Hopp til innhold

Slik skriver du av helseutgifter

Visste du at du kan få fradrag for nytt sengetøy dersom du er allergisk, eller at du kan skrive av strømregningen dersom den skyldes elektroniske hjelpemidler?

Fratrekk for helseutgifter

Dersom du hadde utgifter til varig sykdom på minst 9180 kroner, kan du få fradrag for det. Enkelte medisiner kan også være fradragsberettiget.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Joachim. K. Johannessen

Joachim. K. Johannessen, advokatfullmektig i Skattebetalerforeningen.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Hvis du i inntektsåret 2010 hadde utgifter til varig sykdom eller svakhet, kan du få fradrag dersom summen oversteg 9180 kroner.

Med varig sykdom menes kroniske lidelser, eller andre sykdommer/svakheter som har vart i eller antas å ville vare i over to år.

- Var utgiftene på mindre enn 9180 kroner får du ingenting tilbake, men er utgiftene over denne grensen får du fradrag fra første krone uansett hvor høye utgiftene er. Den skattemessige verdien på fradraget er på 28 prosent, forklarer Joachim. K. Johannessen, advokatfullmektig i Skattebetalerforeningen.

LES OGSÅ:

Må dokumenteres

Behandlingene du fører opp fradrag for, må være innenfor det offentlige helsetilbudet i Norge.

Det betyr at dersom du blir behandlet for en varig sykdom eller svakhet på et privat sykehus, kan du ikke kreve fradrag for behandlingen.

- Du kan skrive av alle kostnader som har sammenheng med sykdommen du lider av. Både behandling, legebesøk, egenandel til behandlinger, medisiner og hjelpemidler, eksemplifiserer Johannessen.

Hvis du er hos fastlegen av andre grunner enn den varige sykdommen, for eksempel influensa, er ikke dette legebesøket fradragsberettiget. De legetimene du kan skrive av, må være i sammenheng med din varige lidelser.

- Eksempler på kronisk sykdom og svakhet kan være diabetes, migrene, astma, allergi, beinskjørhet, funksjonshemming og andre lidelser. Har du en varig sykdom/svakhet, må du be om en legeerklæring på dette, presiserer han.

Dersom du regner deg frem til at du har hatt utgifter som overstiger 9180 kroner, bør du bestille en time hos fastlegen for å få en dokumentasjon på diagnosen din, og at tilstanden er varig.

Deretter sender du inn legeerklæringen sammen med en oversikt over utgiftene.

- Du må kunne dokumentere alle utgiftene, men dersom du har samme utgiftsmønster hver måned, holder det å sende inn en oversikt over en eller to måneder, og forklare hvor mange måneder du har dette forbruket, sier Johannessen fra Skattebetalerforeningen.

Les også: - Ikke ta skatten for god fisk

Tannsykdom, men ikke karies

Når det gjelder tennene, er det ikke alt som skal skrives av.

- Du kan for eksempel få fradrag for varige tannkjøttsykdommer som marginal periodontitt, men ikke for behandling av hull i tennene, sier Joachim K. Johannessen.

Skatteetaten skriver på sine sider at det ytes stønad til dekning av kostnader til undersøkelse og behandling utført av tannlege ved følgende tilfeller:

  • Sjelden medisinsk tilstand,
  • Leppe-kjeve-ganespalte,
  • Kreft i munnhulen, tilgrensede vev eller i hoderegionen for øvrig,
  • Infeksjonsforebyggende behandling ved særlige medisinske tilstander,
  • Sykdommer og anomalier i munn og kjeve,
  • Periodontitt,
  • Tannutviklingsforstyrrelser,
  • Bittanomalier,
  • Patologisk tap av tannsubstans ved attrisjon/erosjon,
  • Hyposalivasjon,
  • Allergiske reaksjoner mot tannrestaureringsmaterialer,
  • Tannskade ved godkjent yrkesskade,
  • Tannskade ved ulykke som ikke er yrkesskade,
  • Manglende evne til egenomsorg ved varig sykdom eller varig nedsatt funksjonsevne.

Les også: Vi får tilbake 26 milliarder kroner

Fradrag for tilrettelegging

Hvis man må bygge om boligen for å tilrettelegge for en varig sykdom/svakhet, kan dette skrives av.

- Det kan for eksempel være at man blir avhengig av rullestol, og derfor må sette inn heis og fjerne gulvlistene. Slike ombygginger er fradragsberettiget, men ombygginger som gir boligen en høyere markedsverdi, vil derimot ikke være fradragsberettiget, forklarer Johannessen.

Slitasjeskader teller også. Hyperaktive barn som sliter ut klærne ofte, kan få fradrag for dette. Allergikere som må skifte tepper eller sengetøy, kan få fradrag for det.

- Det finnes egentlig ingen begrensning, så lenge utgiftene skyldes sykdommen/svakheten, understreker han.

Men merk at dersom du allerede får stønad fra staten til tilrettelegging eller dekning av utgifter, kan du bare kreve fradrag dersom utgiftssummen overstiger stønaden.

- Har du behov for privat hushjelp fordi din sykdom gjør at du ikke kan vaske og lage mat selv, er hushjelpsutgiftene fradragsberettiget.

Til og med høyere strømregning enn vanlig kan du få fradrag for, dersom du har behov for en høyere innetemperatur enn normalt.

Les også: Skattetriksene du bør lære deg

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)