Hopp til innhold

Slik reiser du kjappere med barn

Visste du at det finnes en egen sikkerhetskontroll for barnefamilier?
Og det er lov å ta med en ekstra voksen helt inn til gaten for å hjelpe til.

Familieferie

Flyplasstrallen kan brukes som vogn for de minste barna. Håndbagasjen får som oftest plass under kurven.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

LES OGSÅ: Emmy (2) forsvant i Syden – reddet av armbånd

Lasse André Vangstein

Barn i kø har begrenset tålmodighet, derfor kan alle som reiser med barn bruke familieslusen, sier Lasse André Vangstein.

Foto: Espen Solli
Baby på tur

Også spedbarn kan bestille eget sete på fly, så lenge de har med eget bilsete som kan festes i flysetet.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK
Knut Morten Johansen

Eget sete til de minste gjør reisen behagelig for begge, sier Knut Morten Johansen.

Foto: SAS
Siri von Krogh

Jeg har opplevd på fly at flyvertinnene kommer med plastkopper med varme, våte kluter/servietter i. Det også hjelper også mot dotter, sier Siri von Krogh.

Foto: Privat
Ferie

Ta med et oppblåsbart basseng til de minste. Da kan de bade hvor som helst, og du kan styre temperaturen på vannet selv.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK
Lekeområde på flyplass

La barna bruke lekeområdet før dere går på flyet.

Foto: Maria Elsness / NRK
Christine Baglo

Unngå veldig tidlig fly med små barn som må sove til faste tider, det kan bli katastrofe for to- og treåringene. Hvis det er en lang tur mulig bør du prøve å fly om natten slik at barna kan sove, sier reiseekspert Christine Baglo.

Foto: Privat

Slitne barn i kø kan lett lage dårlig stemning på ferien. Med litt planlegging og en tur innom flyplassens lekeområde blir reisen straks mye bedre.

LES OGSÅ: Ekspert med overraskende reiseråd

Egen kø

Familieslusen i sikkerhetskontrollen kan spare dere for mye tid.

– Den åpnet i fjor og kan brukes av alle som reiser med barn, sier Lasse André Vangstein, medierådgiver ved Oslo Lufthavn til NRK.no.

Som hovedregel er det ikke tillatt med væske gjennom kontrollen, men det finnes et unntak for deg som reiser med barn under to år.

– Mat- og drikkebeholdere kan inneholde mer enn de normalt tillate 100 ml, men du bør ha det lett tilgjengelig i håndbagasjen og du må kunne smake på det dersom sikkerhetspersonalet ønsker det, forklarer Vangstein.

Reiser du alene med barn, kan en ekstra voksen være til stor hjelp. Du kan faktisk ta med deg en tante, nabo, bestemor eller en annen som kan hjelpe deg med barna og bagasjen nesten helt frem til gaten.

– Personen som skal følge dere må henvende seg til skranken og få et ledsagerbevis. De kan være med helt frem til gate, bortsett fra på Non-Schengen-området, da kan de dessverre kun være med til passkontrollen, opplyser han.

LES OGSÅ: Du er selv ansvarlig for bagasjen i sikkerhetskontrollen

Trill barnet lengst mulig

Selv om barnevogner skal sjekkes inn, er det flere flyplasser som lar deg bruke barnevogner som kan slås sammen som en paraply helt frem til gaten, og i enkelte tilfeller helt frem til flytrappen.

Du må fremdeles sjekke den inn og sette på en bagasjelapp.

Deretter gir du beskjed ved gaten slik at flypersonalet kan ta en vurdering på om det skal sendes som bagasje eller kan være med som håndbagasje.

– Jeg snakker bare på vegne av Oslo Lufthavn, og anbefaler alle reisende å sjekke hva som er tillatt på den flyplassen de skal reise fra, og med det flyselskapet dere skal fly med, understreker Vangstein.

Hvis du ikke har med deg vogn, kan de minste barna plasseres i flyplassens traller.

LES OGSÅ: – Ta med bilsete til barna på ferie

Bæresele og bilstol

Babyer som må bæres kan slite deg ut etter en time på flyplassen.

Liker barnet å være i sjal eller bæresele kan du spare krefter. I tillegg får du hendene fri til å vise frem pass og boardingkort.

Bæreselen bør du ha på deg hele tiden, også på flyet.

Da kan barnet sove i den under flyturen, mens du kan lese en bok eller et blad.

Barn under to år reiser gratis med de fleste flyselskaper, men skal du fly mer enn en kort tur kan det lønne seg å betale for et eget sete til barnet.

Da slipper du å ha barnet på fanget hele tiden, og du kan ta bordet ned for å spise eller reise deg for å strekke på bena.

