Hopp til innhold

Slik vet du om du er allergisk mot veps

Mange vet ikke at de er allergiske mot veps. Dersom en allergiker ikke handler riktig etter et vepsestikk, kan det i verste fall være livstruende.

Vepsestikk

Slik kan det se ut om du blir stukket av veps. Giften løser opp blodårene, og man får blødninger under huden. Huden blir først blå. Når blodet blir brutt ned, blir stikket gult.

Foto: Maria Elsness / NRK

– I utgangspunktet kan hvem som helst være allergiske. Man antar at omtrent halvparten av dem som er allergiske mot veps, ikke er klar over det selv, sier Anna Bistrup til NRK.

Hun er rådgiver i Astma- og Allergiforbundet (NAAF), og forklarer at selv om du ikke har reagert alvorlig på vepsestikk før, kan du ha utviklet en allergi uten å være klar over det selv.

– Forutsetningen for å være allergisk mot veps, er at man har blitt stukket fra før. Risikoen for allergi øker dermed med alderen, og antall ganger man har blitt stukket av veps, sier Anna Bistrup.

Tegn på at du kan være allergisk

Du kan gå til legen og la deg teste om du har instektsallergi. I tillegg er det tydelige tegn som kan tyde på at du er allergisk.

– Dersom du blir svimmel, dårlig og helt satt ut av å bli stukket av veps, vet du at du er allergisk. Dersom du ser en person blir blek og mister kontakt med han eller henne, kan det være tegn på allergi, sier sier Preben Ottesen, avdelingsdirektør i Folkehelseinsituttet.

Preben Ottesen

Det et klare tegn du kan se etter for å finne ut om en person er allergisk eller ikke, forklarer Preben Ottesen.

Foto: Folkehelseinstituttet

Andre vanlige symptomer er pustevansker, blodtrykksfall, utslett på kroppen og hovent ansikt, forklarer Anna Bistrup fra NAAF.

For allergikere kan et vepsestikk være livstruende. I Norge dør én til to personer hvert år av vepsestikk, opplyser Ottesen.

– Får du allergisjokk, går ting veldig raskt. Du kan besvime etter få minutter, og være død innen en halv time, advarer han.

Du må handle raskt

Dersom du er allergisk og blir stukket, bør du derfor handle raskt.

– Injiser straks en adrenalinpenn i låret. Den får du resept på før vepsesesongen starter, og har den alltid med deg, sier Preben Ottesen.

NAAF råder deg til å beholde roen.

– Økt puls vil føre til raskere spredning av gift i blodbanen. Dersom du ser noen reagere på et stikk, bør du legge personen i stabilt sideleie. Hvis personen har pusteproblemer, bør den heller sitte oppreist for å puste lettere, forklarer Anna Bistrup.

Selv om du har tatt adrenalininjeksjon, og føler deg fin, bør du oppsøke lege i ettertid.

– Dosen man får i en slik penn er liten, og sørger kun for umiddelbar hjelp. Når adrenalinet forlater kroppen, kan man igjen få problemer, forklarer Bistrup.

Veps

Det kan være ubehagelig å møte denne om sommeren. De fleste som blir stukket av veps får en mild reaksjon i huden. Men et stikk kan være livstruende dersom du er allergisk.

Foto: Arne Claus Nilssen

Slik kan du forebygge

Det er mye du kan gjøre for å unngå møtet med vepsen (se faktaboks). Skulle du først bli stukket, kan du som allergiker redusere reaksjonen gjennom forebyggende vaksine

– En metode for vepse- og bistikk, er såkalt hyposensibilisering. Du blir gradvis gjennom nøye oppfølging injisert med sterkt fortynnete doser av giften, for deretter gradvis øke styrken. Da "lurer" man kroppen til å bli mer motstandsdyktig, forklarer Ottesen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)