Hopp til innhold

Feil temperatur kan ødelegge grillmaten

Folk flest griller feil. Her er grilltipsene fra det norske grillandslaget.

Griller

God varme, i tillegg til en kaldere sone, er bra for grillmaten. Marinert kjøtt i stekeskåler kan gjøre en amatørgriller god.

Foto: Colourbox

Bjørn Tore Teigen

Du blir ikke god til å grille hvis du bare bruker grillen tre ganger i året. Øvelse gjør mester, sier Bjørn Tore Teigen fra det norske grillandslaget.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Hånd i hånd med våren kommer også grillen frem.

Uansett om du har kullgrill, gassgrill eller elektrisk grill, finnes det noen enkle tips som vil gi bedre resultater.

Vent lenge nok

Diplompølsemakermesteren Bjørn Tore Teigen forteller at en vanlig feil på kullgrill, er å legge på maten før grillen egentlig er klar til bruk.

Han er deltaker på det norske grillandslaget, og har mange gode grilltriks.

– Hvis du tenner opp kullgrillen med et tennrør eller en luftlighter, slipper du å bruke tennvæske. De fleste har ikke nok tålmodighet til å vente på at grillen blir skikkelig varm, hvilket tar minst 20 minutter dersom du bruker tennvæske, sier han til NRK.no.

Når du griller på en uferdig kullgrill, lukter det tennvæske helt bort til naboen. I tillegg vil smake tennvæske av alt du griller.

– Med et tennrør eller en luftlighter er grillen klar på mellom ti og 15 minutter. Tennrøret varer like lenge som grillen og brukes sammen med en opptenningsbrikke eller litt avispapir, som du krøller sammen og legger i enden av tennrøret før du tenner på, forklarer han.

Kullgrillen er klar når den er dekket av et hvitt askelag.

– Ved medium varme skal du kunne holde hånda ti centimeter over grillen i fire til fem sekunder. Når den er skikkelig varm, trekker du til deg hånden etter bare to sekunder, forteller grillmesteren.

Bruk lokk og juster trekket

Kullgriller har ofte ventiler for å justere trekk, de må du bruke.

– Sett alle ventilene under grillen på full åpning. Har grillen lokk, må du huske å sette opp ventilene på lokket også, påpeker han.

Ventilene skal være oppe under hele grillingen. Kullet trenger oksygen for å få varme, hvilket de får med ventilene oppe.

– Gassgrillen tenner du opp med lokket oppe. Sett den på for fullt på alle brennere for å få en gjennomvarm grill, skru deretter ned på de brennere du ikke trenger. Full varme er 280 til 300 grader, forklarer han.

Med lokket på vil du også unngå at grillen flammer opp dersom det drypper fett eller marinade fra kjøttstykkene, fordi grillen ikke har nok luft til flammene.

– Griller du uten lokk må du løfte kjøttet litt vekk fra varmen hvis det begynner å flamme opp. Du ødelegger litt ved å ta opp lokket hele tiden. Grilltiden forlenges fordi varme går ut, legger han til.

Kald og varm sone

Kull

Kullgrillen er klar når kullet er hvitt.

Foto: Colourbox

Grilleksperten anbefaler å bruke en så stor grill at du får en varm og en kald sone.

– Størrelsen kommer jo an på hvor mange du skal grille til, men det er fullt mulig med to soner på en 47 centimeters kullgrill.

To soner er viktig fordi maten trenger forskjellig temperatur. Magert kjøtt og tynne skiver blir fort gjennomstekt og trenger ikke så mye tid.

– Begynn grillingen på den varme sonen så kjøttet får en grillstripe, og legg det deretter over på den mindre varme delen, oppfordrer han.

Bjørn Tore Teigen avslører at temperaturkontroll er nøkkelen til god grillmat.

– Når du begynner å kjenne grillen og mestrer begge varmesonene, blir du raskt gatas grillkonge, ler han.