– Barn under to år kan få eget sete ved å kjøpe en barnebillett. Har du babyen i et bilsete ved vinduet blir bekvemmeligheten på flyreisen mye bedre for dere begge to, sier Knut Morten Johansen, informasjonssjef i SAS til NRK.no.

LES OGSÅ: – Barn bør ikke sitte på fanget på fly

Mindre grining uten dotter

Gråtende barn på fly skyldes ofte dotter i ørene. Uten dotter vil de fleste små barn sovne av flyduren.

– Når flyet tar av og lander kan du unngå at barnet får dotter ved å amme eller gi poden drikke fra tåteflaske. Det er svelgingen som gjør at trykket utliknes, sier jordmor Siri von Krogh til NRK.no.

Hun legger til at nesedråper også hjelper.

– Det kan være smertefullt når flyet går opp og ned, men på lenge turer utjevnes trykket slik at det er sjelden et problem når du flyr i 35.000 fot over lengre tid, supplerer Johannesen fra SAS.

Han trekker frem at det ofte diskuteres om «flyvertinnetrikset» hjelper.

– For noen hjelper det når flyvertinnen fukter en serviett i varmt vann og putter i en kopp og holder den inntil barnets øre, forteller han.

Jordmoren har også opplevd at flyvertinnen kommer med varme kluter som Johannesen fra SAS beskriver.

LES OGSÅ: Reisende vet ikke hva de kan kreve

Banan og basseng

– Min favoritt da jeg hadde med en liten baby på tur selv, var å ha med en liten, oppblåsbar badebåt som fungerte som et lite badekar. Det var lykke over alt – på stranda, hotellbalkongen, i dusjen og på kjøkkenbenken i ferieleiligheten, forteller Christine Baglo, reiseansvarlig i Dagsavisen til NRK.no.

Du kan også kjøpe bassenget når du har kommet frem, så slipper du å drasse på det.

I tillegg vil et lite basseng raskt få god temperatur, og du kan fylle lunkent vann i det. De minste barna er ofte vant til å bade i mye varmere vann enn sjøen og bassengene har de første sommermånedene.

– Badeanda er både liten og lett, og kan brukes som en leke både under flyturen og på selve ferien, oppfordrer Baglo.

Som snaks på selve flyturen anbefaler hun banan.

– Det funker for alle fra 0 til 100 år. Bananen er genial fordi den kan spises uten for mye søl, gir ekstra energi og unngår at du får sukkerhøye unger, som er det siste du vil ha på fly, ler hun, som også anbefaler å ha med en boks med litt ferdig oppkuttet frukt.

LES OGSÅ: Ikke bli snytt for luksus

Planlegg flyplassoppholdet

Har du flere flyplasser eller flyselskaper å velge mellom, bør du velge de som har flest aktiviteter.

– Mellomlandinger bør du unngå, direktefly er gull med små barn når dere har mye å drasse på, påpeker hun.

Skal du fly langt og mellomlande, ville hun valgt KLM og Amsterdam dersom det er mulig.

– Det er en fantastisk flyplass med bibliotek, lekerom barna kan boltre seg i og masse annet gøy. Uansett hvor du skal fly fra bør du sjekke ut hvilke fasiliteter flyplassen har før du skal reise. Dra rett til lekeavdelingen med barna så de kan bruke litt energi før dere flyr, råder reiseeksperten.

Selv om de fleste langflyvninger viser filmer, også for barn, er disse ofte på engelsk. Da faller de minste av.

– Nettbrett og smarttelefoner med fult batteri kan redde barn i nesten alle aldere. En god gammeldags kortstokk kan dere også ha mye gøy med, foreslår hun.

Ellers er barnas favorittleker, bøker og spill greie å ha med.

– Litt større barn synes det er veldig gøy med egen sekk eller trillekoffert med sine ting i. Da får de også forberedt seg litt mer mentalt på reisen som forestår, forteller hun.

All verdens leker kan nok ikke slå et nytt vennskap. Ser dere andre barnefamilier så ta kontakt så barna får noen å leke med.

– Det gjelder både på flyreisen, flyplassen og selve ferien, supplerer Baglo.

LES OGSÅ: «Alle» vil ha luksus i ferien

Ikke glem de voksne

Ekstra bleier, body og smekker er fast inventar i stellebagen. Men til flyreisen bør også de voksne ha med skift.

– Det er veldig kjedelig å sitte med gulp, spy eller juice på overdelen fra Norge til Mexico. En tights og en T-skjorte eller en topp tar liten plass i håndbagasjen, men er veldig greit å skifte til når barnet har sølt på deg, understreker Baglo.

Vel fremme på reisemålet er det viktig at dere også har prioritert voksenhygge.

– En balkong så mor og far kan sitte ute og føle at de har et voksenliv når barna har lagt seg er gull verdt, avslutter Christine Baglo.

LES OGSÅ: Så lett kommer tyvene seg inn i kofferten din

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)