brystet.

– Det er et felt som heter finansiering på budskjemaet, og du trenger ikke føre på hele summen du har fått innvilget der dersom ditt bud er lavere enn denne.

Les også: Her er hus billigere enn garasjeplass

Den rikeste vinner

Er det mange om beinet, vil trolig uansett den som ønsker boligen og som har mest penger å rutte med, få den til slutt.

– Det er mange faktorer som spiller inn - ikke bare gangen i budgivningen, og det kan være klokt å gi seg hvis man følger at prisen begynner å bli i overkant stiv.

Les også: Slik bodde vi før

Mye tilfeldigheter

Det er mye tilfeldigheter - også når man skal kjøpe bolig. Hvem som tilfeldigvis kommer på akkurat den visningen du også har valgt å gå på er utslagsgivende.

– Boligmarkedet svinger hele tiden, og hvem som er i det, varierer fra uke til uke. Det aller beste tipset er derfor å gå på en god del visninger og å gi seg god tid. Det finnes mange boliger, og mistet du «drømmehuset» i denne omgangen, kommer det snart et nytt!

Har du andre tips til budrunden? Del dem i kommentarfeltet under!

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)