En vanlig feil hos deg som ikke griller så ofte er å fylle hele grillen med kull, vente til den oppnår 400 grader, og legge på kjøttet.

– Da er det forkullet på under fire minutter, understreker han.

Lavere varme og lengre steking gir mye bedre resultater. En kullgrill oppnår fort 220 til 270 grader, hvilket er varmt nok for å steke kjøttet.

– Ikke stikk i kjøttet

Grillgaffel

I et grillsett inngår ofte grillgaffelen, men den er ikke kokkene spesielt glad i. Bruk heller en klype, da stikker du ikke hull i kjøttet.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Vi lurer ofte på når kjøttet er ferdig, men å stikke i det med grillgaffelen, eller skjære i det med en kniv, kan ødelegge resultatet.

– Hvis du stikker hull i kjøttet kommer all kjøttsaften som du egentlig ville hatt inni kjøttet ut, skisserer han.

Bruk en klype når du skal flytte på kjøttet, og et steketermometer for å se når stykkene er ferdig.

– Steketermometeret stikker også hull, men fordi temperaturføleren beholdes inne i kjøttet vil det ikke renne noe ut av det. Det beste er en temperaturmåler med ledningen slik at du ikke må åpne lokket for å se hvilken temperatur kjøttet har. Maten er ferdig ved 72 grader på fjærkre og svin, og 65 grader på lam og storfe, sier han.

Er det ujevne størrelser på kjøttstykkene, bør du skjære dem jevne før steking. Hvis ikke vil det ene stykket fremdeles være rått når det andre er gjennomstekt.

Kjøtt og grønt for seg

Grillspidd grilles ofte, men pass da på at du har lik størrelse på bitene før du legger spiddet på grillen.

– Grønnsaker og kjøtt bør være på hvert sitt spidd fordi grønnsakene blir ferdig etter bare fire minutter og kjøttbitene kanskje 12, opplyser han.

Blander du forskjellige typer kjøtt på samme grillspidd, må bitene ha forskjellige størrelser.

Svin og kylling må være i mindre stykker en lam og storfe, fordi de skal ha en høyere temperatur når enn de to andre når de er ferdige.

– Pensle grillen med en enkel matolje på rista før du tenner opp, da sitter ikke ting så godt fast. Ikke bruk dyr olje. Solsikke- og rapsolje er de som tåler høyest temperatur. Skal du grille lenge og mye, kan det hende du må pensle grillen flere ganger underveis.

Lag din egen marinade

Grilleksperten mener at alle grillsjefer lager sin egen marinade.

– Liker du basismarinadene du får kjøpt i butikken kan du bygge videre på dem:

  • Ha i litt mer ketchup
  • Brunt sukker gjør den søtere
  • Eplesidereddik gjør den syrligere
  • Rødvin vil også gjøre den syrligere
  • Noen få dråper whisky eller konjakk lager Jack Daniels-marinade
  • Dijonsennep gir en litt skarpere smak

Er du kreativ, kan du lage din egen marinade.

Olje med urter, chili og hvitløk er mer som en solkrem for kjøttet, men tilfører ikke mye smak.

– Lek deg med marinader etter «KISS-metoden: Keep it simple and stupid.» Mange kokker lager barbequesauser med 27 forskjellige ingredienser, men selv om du er svært god til å kjenne smaker vil du sannsynligvis ikke kunne plukke ut mer enn syv av dem, påpeker Bjørn Tore Teigen.

Teigens barbequesaus som passer til alt:

  • To deler økologisk Heins ketchup
  • En del brunt sukker
  • En kopp skikkelig sterk kaffe
  • Smak til med en god chilisaus til den blir så sterk som du ønsker

– Det finnes veldig mange gode barbequesauser, men denne er på 96 prosent med veldig enkle midler. Alle kan lage den, og den er like god til både spareribs, pølser, biffer og hamburgere, avslutter han.


TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)