Hopp til innhold

Slik snakker du med barna om flyktningkrisen

Nå er det viktigere enn noen gang å snakke med barna om det som skjer i nyhetene. Barn helt ned til 5-6 års alderen får gjerne med seg dramatiske nyheter fra tv, radio og nett.

GREECE MIGRANTS 2 A Syrian refugee holding his son and daughter breaks out in tears of joy after arriving on the shore of the island of Kos in Greece.

Familien Majid som gråtende setter beina trygt i land på øya Kos i Hellas, og andre bilder, gjør sterkt inntrykk på både barn og voksne.

Foto: DANIEL ETTER / NYT

Frank Sivertsen er redaksjonsleder i Supernytt.

Frank Sivertsen er redaksjonsleder i Supernytt, og kommer her med tips om hvordan du kan snakke med barna i forbindelse med flyktningkrisen.

Foto: Lone Sivertsen Devik

Det er viktig å huske at veldig mange barn ikke tar dramatiske nyheter innover seg. De lever videre akkurat som før uten å bli påvirket, og da er det ingen grunn til å tvinge barna til å forstå.

Blir tryggere av å snakke om det

Men psykologene Magne Raundalen og Atle Dyregrov er blant de som vet at en del barn også ønsker å fremstå som ubekymret fordi de ikke vil plage foreldrene sine. Så akkurat hvordan ditt barn er, må du vurdere selv.

Moutassem er syrisk flyktning i en flyktnigleir i Jordan.

– Det eneste jeg vil er å reise tilbake til landet mitt, sier syriske Moutassem. Supernytt har besøkt ham i en flyktningleir i Jordan. (Lenke til dokumentaren finner du nederst i artikkelen.)

Foto: NRK

Du må uansett ikke si: Dette trenger du ikke å tenke på. Barna blir nemlig tryggere av å snakke om det og få mer kunnskap. Men det må være tilpasset deres nivå.

Det er viktig at voksne tar seg tid til å snakke med barn om det som skjer, og spesielt om det arbeidet som gjøres for å løse konflikten og å hjelpe de som rammes.

Barn som er redde og usikre trenger trygge voksne som tar ansvar og bryr seg. Redd Barnas erfaring er at voksne i større grad bør snakke med barn om kriger og konflikter når disse eksponeres i media, fordi dette gjør barna tryggere.

Dersom ditt barn er i skolealder, kan det være lurt å spørre om hva de har snakket om på skolen. I så fall har du muligheten til å snakke om eventuelle tanker de har etter det, og det kan være et fint utgangspunkt for en prat.

Redd Barna har lagd en punktvis liste som kan være nyttig:

  • Lytt til barna. La barna spørre om hva de ikke forstår. Reflekter sammen med barna om hva de tenker og tror. Samtalen kan ta utgangspunkt i et nyhetsinnslag på Supernytt , eller kanskje kjenner barnet noen som kommer fra området.
  • Vær konkret. Unngå å bruke vanskelige ord og uttrykk. Ta hensyn til alder. Både små og litt større barn kan ha behov for å forstå.
  • Fortell om løsninger. Trygg barna ved å fortelle om alt som nå gjøres for å finne løsninger. Snakk om de voksnes ansvar og innsats for å få slutt på krig og vold. Fortell at de voksne har ansvaret for å finne løsningene, selv om det er svært vanskelig problemer som skal løses. Husk ta du ikke må gi svaret på alt. Det er lov å si at dette er vanskelig.
  • Informér om flyktninger. Mennesker flykter fra krig og overgrep. Snakk med barna om hva en flyktning er og hvorfor millioner av mennesker i verden er flyktninger.
  • Støtt barns initiativ. Barn som på en eller annen måte får anledning til å gjøre noe i forhold til krigen, vil ofte oppleve større grad av mestring og mindre frykt. Voksne bør stimulere og støtte barn som ønsker å hjelpe til. Barn kan lage basar eller innsamlingsaksjoner, de kan lage teater og utstillinger eller sende brev og tegninger med oppfordringer om fred til egen og andres regjeringer.

Se Supernytt spesial om Moutassem og Bushra i Zaatari flyktningleir i Jordan: – Det eneste jeg vil er å reise tilbake til landet mitt.

PS. Bildet øverst i saken er av familiefaren Laith Majid (44) som gråtende omfavner barna sine etter å ha kommet trygt på land i Hellas. Bildet rørte en hel verden: Mandag nådde familien Tyskland

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)